Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De middelbare school begint te vroeg voor de leerlingen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Sjax Sjax Auteur op infoyo sinds
12 Januari 2010


Bekijk het profiel van Sjax
Datum: 06-04-2010
Auteur: Sjax
UIt wetenschappelijke onderzoek is gebleken dat de middelbare scholen s ochtends te vroeg beginnen. Pubers wisten dat naturlijk al lang. Nu hebben ze echter gelijk gekregen.Lees verder.

Het puberbrein

Uit onderzoek is gebleken dat het brein pas op ongeveer 25 jarige leeftijd volgroeid is. Vooral de prefrontale cortex is als laatste volgroeid. Dit deel van de hersenen is nodig voor de volgende zaken:
  • het stellen van prioriteiten
  • het nemen van initiatief
  • het in bedwang houden van emoties
  • impulsief gedrag onderdrukken
  • anticiperen op je omgeving
Een puber ziet vaak geen gevaar (denk aan de heftige sporten of hun gedrag in het verkeer). Ze kunnen ook nog niet goed plannen (een kleine ramp bij het huiswerk maken of in toetsweken). Verder kunnen ze eigenlijk nog geen studierichting kiezen, omdat ze de consequentie van de keuze niet kunnen overzien ( een richting kiezen die je vriend ook kiest).

Het puberbrein en slapen

In het brein zorgt de afgifte van melatonine ervoor dat we moe worden en gaan slapen. Bij pubers wordt deze stof echter steeds later afgegeven. HIerdoor wordt de puber later moe en gaat later slapen. Een doorsnee puber heeft echter meer dan 8 uur slaap nodig om alle indrukken van overdag te verwerken.

Hieruit volgt dus dat de puber later wakker wordt. De wekker kan dan wel om 7 uur afgaan, maar het brein is pas later in staat om goed te functioneren.
De scholen beginnen dus te vroeg. Beter is om later te beginnen. Lukt dit niet, begin dan de schooldag met vakken als gym, tekenen, muziek of handvaardigheid. Is het brein wakker genoeg dan kun je de andere lessen aan als puber.
Examens en andere toetsen moeten om die reden ook niet 's ochtends om 8 uur beginnen. (denk hierbij ook aan de rijlessen en de grotere kans op verkeersongelukken 's ochtends).

De puber met vermoeidheidsklachten

Een ander onderzoek sluit hier nauw op aan.
Er komen steeds meer pubers met vermoeidheidsklachten. Dat komt volgens de onderzoeker omdat pubers te weinig slaap krijgen. Een oorzaak is dat de scholen te vroeg beginnen. Al geeft hij ook aan dat te veel pubers te laat naar bed gaan. Dat ze pas gaan als ze hun ogen echt niet meer open kunnen houden in plaats van dat ze gaan slapen als ze moe worden.
Van de pubers die met vermoeidheidsklachten bij de kinderarts terechtkomen knapt  de helft niet op. Na een jaar voldoen deze pubers aan de kenmerken van het vermoiedheidssyndroom CVS.


Reacties op dit artikel
Jds, 2013-04-17
( 0 )

Odet, 2013-04-21
( 0 )

Ik ben het hier mee eens! goed
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2014 - Infoyo.nl