X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Stout? Opvoeden volgens Gordon methode

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+7
  Goed artikel ( +7 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van wolbyro wolbyro Auteur op infoyo sinds
09 Augustus 2009


Bekijk het profiel van wolbyro
Datum: 13-08-2009
Auteur: Wolbyro
Na een aantal heftige conflicten met mijn twee jarige ben ik gaan kijken of het ook anders kan. Het valt me niet mee dat opvoeden! Hoe reageren zodat mijn peuter het begrijpt en dat we allebei tevreden zijn? De Gordon methode geeft meer rust tussen mij en mijn zoontje en ook op mijn werk op de BSO met dus oudere kinderen werkt het prima. Hieronder dus informatie voor mijn collega opvoeders :)

Thomas Gordon ontwikkelde een methode om ouders beter met hun kinderen te leren communiceren. Gelijkwaardigheid, Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en eigen verantwoording nemen, rekening houden met een ander. Het is de bedoeling dat kinderen de ouders leren begrijpen en dat ouders leren naar hun kinderen te luisteren. Uiteindelijk zijn er geen winnaars en verliezers.

Belangrijke punten in het Gordon opvoeden.

- Ik boodschap Praten vanuit jezelf. Zeggen wat je voelt en denkt. Je grenzen en behoeften duidelijk aangeven.

- Actief luisteren Troosten, het gevoel van het kind benoemen en kinderen helpen het probleem op te lossen.

- Overleggen Problemen oplossen zonder verliezers. Hoe komen we elkaar tegemoet.

- Confronteren Zeggen wat je voelt en denkt. Kinderen zijn niet stout. Ze doen of zeggen iets om aan hun behoeften te voldoen.
Ouders voelen zich vaak ongemakkelijk en een beetje schuldig als hun kind zich op een bepaalde manier gedraagt. Maar de ouders zijn niet verantwoordelijk voor het gedrag. Wel voor de manier waarop ze het afhandelen. Als bepaald gedrag op een goede manier wordt afgehandeld zal het kind zich realiseren dat het niet gepast gedrag is en het ook niet zo snel nog een keer doen. Het lukt niet altijd consequent te zijn terwijl veel mensen zeggen dat consequent zijn erg belangrijk is in de opvoeding. Maar als opvoeder ben je ook maar een mens met verschillende gevoelens. Als je moe bent reageer je heel anders dan als je helemaal lekker uitgerust bent. Dit is ook een deel van de opvoeding. Je kunt niet altijd alles helemaal perfect doen. Jij niet en je kind ook niet. Ouders gebruiken vaak jij-boodschappen als ze willen corrigeren. Bijv. Ruim nu je rommel op! Op deze manier zeg je iets over het kind en niet over de last die jij als ouder hebt. Kinderen kunnen dan in de verdediging schieten omdat ze zich aangevallen voelen.
Ik-boodschappen geven aan dat ikzelf degene ben die last heeft van bepaald gedrag. Zonder het kind slecht of dom te bestempelen. Bijv. Ik wil dat je je rommel opruimt omdat ik het vervelend vind dat het hier allemaal op de grond ligt, en er misschien wel iemand over valt.
Door het ook uit te leggen is je kind meer gemotiveerd. Niet altijd leidt de ik-boodschap tot de gewenste verandering. Dan is er een conflict. Dan is er de overleg methode. Samen een oplossing bedenken voor het conflict. Samen proberen er zo uit te komen zodat niemand verliest. Als ouders een probleem van het kind zelf willen helpen oplossen. Bijv. een ruzie met een ander kind, kunnen ze dit het best doen door acceptatie te tonen en actief te luisteren. Het probleem verwoorden zodat het kind weet dat je hem ook echt gehoord hebt, troosten, proberen oplossing te vinden samen met het kind.

Uiteindelijk moet deze Gordon methode leiden tot:

Meer zelfvertrouwen van ouder en kind.
Meer begrip en geduld voor elkaar.
Betere sfeer in huis.
Minder conflicten.
Betere oplossingen voor conflicten.
Meer verantwoordelijkheidsgevoel voor het kind.
Positievere gevoelens. Ik denk dat deze methode ook echt werkt, maar dat het ook erg belangrijk is gewoon rustig te blijven. Even tot 10 tellen. Mijn peuter wordt helemaal hysterisch als ik erg opgefokt ben maar als ik gewoon rustig blijf na een “stoute” actie is hij veel meegaander. Maar op mijn werk op de BSO kan ik het actief luisteren en de ik-booschap regelmatig gebruiken en is de sfeer inderdaad beter.

Reacties op dit artikel
Elizabeth van den burg, 2009-08-16
( +2 )

Als je gewoon rustig blijft,en je denkt,ach ja,het gaat wel weer over die driftbui,
dan word het kind rustig,omdat moeder het ook is, het is dan niet meer zo spannend voor het kind,om zijn wil door tevoeren, gewoon niet reageren,ik ging met een drift aanval
gewoon mijn fiets soppen,en dat zag hij, en ondertussen moest ik van de zenuwen lachen
maar het hielp.,ook voor mij.
Anna, 2014-11-14
( 0 )

Hi Elizabeth, Gordon bedoelt juist actief luisteren naar het kind en eventueel het gevoel benoemen. Het kind raast, jij als ouder geeft het onverdeelde aandacht. Je hoeft het niet op te lossen, alleen te luisteren. Je fiets soppen is juist weer iets anders: je negeert het kind en de driftbui dan eigenlijk en besteed er geen aandacht aan. Je gaat uit contact ipv in contact. Groetjes, Anna
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl