X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Verantwoordelijkheid

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 09-01-2009
Auteur: Normyo
Voor veel dingen in dit leven zijn we zelf verantwoordelijk, maar niet voor alles. We zijn er bijvoorbeeld niet verantwoordelijk voor, dat we geboren worden. Dat is toch echt de verantwoordelijkheid van onze ouders. En anders moeten we gaan geloven, dat we al voor de geboorte van onze ouders met hun in overleg zijn geweest over onze geboorte.

Hoe ver reikt het

Eigenlijk begint onze verantwoordelijkheid bij het eerste moment dat we een keuze maken. De eerste keer dat we er voor kiezen om van de linker of de rechter borst te drinken. De eerste keer dat we er voor kiezen om de aandacht te trekken van onze ouders, omdat we pijn hebben of honger. Alles daarvoor is niet onze verantwoordelijkheid, want we hebben niet gekozen, maar gedaan. Niet voor niets is een basis idee achter de rechtspraak, dat iemand bewust moet zijn van wat hij heeft gedaan, om hem verantwoordelijk te kunnen houden voor zijn gedrag.

Ik kan dan ook niet verantwoordelijk zijn voor de beslissing van mijn manager om mij te ontslaan. Ik ben niet verantwoordelijk voor de beslissing van een recruiter om mij niet aan te nemen. Ik ben niet verantwoordelijk voor de beslissing van een klant om bij de concurrent in te kopen.

Maar waar ben ik dan wel verantwoordelijk voor?

Waar begint het

Mijn verantwoordelijkheid begint eigenlijk bij de keuzes die ik maak. Ik kies er voor om met iemand door het leven te gaan. Ik kies er voor om anderen voor mij keuzes te laten maken. Zelfs als ik er voor kies om niet te kiezen, is dat toch mijn verantwoordelijkheid. Want de gevolgen van mijn keuze om niet te kiezen zijn voor mij, tot het moment waarop de ander keuzes gaat maken. Een ander kan mij dus niet opzadelen met zijn verantwoordelijkheid voor zijn keuzes. Ik ben dus niet verantwoordelijk voor de keuzes die politici maken. Ik ben verantwoordelijk voor de politici die ik kies. Ik ben niet verantwoordelijk voor de keuzes die mijn partner maakt. Ik ben wel verantwoordelijk voor mijn keuze om wel of niet mee te gaan in die keuze.

Uiteindelijk komt het er dus op neer, dat als ik vrij ben om een keuze te maken, dan ben ik verantwoordelijk. Als ik geen keuze heb, dan is er geen verantwoordelijkheid. Helaas is er voor kiezen om iets te doen, omdat je zo de dood kunt vermijden, geen situatie die je verantwoordelijkheid voor wat je doet opheft. Je hebt namelijk de keuze om wel of niet sterven en dus was er een keuze en daarmee verantwoordelijkheid. Dit in tegenstelling tot geboren worden en sterven, dat zijn eigenlijk de enige twee situaties waarvoor mensen niet verantwoordelijk zijn, want je hebt geen keuze.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl