X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Versnel je stofwisseling, verbruik meer calorieŽn

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+8
  Goed artikel ( +8 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van famke famke Auteur op infoyo sinds
16 Augustus 2008


Bekijk het profiel van famke
Datum: 27-03-2009
Auteur: Famke
Ooit aan de lijn gedaan of van plan dit te gaan doen? Dan ben je waarschijnlijk wel op de hoogte van het zogenaamde jojo-effect. Wanneer je informatie zoekt over gewichtsverlies wordt je doodgegooid met waarschuwingen hiervoor.

Jojo - effect

Voor degenen die nog niet weten hoe het werkt: Het jojo-effect ontstaat wanneer je door (rigoreus) lijnen je metabolisme (=stofwisseling) vertraagt. Je lichaam heeft een tijdje met minder brandstof genoegen moeten nemen en heeft zijn verbruik erop aangepast door oa efficienter met de beschikbare energie om te gaan.
Ofwel: Je verbrandt minder calorieen bij dezelfde activiteiten dan voor je ging lijnen.

Resultaat: Als je weer hetzelfde eet als voor je dieet, of zelfs minder, gebruikt je lichaam niet meer alle energie (calorieŽn) voor je activiteiten, houdt dus wat over en slaat dit op in de vorm van vetreserve. Met andere woorden, je wordt weer dikker. Het vervelende is dat je niet alleen alle kilo's die je met zoveel moeite hebt verloren er weer in no-time bijkrijgt, maar vaak ook een paar extra.

Eťn van de redenen hiervoor is dat je lichaam efficiŽnter is gaan werken, een andere is dat je door het lijnen niet alleen vet, maar ook spierweefsel hebt verloren. Spierweefsel verbruikt meer energie dan vetweefsel, zowel in rust als gedurende activiteit, waardoor je na het lijnen ook echt minder calorieŽn nodig hebt dan ervoor.
Hoe kun je dit voorkomen?

Metabolisme verhogen

Eet 5 of 6 keer op een dag; ontbijt, lunch, diner en twee (vrouwen) of drie (mannnen) tussendoortjes. Zorg dat er minimaal 2 en maximaal 3 uur tussen eetmomenten zit.
Waarom?
Je lichaam krijgt een impuls om calorieen te verbranden als je eet, regelmatig eten voorkomt eetbuien en zorgt ervoor dat je lichaam niet overgaat op lagere verbranding vanwege dreigende hongersnood.  

Hieruit volgt direct: Sla geen maaltijden over.
Waarom?
Je lichaam gaat op een lager pitje calorieen verbranden omdat het een hongersnood aan voelt komen.

Doe aan cardiovasculaire training.
Waarom?
Cardiovasculaire training zorgt ervoor dat je lichaam snel calorieen verbrandt. Dit effect houdt aan tot een aantal uren na de training.

Doe spierversterkende oefeningen
Waarom?
Hetzelfde als bij cardiovasculaire training; je verbrandt meer calorieŽn. Het na-effect is bij krachttraining sterker en langduriger dan bij cardiovasculaire training.

Spierweefsel intact houden

Doe spierversterkende oefeningen.
Waarom?
Het is belangrijk je spierweefsel te onderhouden of zelfs (een beetje) toe te laten nemen. Je hoeft geen bodybuilder te worden; regelmatig eenvoudige spierversterkende oefeningen doen is genoeg. Variatie in de oefeningen zorgt ervoor dat het niet saai wordt en dat je spieren telkens op een andere manier uitgedaagd worden.

Eet direct na een training en bij voorkeur eiwitrijk voedsel.
Waarom?
Eten direct na de training voorkomt dat je lichaam alsnog spieren gaat verbranden. Eiwitrijk voedsel houdt het spierweefsel intact.

Combineer koolhydraten met eiwitten.
Waarom?

Voor de vertering van koolhydraten zijn aminozuren (uit eiwitten) nodig. Als je niet gelijktijdig deze aminozuren tot je neemt, haalt je lichaam ze uit je spierweefsel, met afbraak ervan tot gevolg.

Tot slot

Het is een open deur, maar door de verschillende 'fancy' diŽten die tegenwoordig populair zijn zou je het bijna vergeten:

De enige manier om vet gewicht te verliezen is: minder calorieŽn consumeren dan verbruiken!

Onderzoek onder 200 mensen met overgewicht gedurende twee jaar heeft uitgewezen dat het daarbij niet uitmaakt of je vetarm of  koolhydraatarm eet of bepaalde combinaties maakt. Op korte termijn lijkt het effect te hebben, op lange termijn maakt het geen donder uit!

Dit artikel geeft geen toverformule voor een gemakkelijke manier van gewichtsverlies. Het zijn slechts tips die je toe kunt passen in een gezonde levenswijze. Ze toepassen zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar wanneer je ze je eigengemaakt hebt, zorgen ze er wel voor dat je gemakkelijker op gewicht blijft of gewicht verliest.

Veel succes!

Reacties op dit artikel
Emfkruyssen, 2009-05-21
( 0 )

Hoi Famke,

Leuk en informatief artikel. Ik heb het graag gelezen en zal het bij tijd en wijle
herlezen om het goed tot me te laten doordringen en het mezelf eigen te maken.

Dank je wel.

Groetjes van
Leonore.
Ditzuigt, 2009-10-07
( -2 )

Dikzak
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl