X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Emotionele en sociale ontwikkeling van peuters, 1 - 2 jaar

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van yellow yellow Auteur op infoyo sinds
23 Januari 2009


Bekijk het profiel van yellow
Datum: 23-11-2010
Auteur: Yellow
Jonge kinderen, tussen 1 en 2 jaar leren de wereld kennen vanuit de veiligheid bij hun ouders. Wanneer ouders op een adequate manier op de peuter reageren en liefdevol ingaan op de emotionele behoeften van hun peuter, zal hij vertrouwen krijgen en een gevoel van veiligheid.

Wat gebeurt er in de peuterfase

Wat gebeurt er in de peuterfase

Er zijn een aantal punten in de ontwikkeling een kind, die bij de meeste wel voorkomen:

  • Een peuter heeft weinig tot geen controle over zijn eigen gevoelens. Hij staat pas aan het begin van de ontwikkeling van eigenwaarde en het worden van een eigen persoontje. Van binnen gebeurt er van alles qua emoties. Die kunnen irrationeel zijn, extreem en plotseling veranderen.Een peuter wil alles zelf gaan doen, heeft meestal ook het idee, dat hij dat kan en dat het moet gaan zoals hij wil. Van het ene op het andere moment krijgen ze een nieuw idee en dat moet dan gebeuren. Peuters zien zichzelf vaak als de directeur van hun eigen leven en hun moeder als een verlengstuk van zichzelf. Natuurlijk blijven ze erg afhankelijk van de ouder en ze zullen ook vaak wel laten merken wanneer je nodig bent. Je wilt bijvoorbeeld graag, dat je peuter met zijn eigen lepel gaat eten en je laat hem zien hoe dat moet. Maar hij wordt boos en grijpt de lepel uit je handen, om het helemaal zelf te doen. Evenlater krijg je de lepel weer terug en probeert hij duidelijk te maken, dat je hem even moet helpen. Een peuter lacht snel, maar huilt ook snel. Hij kan snel gefrustreerd raken als iets niet direct gebeurt. Hij heeft nog geen grip op zijn eigen gevoelens.
  • Scheidingsangst. Al in hun eerste levensjaar, maar het kan ook later zijn, zullen veel peuters heftig protesteren als ze niet in de buurt van hun moeder zijn. Dit wordt scheidingsangst genoemd. Ze zijn nog niet in staat om te begrijpen, dat moeder niet weggaat, maar zo weer terug zal zijn. Deze gevoelens zijn normaal en het sterkst rond de 10 maanden. Tussen 1 en 2 jaar zal de peuter gaan zien en begrijpen, dat je niet weg bent, ook al ziet hij je niet. Nog wat later zal hij ook begrijpen, dat je hem ook bij de oppas weer zult ophalen.
  • Zichzelf troosten. Peuters hebben graag een doekje of een zacht speelgoedbeestje of een t-shirt van mama om tegen zijn gezicht te houden als hij moe is of tijdens stress om zich te ontspannen. Deze dingen tegen zich aanhouden geeft hem troost en helpen hem te kalmeren. Na verloop van tijd hebben ze deze dingen niet meer nodig.
  • Nog niet kunnen delen. Tussen 1 en 2 jaar komt een kind erachter, dat hij een zelfstandig wezentje is en afhankelijk van iedereen. Delen tast hen aan in hun gevoel van zelfstandigheid en anafhankelijkheid. De woorden "mijn" en "nee" zul je vaak horen als je wilt proberen om je kind zijn speelgoed te laten delen met een ander kind. Om toch een beetje te leren delen kun je je kind zelf iets laten geven aan de ander en daarna iets voor zichzelf te pakken. Dit geeft hem een gevoel van controle. Op deze leeftijd spelen kinderen niet met elkaar, maar naast elkaar. Dus echt samenspelen is nog niet mogelijk.
  • Het bewust worden van andere emoties. Wanneer ouders het stimuleren en zelf een goed voorbeeld zijn in de omgang met andere mensen en hun gevoelens, dan zal de peuter al beginnen met leren van samenwerking, vriendelijkheid en meeleven met anderen. Dit is een begin van het sociale gedrag zelf. Positieve feedback en bevestiging zal de peuter leren helpen te begrijpen, dat hij iets goed gedaan heeft. Al snel herkent een peuter gevoelens van de ouders: ze zien wanneer de ouders blij, verdrietig of boos zijn. Hoewel het nog moeilijk is voor een klein kind om iets met deze gevoelens te doen, is het goed om te zien, dat die gevoelens er zijn, ook bij de ouders. Zo gaan ze ook herkennen, wanneer ze iets niet goed hebben gedaan. Maar vooral, dat ondanks boosheid of verdriet, de ouders onvoorwaardelijk van hem blijven houden. En dat is de basis voor een veilige ontwikkeling.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl