X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wondverzorging: Wat is goed en wat is fout?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Jnbh Jnbh Auteur op infoyo sinds
09 December 2009


Bekijk het profiel van Jnbh
Gerelateerde artikelen Gezichtsverzorging met huismiddeltjes
Datum: 26-01-2010
Auteur: Jnbh
Al generaties lang worden kleine en grote wonden door mensen thuis totaal verkeerd behandeld. Dat is althans de mening van dr. Chantal Moues, na een jarenlange studie over wondbehandeling en wondverpleging. Ook in ziekenhuizen zijn ze er pas enkele jaren geleden achtergekomen dat dit anders moet.

Wat is fout?

Heel veel ouders denken dat ze een schaafwond bij een kind niet moeten behandelen met verband of pleisters, maar lekker laten opdrogen "aan de lucht”. Helemaal fout dus! Ook de wond besprenkelen met zogenaamd drogend poeder zoals Dermatol is helemaal fout! Dit laatste doet meer kwaad dan goed. De poederdeeltjes kunnen leiden tot het verkleven van het weefsel en kunnen ontstekingen veroorzaken.
Een voetwond laten weken in een bad met soda of Biotex? Ook dit is helemaal fout! Hiermee wordt het genezingsproces alleen maar vertraagd. Deze methode heeft weliswaar een ontsmettende werking, maar de chemicaliën, die in deze producten zitten tasten niet allen de slechte cellen in de wond aan, maar ook de goede.
Een klein laagje vaseline op een oppervlakkige wond kan geen kwaad en kan verlichting brengen.

Conclusie: De al jarenlang toegepaste huismiddeltjes leiden vaker tot mishandeling van de wond dan dat ze genezend werken. Hoe kan het dan dat bij deze behandelingen kleine wondjes toch goed en gaaf genezen?
Volgens Moues is dit eigenlijk een kwestie van geluk. Bij een baby, een kleuter of bij jonge mensen gaat het meestal wel goed. Anders is dit bij ouderen, bij mensen die roken, diabetes hebben of andere onderliggende ziekteprocessen. Het immuunsysteem moet dan veel energie gebruiken om de bedreigingen te bestrijden. Een slecht behandelde wond kan dan voor ernstige complicaties zorgen.

Wat is goed?

Wat is goed?
Moues pleit in haar proefschrift voor “vochtige wondverzorging”
Het is opmerkelijk dat bij de moderne opvatting van wondverzorging teruggegrepen wordt naar oeroude middelen.
Enkele voorbeelden;

De oude Egyptenaren gebruikten vaak honing om een wond te behandelen. Honing bevat ontstekingremmende bestanddelen en er zit een soort waterstofperoxide in, die antibacterieel werkt. Tegenwoordig wordt het “honing - wondverband” steeds vaker gebruikt.

Zeelieden gebruikten vroeger zeewier om een wond te bedekken. In zeewier zit een jodiumachtige stof die antibacterieel werkt. De verbandindustrie maakt tegenwoordig meer en meer gebruik van deze oude wondhelers als honing, zeewier en ook zilver dat een desinfecterende werking heeft op beschadigingen van de huis en het onderliggende weefsel.
Steeds meer ziekenhuizen gaan over op deze vormen van wondbehandeling.

Deze nieuwe verbandmiddelen zijn voorlopig nog niet in elke apotheek verkrijgbaar. Wel algemeen verkrijgbaar zijn Siliconenverbanden en vet - zalfverbanden. Dit is al veel beter dan het verbandgaas dat nu nog vaak gebruikt wordt. Denk aan de schade die wordt aangericht als dit na enige tijd uit de wond moet worden verwijderd.

Reacties op dit artikel
Ed veraart, 2010-03-01
( +3 )

Geachte dr. ch. moues, indien u belangstelling heeft voor het proefschrift van mijn vader dr. b.a.g. veraart met als titel : over antisepsis als eisch voor aseptisch wondverloop ,zal ik het u graag ter leen opsturen mits ik het adres mag vernemen.In afwachting van uw reactie verblijf ik ,met vr. groet, Ed Veraart
Mia vermeir, 2010-04-08
( 0 )

Geachte Dr moues,

Waar zou ik die nieuwe verbandmiddelen kunnen bestellen?
Bestaan ze ook reeds in Belgie ?
Mogen zilververbanden en honingverbanden afwisselend gebruik worden of heeft dat geen enkel bijkomend nut?

Dank bij voorbaat
E.versluis, 2011-02-16
( 0 )

Ik zou ook graag weten waar die nieuwe verbandmiddelen te koop - of te bestellen zijn.
zijn ze ergens in Nederland verkrijgbaar ?

Bij voorbaat dank.
Nalijn, 2011-08-05
( 0 )

Honingzalf en gazen zijn te koop bij apotheken en ook bij reformzaken kun je dat gewoon kopen. In elk geval kunnen zij dat bestellen.
Zeewierverband ook trouwens.

Vriendelijke groet,
Nalijn
Coby kouijzer-westerhuis, 2014-04-28
( 0 )

Vorig jaar is mijn hond, een Dobermann, in Lelystad geopereerd aan een melanoom. daarna is de wond behandeld met een honingzalf. De wond is goed genezen en nu, een jaar later is ze helemaal genezen. Ik heb deze zalf ook zelf gebruikt en de wonden genazen volkomen. Diverse verwondingen bij verschillende mensen, vallen, stoten enz
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl