X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Ons grootste probleem

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 11-12-2008
Auteur: Normyo
We hebben in deze wereld een heleboel problemen, van hongersnood tot oorlog en van overstromingsgevaar tot onbegrip. Maar van een aantal van deze problemen ligt de oorzaak van het probleem in onszelf. Ons grootste probleem is namelijk ons eigen brein.

Hoezo ons brein

De manier waarop ons brein werkt en waarop we er gebruik van maken, maakt ons eigen brein tot ons grootste probleem.

Zo leeft ons brein eigenlijk in het verleden. Kijk maar eens naar het feit, dat onze reactie snelheid ongeveer 3/10 seconde is. We hebben dus 3/10 seconde om een reactie te geven op wat we zien. Maar dat is niet alles. Waar licht en geluid zich met hoge snelheid voortplanten, kan ons brein maar met een paar meter per seconde informatie verplaatsen van onze ogen of oren, naar de plaatsen waar we die informatie verwerken. Ons brein leeft dus altijd in een verleden van een paar micro seconden.

Om nu te voorkomen, dat we daardoor in gevaar komen, heeft ons brein zich gesplitst in een bewust en onbewust deel. Daarmee bedoel ik niet de linker- en rechter hersenhelft, maar het onbewuste en bewuste brein. Nu is die combinatie niet al te traag, hoewel 3/10 seconde natuurlijk geen record tijd is. Maar die 3/10 seconde is het korste dat ons brein nodig heeft om ons iets bewust te laten worden en te reageren. Dus een groot deel van wat ons overkomt, wordt onbewust verwerkt en na 3/10 worden we er ons pas bewust van.

Wat gebeurt er nog meer in dat probleem brein

Naast dat we leven in de micro verledentijd, heeft ons brein de neiging om het verleden als uitgangspunt te nemen. Ons brein heeft licht moeite met veranderingen in zijn omgeving. Niet zozeer veranderingen die te maken hebben met iets nieuws dat er bij is gekomen, maar veranderingen van verwijderen of wijzigen. Een mooi voorbeeld is de grap, waarbij mensen meedoen aan een onderzoek. Ze denken dat het gaat om de vragenlijst, maar het onderzoek bewijst dat mensen wijzigingen niet zien. Als de onderzoeker namelijk vervangen wordt door een andere persoon in vergelijkbare kleren, dan merken we dat niet op.

Nog een voorbeeld is de bekende altijd openstaande deur. Zodra deze ťťn keer opslot zit, lopen we er geheid tegenaan, omdat we meteen willen doorlopen, nadat we de deur hebben geopend.

Verder heeft ons brein de neiging dingen in te kleuren. Zo merken we er niets van dat een klein deel van ons oog geen informatie doorgeeft. Het vreemde echter, is dat deze blinde vlek, zoals dat gebiedje heet, bijna midden achter op onze oogbol zit.

Maar ons brein kleurt niet alleen in wat we zien, het kleurt ook in wat we horen. Want waar komen anders al die verhalen van spoken vandaan. Het zal best zijn, dat er een beperkt aantal verhalen over spoken waar is, maar de meeste geluiden die we horen zijn gewoon natuurlijke geluiden. Maar omdat we ze niet kennen, geven we er een betekenis aan. Maar omdat we ze niet kennen wordt dat vaak een negatieve betekenis. Want hoe kom je anders op het idee, dat een tak die door de wind langs de dakrand krast een heks is of de duivel.

Dat ons brein moeite heeft met verandering, blijkt bijvoorbeeld uit hoe we omgaan met vreemde of nieuwe informatie. We hebben gewoon moeite om nieuwe dingen te leren. Zet maar eens een stoplicht op een plaats, waar mensen dat voorwerp niet kennen. Ze gaan er echt niet bij stilstaan als het rode licht brandt. Het is zelfs nog erger. Er moet vaak eerst een ernstig ongeluk gebeuren, voordat mensen gebruik gaan maken van hulpmiddelen die er zijn om ze te beschermen. En als het hulpmiddel pas heel laat in het gebruik van een apparaat of systeem wordt ingevoerd, kan het heel lang duren voordat het hulpmiddel ook echt gebruikt wordt.

Nog een probleemje van ons brein

Ons rare brein heeft nog een eigenschap, het probeert altijd alles te verklaren. Je zou ook kunnen zeggen, ons brein vindt het afschuwelijk als er geen antwoord is of verklaring voor een bepaalde situatie.

Neem het volgende voorbeeld. Tijdens onderzoek in het brein, wordt een gebied gestimuleerd dat gekoppeld is aan lachen. Als de eigenaar van het gestimuleerde brein gevraagd wordt, waarom hij lacht is het antwoord: "Ik moest lachen om de leuke poster aan de muur." Of "Ik vond wat de dokter zij grappig." Schijnbaar kan het verklarende deel van ons brein niet geloven, dat de verklaring ligt in de stimulering van een deel van het brein.

In het voorbeeld gaat het om een onschuldig voorbeeld. Het gevolg van dit breingedrag is echter, dat in veel gevallen ons brein al een verklaring heeft voor hoe een situatie tot stand is gekomen, zonder dat het weet hoe het precies in elkaar zit.

Een efficiŽnt maar problematisch brein

Tot slot het meest vervelende aan ons brein, het houdt niet van bewaren. Heel efficiŽnt natuurlijk, want de vrijgekomen ruimte kun je voor andere dingen gebruiken. En natuurlijk onthoudt ons brein leuke, spannende of angstige momenten. Maar aan gewone alledaagse ervaringen heeft ons brein een broertje dood. Vertel iemand die je amper kent en eens in de maand tegenkomt, dat je gaat zwemmen. Volgende maand zal hij het zich echt niet herinneren. Vertel je patiŽnt welke ziekte hij heeft, en gebruik daarbij de latijnse naam. Gegarandeerd dat hij volgende week niet meer weet hoe zijn ziekte heet. Oke, er zijn uitzonderingen, mensen met een fotografisch geheugen. Maar de rest kan het echt niet herhalen. Vandaar dat mensen een onbekend begrip vaker moeten horen of gebruiken, voordat ze het kunnen onthouden.

Het nadeel is wel, dat je nieuwe informatie of vaker moet vertellen of moet koppelen aan emoties. Maar dan nog ben je er niet zeker van dat ons brein het wil verwerken en bewaren.

Is er een oplossing

Ja, er is een oplossing. Ten eerste is dat jezelf bewust zijn van het feit, dat je eigen brein en dat van anderen beperkingen kent. Ten tweede is het belangrijk om voor de verschillende brein problemen oplossingen klaar te hebben.

Voor het efficiŽntie gedrag van ons brein betekent dat bijvoorbeeld het toepassen van herhaling en het gebruik maken van de koppeling met emoties.

Voor het verklarende brein moet je dus zorgen, dat er zoveel mogelijk informatie beschikbaar is en je moet zoveel mogelijk verklarende informatie verstrekken.

Voor het veranderings averse brein moet je zorgen, dat het in alle rust gewend kan raken aan de verandering.

Voor het invullende brein moet je zorgen, dat er geen verwarring creŽerende informatie aanwezig is. Dat betekent een schoon zichtveld en weinig overbodige informatie.

Het verleden tijd brein zal het dus heerlijk vinden, als er gewaarschuwd wordt dat er iets is verandert.

Het bewuste en onbewuste brein heeft als oplossing berusting. Want als je alles bewust wilt zijn, kun je niet snel leven. En als je snel wilt reageren, dan zul je onbewust moeten leven.


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl