X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De vijfde en zesde ziekte bij kinderen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+60
  Goed artikel ( +62 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Monique1965 Monique1965 Auteur op infoyo sinds
02 September 2008


Bekijk het profiel van Monique1965
Datum: 17-11-2008
Auteur: Monique1965
Ieder kind krijgt vroeg of laat wel een of meer besmettelijke ziekten. Een†aandoening met rode vlekjes lijken soms zo op elkaar, dat het niet altijd makkelijk is om ze uit elkaar te houden.† Het gevolg daarvan is dat je dikwijls ook niet weet wat je nu wel of niet moet doen.Mazelen, roodvonk, rode hond, waterpokken, vijfde en zesde ziekte. De meeste kinderen krijgen de BMR vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond.In dit artikel wil ik het hebben over de vijfde en zesde ziekte.

Vijfde ziekte

Vijfde ziekte De vijfde ziekte is een onschuldige virusinfectie. De incubatietijd is 7 tot 12 dagen.
Het wordt veroorzaakt door het parvovirus B19. Het virus verspreidt zich door kleine vochtdruppeltjes uit de mond- en neusholte van het kind.
Kinderen zijn meestal niet ziek. De vlekjes beginnen op het hoofd en verspreiden zich naar de rest van het lichaam. De huid gloeit en voelt warm aan. De vlekjes hebben een felrode kleur.  Er zijn grote en kleine vlekjes door elkaar en zijn soms iets verheven boven de normale huid.
Het kan wel zijn dat het kind hangerig is en een lichte verhoging heeft.
De vlekjes verbleken na een aantal dagen. Zodra de vlekjes verdwenen zijn kan het kind weer naar school.
Er is geen behandeling tegen de vijfde ziekte. De klachten verdwijnen vanzelf.

Voor zwangere vrouwen brengt het virus wel een risico met zich mee, er bestaat een verhoogde kans op het overlijden van het ongeboren kind.

De zesde ziekte

De zesde ziekte De zesde ziekte is de meest voorkomende vlekjesziekte bij kinderen beneden de twee jaar.
De ziekte begint met een plotseling optredende hoge koorts, een kind kan dan een koortsstuip krijgen.
De vlekjes  komen op als de koorts daalt. Het zijn kleine rode roze vlekjes, meestal op de romp en nek. Soms zijn ook de klieren in de hals en achter de oren opgezet.
Omdat de ziekte met hoge koorts begint, wordt er vaak een antibioticum gegeven. Als dan later de vlekjes opkomen, bestaat de mogelijkheid dat deze aan een overgevoeligheidsreactie op de medicijnen worden toegeschreven.
Soms wordt bij de ziekte ook ten onrechte aan mazelen of rode hond gedacht.
Het kind heeft een aantal dagen hoge koorts, een andere benaming voor de zesde ziekte is driedaagse koorts.

De zesde ziekte geneest vanzelf. Er zijn geen speciale medicijnen voor nodig. Het is belangrijk dat een kind heel veel drinkt.
In tegenstelling tot de vijfde ziekte is de zesde ziekte niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen.

Nog meer vlekjesziekten

Ik heb op Infoyo nog een artikel geschreven over vlekjesziekten bij kinderen:

http://mens-en-gezondheid.infoyo.nl/kinderen/23041-vlekjesziekten-bij-kinderen.html


 


Reacties op dit artikel
Merry, 2009-05-15
( +30 )

Hoi,

Onze Jarno is vandaag voor het eerst weer naar peuterspeelzaal geweest na de meivakantie.Er hing een briefje van de vijfde ziekte dat die op school heerst en er liep ook een kind rond met rode vlekken rond.Heb net je artikel zitten lezen en ben zelf nu 27 weken zwanger.Mijn vraag is of ik dan Jarno thuis moet houden vanwege die ziekte om risico te voorkomen.Heb namelijk in oktober een miskraam gehad en bang dat het weer gebeurt als ik onze Jarno gewoon laat gaan.

Groetjes Merry.
Monique1965, 2009-05-15
( +5 )

Hoi Merry, de vijfde ziekte brengt wel een risico met zich mee voor zwangere vrouwen. Je kunt het beste navraag doen bij een huisarts.
Erg zeg een miskraam. Ik lees dat je 27 weken zwanger bent. Gefelicteerd!!
Groetjes Monique
Emfkruyssen, 2009-06-02
( +8 )

Hoi Monique,

Een duidelijk en verhelderend artikeltje. Ik heb zelf geen kinderen, maar ik kan het me
heel goed voorstellen hoe het in zijn werk gaat als zo'n peuter ziek wordt. Op deze
manier leef ik toch een beetje met de 'moeders' mee.

Groetjes van
Leonore.
Monique, 2009-06-15
( +55 )

Hallo, mijn zoontje is nu 13 mnd en heeft de zesde ziekte. Hij is ontzettend huilerig en hangerig. De koorts heeft hij drie dagen gehad, toen ging het 1 dag heel goed en die nacht begon hij alleen maar te huilen en zat hij onder de rode vlekken. Klopt het dat ze dan zo huilerig zijn (echt non stop.....) Ben al bij de huisarts geweest.
Thessa, 2009-06-23
( +84 )

Hoi,

Ik lees net over de vijfde en de zesde ziekte. Mijn dochter van vijf maanden is vandaag van het KDV thuis gekomen en zit onder de rode vlekjes. Ze heeft geen koorts gehad en nog steeds niet. Ook is ze verder heel bewegelijk en vrolijk als anders. Kan het toch de vijfde of zesde ziekte zijn of zal het iets anders zijn??
Meike, 2009-07-10
( +8 )

Hoi,
Mijn zoon (18 mnd) heeft ook de zesde ziekte.
Hij huilt veel en slaapt vooral s'nachts amper
Het kan best zijn dat hij gewrichtspijn, oorpijn of keelpijn heeft, dat komt wel veel voor bij de zesde ziekte. Hij zegt dan ook s'nachts snikkend auw auw, zo zielig!!!
Vanavond stop ik hem lekker met een paracetamolletje in bed, kan mama ook even bijtanken.
Miranda, 2009-07-13
( +6 )

Hallo,
mijn zoontje is 11 mnd.en donderdag kreeg hij ineens 40,3 graden koorts,vrijdag zat het tussen de 38,5 en 39,9,zaterdag tussen de 38,0 en 38,8,zondag had hij geen koorts meer en nu staat hij onder de vlekjes in nek en rug en buik dokter gebeld en die zei de 6de ziekte.moet het 3 dagen aan kijken en dan als hij er dan nog heb weer dokter bellen
Hermelijn, 2009-10-25
( +6 )

Hoi Monique, ik kan me nog herinneren hoe vaak ik me heb afgevraagd waarmee ik te maken had; 5e, 6e, waterpokken, krentenbaard. Alles met vlekjes leek op elkaar. Ik wou dat ik dit een jaar of 4 geleden had kunnen lezen :-)
V.d zee, 2010-04-23
( +9 )

Ons kind van 7 mnd heeft ook de zesde ziekte hij is ook heel huilerig en hangerig hij heeft ook uitslag en rode punten op zijn lichaam hij eet slechter en drinkt ook een stuk minder ook al bieden wij hem geregeld drinken en eten aan.
Hopelijk is het snel voorbij want dat huilen (bijna dacht en nacht maakt je kapot)natuurlijk kan de baby er ook niet veel aan doen.Vraagje van ons is helpt paracetamol tegen de zesde ziekte?
Wij hebben wel paracetamol gegeven toen hij koorts had,nu heeft hij dat gelukkig niet meer.
Monique langenberg, 2010-05-12
( +4 )

Kun je die 5e of 6e ziekte ook doorlopen zonder de vlekjes?
eerst heeft mn jongste namelijk 3 dagen koorts gehad, begon savonds. en nu mn oudste en begon ook savonds.
wie weet daar n antwoord op?
groetjes monique
Wanda, 2010-05-23
( +4 )

Beste ouders en verzorgers,
Mijn zoontje van net 9maanden werd 3 dagen geleden plots uit het niets ziek.
Hij werd wakker met 40.5 koorts en was als een slappe pop.At vrijwel niets dronk maar wat kleine slokjes sap.Zijn Nutrilon wou gek genoeg wel ,maar ook daar dronk hij veel minder van.De 2de dag bleef de koorts maar heen en weer gaan maar het bleef onder de 40graden.Dus dacht ik als ie nog zo hangerig blijft zit ik morgen vroeg bij de dokter.Nou s àvonds heb ik hem schone kleertjes aan gedaan en dacht toch maar weer temparaturen want hij werd weer zo warm.En de koorts steeg maar liefst tot 41.5.Dus gelijk de dokters tel gebeld en moest dus gelijk naar het huisartsenpost .Waarna de dokter m gelijk door stuurde naar het Sophia kinderziekenhuis.Er werd bloed onderzoek en een urine onderzoek gedaan en naar het hart en longen geluisterd maar daar was niets mis mee.Bleek dat ie een virus had(gezien in het bloed).Ik mocht met m naar huis en mocht m gewoon 4x daags een paracetamol zetpil geven.De dag daarna ging het wel wat beter hij dronk weer wat beter, eten vrijwel niets.Maar toen kreeg ie plots piepkleine vekjes zo groot als een speldeprik.Ik weer naar het Sophia gebeld ,en ik weer er naar toe.Na het gezien te hebben zeiden ze dat het niet erntig was het was een soort na reactie van de koorts.Ik dus met de kleine slappepop naar huis en maar afwachten.Tot ie vanochtend wakker werd en helemaal onder de rode vlekjes zat groter dan voorheen en helemaal onder tot op zn lipjes.Ik dus weer gebeld naar het Sophia en weer er naar toe gegaan werd dus eindelijk de diagnose gesteld de Vijfde ziekte.Er is niets tegen te doen en verdwijnt van zelf.Hij is nu even aan het slapen en dacht ik wil dit toch delen met mensen die hier mee te maken krijgen/hebben.Mijn tips zijn met deze warmte is een rompertje meer dan voldoende om in te slapen.Zelfs bij hoge koorts alleen een luier.Blijf drinken aan bieden en vooral verschilende.En mijn grootste tip geef zakjes knijpfruit van zonatura,het is zacht en zoet en mijn zoontje kon daar wel bijna een zakje van op.Gezond en toch wat voeding naar binnen.Ik hoop dat iemand iets hier aan heeft.En voor de kleine mensen beterschap!Gr Wanda
Pensioen, 2010-06-29
( +2 )

Leerzaam artikel met nuttige informatie!
Pentroah08, 2010-07-04
( +9 )

Heel erg bedankt voor deze informatie over de vijfde en zesde ziekte. Mijn zoontje van 2 heeft net de zesde ziekte achter de rug. Was wel erg zielig met die hitte, maar gelukkig is zijn koorts nu over en heeft hij alleen nog de (niet jeukende) uitslag. Wat ik mij nog afvraag is of deze nou wel of niet besmettelijk is. Daarover kom ik tegenstrijdige berichten tegen. Wie weet dit? Alvast bedankt, groet Petra
Inge, 2010-07-04
( 0 )

Hallo,

Ons dochtertje van bijna 15 maanden heeft sinds gisteren koorts. Ik denk al vanaf 's morgens toen voelde ze wel wat warmer aan, maar linkte het eigenlijk aan het warme weer. Toen ik gisteravond rond 22:00 nog een keer bij haar ging kijken voelde ze warmer aan. Heb gemeten en ze had 38,5. Vanmorgen begong ze met 39,3 en vanaf 13:00 ongeveer heeft ze continue 39,5 gehad. Heb haar rond 18:00 een zetpilletje gegeven en toen ze net uitde douche kwam en naar bed ging had ze 39,0. Sinds vanmorgen heeft ze ook allemaal kleine rode vlekjes, bultjes. Onder de douche waren ze weg en toen ze droog was kwamen ze weer terug. Zou dit de zesde ziekte kunnen zijn na 1 dag koorts??? Of zou het gewoon koortsuitslag zijn? Iemand een idee?

Groetjes Inge
Monique1965, 2010-07-28
( 0 )

Ik heb nog een ander artikel op Infoyo geschreven omdat iedere vlekjesziekte bij kinderen specifieke eigenschappen heeft.

http://mens-en-gezondheid.infoyo.nl/kinderen/23041-vlekjesziekten-bij-kinderen.htmlMonique, 2010-09-25
( -1 )

Ook hier de 6e ziekte. Zoontje van 3 heeft opgezette klieren en slikken doet dus zeer. Eten heeft hij al 2 dagen niet gedaan, dat komt wel weer. Drinken is lastiger. Het moet, maar hij wil niet. Onze truc: waterijsjes! Heel veel waterijsjes. En z'n gloeiende lijf smeer ik in met verkoelende creme (milde after-sun) als hij klaagt over een zeer huidje. Of het echt wat doet weet ik niet, maar hij vindt het lekker
Anoniem, 2012-02-24
( +1 )

Mijn kind heeft veel klachten maar geen vlekjes daarom vind ik het handig dat deze er is
Marlies, 27 mei 2012, 2012-05-27
( +1 )

Hallo Monique 1965.
Toevallig kreeg ik te maken met een kindje van bijna 20 maanden die een lichte uitslag had, die op waterpokken leek maar niet echt blaasjes had. Ik had wel eens gehoord van de 5de en 6de ziekte maar wist niet wat dat inhield. Het Groene Kruis adviseerde me op internet te kijken en dit is het resultaat. Een duidelijke uiteenzetting van alle vlekjesziektes is voor veel jonge ouders onmisbaar.Zelfs ook voor mij.
BEDANKT Monique en veel succes.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl