X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Vlekjesziekten bij kinderen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+6
  Goed artikel ( +6 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Monique1965 Monique1965 Auteur op infoyo sinds
02 September 2008


Bekijk het profiel van Monique1965
Datum: 28-07-2010
Auteur: Monique1965
Ieder kind krijgt wel ťťn of meer besmettelijke ziekten. Een hoop gaan gepaard met rode vlekjes en†het is†dus moeilijk om de verschillende ziekten uit elkaar te halen. Wat mag nu wel en wat juist niet? In dit artikel probeer ik wat duidelijkheid te brengen in de verschillende vlekjesziekten.

Vlekjesziekten

Vlekjesziekten

Mazelen
De incubatietijd is tussen de 8 en 14 dagen. De ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar.
Mazelen begint met hangerigheid, verkoudheid, kriebelhoest en koorts. De ogen raken vaak ontstoken en 2 dagen na het uitbreken van de ziekte zijn er kleine witte vlekjes met een rode rand zichtbaar op het mondslijmvlies.
De vlekjes zijn klein en donkerrrood en ontstaan als eerste in het gezicht, op de haargrens en achter de oren. Later breiden de vlekjes zich uit via de nek, borst en rug naar armen en benen. De vlekjes worden langzaam groter en kunnen samenvloeien tot een grotere vlek. Na ongeveer 5 dagen verdwijnen de vlekjes.
Mazelen komt bijna niet meer voor door de BMR inenting.

Waterpokken
De incubatietijd van de waterpokken is tussen de 8 en 21 dagen. Waterpokken komt het meest voor bij kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Waterpokken begint vaak met algemene klachten zoals hangerigheid, verminderde eetlust, lichte koorts en hoofdpijn. Waterpokken begint met kleine rode pukkeltjes, na 6 tot 12 uur later ontstaan met helder vocht gevulde blaasjes. De blaasjes ontstaan eerst op de romp en later in het gezicht en ze komen zelden voor op onderarmen en onderbenen.  Het vocht in de blaasjes wordt troebel, de blaasjes drogen in en er ontstaan korstjes. De uitslag kan flink jeuken. Dor het krabben kunnen huidinfecties ontstaan. Tussen het onstaan van het eerste blaasje en het verdwijnen van het korstje ligt ongeveer 9 dagen.

Roodvonk
De incubatietijd van roodvonk is 2 tot 4 dagen en het komt vooral voor bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Het kind krijgt plotseling hoofdpijn en koorts. Ook komt keelpijn, misselijkheid en braken voor. De polsslag wordt sneller.
Op de rode huid van de borst, rug en oksels ontstaan donkerrode puntjes. Na een aantal dagen verspreiden de vlekjes zich ook naar hals, gezicht, armen en benen. Opvallend is ook dat de wangen rood worden terwijl neus en mond heel bleek zijn. De tong kan er vuurrood uitzien door vervelling. Een kind met roodvonk is behoorlijk ziek. De vlekjes verdwijnen na 5 dagen.

Rodehond
De incubatietijd bij rodehond is 14 tot 21 dagen en komt het meest voor bij kinderen tussen de 6 en 15 jaar. De klachten zijn lichte koorts, verkouden en hangerig. De ziekte begint direct met het opkomen van de vlekjes. Het zijn kleine roze vlekjes die het eerst ontstaan in het gezicht. en later op rug en buik. Zodra de vlekjes uit het gezicht verdwijnen ontstaan ze op benen en armen. Na 3 dagen zijn de vlekjes weg. Een ander symptoom zijn de opgezwollen lymfeklieren achter de oren, in de nek en hals. Kinderen met rodehond zijn niet echt ziek terwijl volwassenen er behoorlijk ziek van kunnen zijn.
Kinderen worden ingeŽnt tegen de rodehond met de BMR-prik.

Vijfde ziekte
De incubatietijd van de vijfde ziekte is 7 tot 12 dagen. Het is een onschuldige virusziekte. De vlekjes hebben een felrode kleur en het lijkt soms of de vlekjes iets op de huid liggen. De vlekjes ontstaan eerst in het gezicht en vervolgens op billen, armen, benen en als laatste op de romp. Kinderen zijn over het algemeen niet ziek. De vlekjes verdwijnen na 4 tot 6 dagen.

Zesde ziekte
De zesde ziekte komt het meest voor bij kinderen onder de 3 jaar. De incubatietijd is 10 tot 15 dagen. De ziekte ontstaat met hele hoge koorts, wel tot 41 graden. Het kind heeft dus wel koorts maar voelt zich verder niet ziek. Zodra de koorts daalt komen de kleine roze-rode vlekjes op. Ze ontstaan eerst op de romp en later in de nek, op armen en benen komen de vlekjes minder vaak voor. De vlekjes blijven maar kort en daarom wordt er vaak in eerste instantie aan rodehond gedacht. De zesde ziekte is de meest voorkomende kinderziekte bij kinderen onder de 2 jaar. Het is een onschuldige kinderziekte maar door de hele hoge koorts is het wel schrikken. Vaak krijgt een kindje antbiotica. Als de koorts daalt en er ontstaan vlekjes dan wordt vaak gedacht dat dit door de medicijnen komt.

Besmettelijk of niet

Besmettelijk of niet

Kan het kind naar school, mag het met andere kinderen spelen? Allemaal vragen die opkomen wanneer een kind ziek is.
Hoelang zijn de vlekjesziekten besmettelijk?

Mazelen:  van het begin van de ziekte totdat alle vlekjes zijn verdwenen.
Waterpokken:  vanaf 1 dag voor het opkomen van eerste vlekje totdat de laatste is ingedroogd.
Roodvonk:  vanaf het begin van de klachten totdat de vlekjes verdwenen zijn.
Rodehond:  vanaf de eerste ziekteverschijnselen tot 5 dagen na het verdwijnen van de vlekjes.
Vijfde ziekte:  zolang er vlekjes aanwezig zijn, al is de ziekte weinig besmettelijk.
Zesde ziekte:  vanaf het moment dat er koorts optreedt totdat alle vlekjes verdwenen zijn.


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl