X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Opvoeden is zo makkelijk

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 15-09-2009
Auteur: Normyo
Tenminste dat is het idee wat je krijgt, als je mensen soms hoort roepen dat ouders die hun kinderen niet in de hand hebben maar een opvoedcursus moeten krijgen. Maar dat er nog niet zon cursus bestaat, maakt wel duidelijk hoe moeilijk opvoeden echt is. Blijkbaar is het makkelijker om mensen op de maan te krijgen, dan een cursusje opvoeden te creŽren.

Logisch

Nu is dat ook wel logisch, dat opvoeden moeilijker is dan raketten afvuren. Om een raket af te vuren hoef je alleen maar te weten hoeveel kracht je nodig hebt om een paar ton los te krijgen van de aarse zwaartekracht. Alles er om heen komt dan vanzelf. En als het misgaat dan wist iedereen dat het gevaarlijk was.

Maar bij opvoeden speel je met de psyche van een ander mens, dat ook nog eens zo flexibel is, dat het elke kant op kan gaan, wat je ook doet. Ik neem tenminste niet aan dat de moeder van Dzengish Khan zich bij zijn geboorte heeft voorgenomen om de meest succesvolle veroveraar op te voeden. Of dat de ouders van Jozef Stalin bij zijn geboorte dachten:
Kom laten we de toekomstige dictator van de Sovjet Unie, die zes miljoen mensen de hongerdood in gaat jagen, opvoeden.
Als ze dat wel hebben gedacht, dan moeten we ze nu gaan vragen hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Zodat we hun kennis kunnen gebruiken om te voorkomen dat er nog meer dictators als Stalin worden opgevoed.
De meeste ouders zijn een stuk bescheidener bij hun opvoedingswens:
Ik hoop dat het me lukt om een gezond en welgemanierd mens op te voeden, dat voor zichzelf kan zorgen.
Dat dit niet altijd lukt, maakt gewoon duidelijk dat opvoeden moeilijker is dan raketjes de ruimte in schieten. Ook al zullen sommige raketgeleerden zeggen dat ze het makkelijker vonden om hun kinderen op te voeden, dan een mens op de maan te krijgen. Maar dat kun je waarschijnlijk ook makkelijk zeggen, als je vrouw al het opvoed werk heeft gedaan.

Opvoedingscursus

Het is dus nog niet zo makkelijk om een cursusje in elkaar te draaien, waardoor iedereen kan opvoeden. Hoewel misschien moeten we die raketgeleerden vragen, die succesvol mensen op de maan hebben gezet. De kans is echter groot dat ze ons doorverwijzen naar hun vrouw, dan dat ze ingaan op ons verzoek om een cursus opvoeden te maken.
De vragen bij de start van het opzetten van een cursus zullen altijd zijn:
  • Wat moet er inkomen?
  • Wat is belangrijk?
  • Wat moet iemand echt weten?
  • Wat is kennis en wat zijn vaardigheden?
  • Wat moet je leren en wat moet je oefenen?
En tegen de tijd dat we die vragen beantwoord hebben, waarbij we moeten ontdekken dat alle commissieleden vinden dat andere aspecten van het opvoeden belangrijk zijn, zijn we tien jaar verder. In die tien jaar zal er dan vast wel iemand opstaan die de ethische vraag stelt:
Welk recht heeft de omgeving of de overheid om voor een ouder te beslissen hoe hij moet opvoeden?
Het beantwoorden van deze vraag zal ons dan ook wel een jaar of tien kosten. Waarna we het hele project waarschijnlijk in de kast zetten, omdat het ondertussen meer mensen van nuttig werk heeft gehouden en meer geld heeft gekost, dan we ooit zullen besparen door goede opvoeders, die perfecte kinderen creŽren.
Daarbij kun je je ook de vraagstellen:
Waarom willen we perfecte kinderen?
Wij zijn toch ook niet opgevoed tot perfecte kinderen? Waarom moeten onze kinderen dan wel perfect zijn? En is niet eigenlijk de eerste les van opvoeden:
Dat wat je van je kinderen wil, moet je zelf voorleven.
Dus laat die opvoedcursus maar zitten. Het is makkelijker om je te gedragen zoals je wilt dat je kinderen zich gedragen, dan een cursus te maken waarin mensen dat moeten leren.

Reacties op dit artikel
Marianneden, 2010-10-22
( 0 )

Dit vind ik ook kinderen krijgen de opvoeding van huis mee.Als ik ze wat voor me doen ben ik ze dankbaar en laat dat dan ook blijken ze worden dan trots op zichzelf.Natuurlijk is er bij ons ook wel eens wat, maar los dit netjes op.Ik geef dus zelf de cursus( Moeder van twee zoons)
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl