X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Alles moet betekenis hebben

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 26-11-2009
Auteur: Normyo
In tegenstelling tot de wetenschap waar betekenis pas gegeven wordt als het bewezen is, is het in de religie precies andersom. Binnen de religies en bijgeloven moet alles betekenis hebben. Van de koffiedrap en de theeblaadjes tot de vlucht van een groep vogels of de ingewanden van een gans. Alles krijgt en moet betekenis hebben.

Betekenis

Nu kun je je afvragen of alles betekenis moet hebben of mag hebben. Maar wat wel duidelijk is, is dat ons brein alles betekenis geeft. Van de simpele pijnkramp die leidt tot het vertrekken van iemands gezicht tot de fietsband die plots lek gaat op weg naar een belangrijke gebeurtenis. Waar we het vertrokken gezicht kunnen uitleggen als een korte woede uitbarsting of een teken van afkeer. Daar verklaren we de lekke band als het bewijs dat de gebeurtenis toch minder belangrijk voor ons was dan we eerst vonden.

Mensen hebben er dus een probleem mee om iets geen betekenis te geven. Niet voor niets onze vraag: "Waarom ik?" als ons iets overkomt wat ons pijn bezorgt. Van het overlijden van een geliefde tot het krijgen van kanker. We gaan opzoek naar betekenis, zelfs als die betekenis er niet is. En als we de betekenis niet kunnen vinden, dan gaan we fantaseren over een betekenis. Waarbij we de eerste de beste fantasie tot verklaring en betekenisgever bombarderen, zonder er verder over na te denken.

Het vreemde is echter dat we nooit proberen betekenis te geven aan de verklaring of de betekenis die we gekozen hebben. Schijnbaar zijn we met iedere betekenis tevreden, als er maar een betekenis is.

Betekenisgevers

Mensen zijn dus betekenisgevers. Maar we zijn zelden geÔnteresseerd in het betekenis geven aan de betekenissen die wij aan onze ervaringen geven. Met een mooi woord zouden die betekenissen van betekenissen meta betekenissen heten. We vragen ons zelden af waarom verklaren we het vertrokken gezicht als een uiting van woede en niet van pijn. We vragen ons zelden af waarom we de vraag: "Waarom ik?" stellen. Mensen zijn dus vooral luie betekenisgevers. Als de betekenis makkelijk gegeven kan worden, dan nemen we de makkelijke verklaring. De vogels vliegen naar het zuiden: wij zullen overwinnen. Want de vorige keer dat de vogels naar het zuiden vlogen hebben we ook overwonnen. De theeblaadjes zijn glimmend: u krijgt een gezonde baby.

Maar waarom willen we horen dat de baby gezond is? Waarom willen we weten dat we gaan winnen? Waarom denken we dat glimmende theeblaadjes betekenen dat er een gezonde baby komt? Waarom denken we dat naar het zuiden vliegende vogels een overwinning betekent voor ons. Die zelfde vogels vliegen toch voor iedereen naar het zuiden? Theeblaadjes zijn toch altijd glimmend als ze nat zijn?

We zijn zelfs zover gegaan met ons betekenis geven dat we planeten en sterren en hun beweging ten opzichte van de aarde tegen de achtergrond van het universum betekenis hebben gegeven. Maar hoe kunnen planeten en sterren, die nu vaak hele sterrenstelsels blijken te zijn, meer invloed hebben op ons leven dan de bakstenen van ons eigen huis of de gassen in onze eigen atmosfeer? En hoe kan het dat planeten en sterren die er wel zijn, maar die we niet kunnen zien met het blote oog geen invloed hebben op ons leven?

Misschien wordt het tijd dat we gewoon toegeven dat we uit angst alles betekenis geven. Omdat onze angst ons er toe aanzet alles onder controle te willen hebben, zelfs de toekomst.

Reacties op dit artikel
Hookiepookie, 2010-07-05
( 0 )

Alles moet een betekenis hebben,....???
Is dit wel zonodig,....???
Waarom heb ik zoveel tegenslagen in mijn leven, en waar heb ik dit aan te danken.
Waarom zij wel en wij niet.
Waar heb ik dit aan te danken want ik ben zo goed voor onze medemensen.
Zo kan ik inzekere zin wel nog effe doorgaan beste mensen maar inzekere zin wil ik hieraan geen energie aan besteden.
Natuurlijk vraag ik me ook wel eens het een en ander af, maar dat vind ik ook natuurlijk en menselijk, want we worden er inzekere zin wel dagelijks mee geconfronteerd, of niet soms,...???
Alles moet een betekenis hebben, maar moet elke betekenis dan ook iets betekenen,..???
Als nu alles een betekenis zou hebben hoe zouden wij er dan mee omgaan.
Zouden we happy zijn, positiever in het leven staan.
Kunnen we dan pas dan gaan genieten van ons leven, zijn we dan echt gelukkig.
Stel nu eens ,, echt ,, voor dat je op alles een antwoord in de vorm van ,, ik weet wat dit precies betekend,,. zou kunnen geven in welke vorm dan ook, privé of zakelijk of
in welke vorm dan ook van geloof.

Sorry hoor,...beste mensen, het lijkt me absoluut niks en nog eens niks, maar,....
als er mensen zijn die hieromtrent een totaal andere visie op hebben, dan verneem ik dit heel graag.

Groetjes,

HookiePookie.
Rosalie, 2013-03-01
( 0 )

Toen ik jonger was interesseerde ik me ook voor astrologie en spirituele onderwerpen, ik dacht dan ook dat het leven een mooie bedoeling met mij had, of soms ook een leerschool waar ik sterker zou uitkomen. nu ben ik halverwege en dan merk je dat er van je dromen niets in huis is gekomen en je verlangens naar liefde, vriendschap enz. het leven is een sleur en eigenlijk word je geleefd door omstandigheden, soms doe je zoveel om dingen aan te passen en dingen te ondernemen die je slim lijken om zo je situatie te verbeteren , en dan merk je dat deze pogingen op zich al een pijnpunt worden want meestal gaan deze dingen juist niet die je wil , ook al zijn het kleine dingen! alleen het niet lukken begint zo te wegen dat je geen zin meer hebt om dan maar ook iets te veranderen want dan moet je weer omgaan met dat zware gevoel en jezelf er weer proberen uit te tillen. en zo ben je daar dan mee bezig tot halverwege je leven en dan realiseer je je dat je gewoon moet meedraaien in de kermismolen zonder een doel, gewoon meedraaien en dat is alles, en eigenlijk , is het misschien nog het beste vooral onverschillig te zijn en niet teveel te denken als je dingen toch niet kan veranderen. gewoon aanschouwen en niet te veel denken, maar natuurlijk is dat ook weer moeilijk.
Normyo, 2013-03-23
( 0 )

Rosalie uiteindelijk zijn er maar twee keuzes in dit leven:
1. Het leven is het leven en het is goed zo. (onverschilligheid)
2. Het leven is het leven, maar het is wel mijn leven. (deelname)

Het vreemde is alleen wel dat geen van de twee keuzes fout is. De kunst is echter om je keuze te accepteren, omdat je anders de ene keuze doet terwijl uit de manier waarop je het leven ervaart eigenlijk blijkt dat je de andere keuze had willen maken.

Succes met het vinden van de keuze die jou gelukkig maakt.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl