X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Opvoedingsdiploma

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 15-09-2009
Auteur: Normyo
Als er weer eens een verhaal de wereld ingaat over ouders die hun kinderen verwaarlozen of opvoeden voor galg en rad, komt niet snel daarna de opmerking langs: Om een auto te leren besturen moet je rijlessen nemen en een examen afleggen. Maar het enige wat je hoeft te doen om kinderen op te mogen voeden is ze krijgen.

Opvoeden

Natuurlijk zou het handig zijn om een opvoedingsdiploma in het leven te roepen. Dan kunnen we namelijk ontdekken dat ieder kind toch anders is en zijn eigen opvoeding nodig heeft. Nu denken we namelijk dat ieder kind met dezelfde goede opvoeding een goed mens zal worden. Iedere ouder zal je waarschijnlijk nu zeggen, dat iedereen die denkt dat dezelfde opvoeding tot een goed mens zal leiden niet waar is. En hun bewijs daarvoor is het feit dat zij al hun kinderen op dezelfde manier hebben opgevoed. Wat ze daarbij alleen vergeten is dat opvoeden complexer is dan directe interactie tussen ouder en kind of ouders en kinderen. Meestal zijn er meerdere kinderen in de buurt als een ouder een kind aanspreekt en dus worden alle kinderen aangesproken op dat moment. En mensen zijn heel goed in het begrijpen van wat er op hunzelf slaat als er iets tussen twee andere mensen gebeurd. Kijk maar eens hoeveel werknemers zich een tijdlang koest houden en zich volgens de regels gedragen, vlak nadat een collega op het matje is geroepen. Of wat zou je zeggen van al die bankiers de afgelopen maanden, die geen geld meer durfden uit te lenen aan de eerste de beste? Die hebben dat toch echt niet plotseling besloten op basis van een ingeving. Dat was het gevolg van het feit dat ze zagen dat andere banken in de problemen waren gekomen door het verstrekken van leningen aan potentiŽle wanbetalers.

Een opvoeddiploma is dan ook onzin, omdat opvoeden meer is dan directe interactie tussen ouders en kinderen.

Opvoedlessen

Ik durf te wedden, dat er genoeg ouders zijn die wel een paar opvoedlessen hadden willen hebben, voordat ze hun eerste kind kregen. Maar dat zou je eigenlijk geen opvoedlessen moeten noemen. Dat zouden beter geruststellingssessies genoemd kunnen worden. Waarbij ouders te horen krijgen dat baby's en kinderen tot een jaar of vier veel steviger zijn, dan jij als volwassene bent.

Wat misschien wel handig is om ouders of toekomstige ouders te leren is dat je op een bepaald moment naar je gevoel moet luisteren. Als je gevoel zegt dat er iets aan de hand is, dan moet je dat gevoel ook volgen. Vroeger was dat een stuk makkelijker, want als je een gevoel kreeg dan belde je als moeder je moeder en vroeg hoe zij het voelde. En als je moeder de ervaring niet had, dan had ze wel een vriendin die het gevoel had gehad. Tegenwoordig mag je als ouder maar hopen dat je iemand kunt vinden in je netwerk die met je meevoelt of ooit het gevoel heeft gehad. En als je een professional benaderd, dan wordt je soms al heel snel afgedaan als een overbezorgde ouder. Wat natuurlijk logisch is, want er is niemand die zich samen met jouw druk maakt over de toestand van je kind.

Dus misschien is het wel goed om toch te spreken van opvoedlessen, maar dan ouder opvoedlessen. Lessen waarbij ouders geleerd wordt wat vraagt om professionele begeleiding en wat gewoon een natuurlijke gang van zaken is, zodat ze niet bij ieder hikje opschrikken en de dokter lastigvallen.

Maar dat is natuurlijk iets anders dan leren opvoeden, dat is zorgen dat je kind gezond en veilig is.

Leren opvoeden

Voor een deel is opvoeden natuurlijk gewoon maar wat doen. En dat is natuurlijk wel vreemd. Als je je bedenkt dat we van een chirurg verwachten dat hij bijna 30 jaar naar school gaat, voordat hij uiteindelijk zelfstandig iemand mag opereren. Van ouders verwachten we dat ze het eerst maar eens ontdekken bij hun eerste kind en het dan perfect doen bij hun tweede en volgende kinderen. En sommige ouders lukt dat ook zonder problemen. Maar er zijn best wel wat ouders die graag wat handvatten zouden krijgen voor het opvoeden van hun kinderen. Maar misschien komt dat ook wel, omdat we te vaak horen hoe slecht sommige kinderen worden opgevoed. Terwijl we zelden te horen krijgen hoe weinig slecht er opgevoed wordt. Dat moet wel een voordeel geweest zijn van de tijd voor de massamedia, toen wist je als ouder niet beter. Je enige vergelijkingsmateriaal was je directe omgeving en je eigen opvoeding. Ik kan me dus heel goed voorstellen, dat tegenwoordig sommige ouders zich heel onzeker voelen over het opvoeden van hun kinderen. Voor je het weet heb je het verkeerd gedaan en staan ze op de Coolsingel of het Leidseplein de stenen uit de straat te rukken om er mee naar de politie te gooien. Of blijkt je kind de grootste hasj importeur van Nederland te zijn, die zich voor de rechter moet verantwoorden. Door die onzekere ouders zou een lesje opvoeden waarschijnlijk zeker gewaardeerd worden. Al was het alleen maar om ze duidelijk te maken, dat wat je ook doet aan opvoeden je nooit de zekerheid zult hebben dat je kind een brave burger zal worden en dan graag met voorbeelden erbij van mislukte opvoedingen.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl