X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Vroeger was het beter

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 13-01-2009
Auteur: Normyo
Dit is in moeilijke tijden een veel gehoorde klacht of klaagzang. Maar was het vroeger met al haar ongelijkheid, ongelijkwaardigheid, machtsmisbruik wel beter? Hoe komen we aan het idee, dat het vroeger beter was?

Wat was beter

Waar mensen vaak over klagen, bij vroeger was het beter is het contact tussen mensen. Voor hun gevoel of idee waren mensen ook gelukkiger. Want er was meer contact tussen mensen. Mensen stonden voor elkaar en waren met elkaar begaan.

Maar is dat dan alles wat beter was? De wereld was stukken kleiner en daardoor makkelijker te bevatten. Het leven was dus minder gecompliceerd en er werd minder van elkaar verwacht. Maar is dat beter?

Er werd meer voor de gewone burger besloten en de rijken en machtigen der aarde lieten zich veel minder gelegen liggen aan de ideeŽn van gewone burgers en arbeiders. Mensen hoefden zich niet veel in te spannen om beter te zijn dan anderen en je kon gewoon jezelf zijn. Mensen gebruikten misschien wel bijnamen, maar ze waren positief bedoeld om zo onderscheidt te kunnen maken tussen alle mensen die Jan of Henk heten. Mensen vonden het niet zo belangrijk om anders te zijn en uniek.

Mensen waren ook gelukkig met het kleine beetje geld dat ze hadden en zagen toen al, dat je met weinig gelukkiger kon zijn, dan met veel.

Het idee

Helaas is ons idee van een beter verleden natuurlijk pure onzin. Het is een bijwerking van de werking van ons brein. Ons brein filtert namelijk slechte ervaringen weg en bewaard ze op ontoegankelijke plekken voor eigen gebruik. Eigenlijk is ons brein met niets anders bezig dan met het zoeken van geluk en gelukkig zijn.

Het is dus ons eigen geheugen, dat ons parten speelt en ons tegen houdt om het verleden in een evenwichtig beeld waar te nemen.

Want wat was er gelukkig en beter aan werkweken van 60 of 80 uur? Er zitten maar 112 uur in een week als je ook nog 8 uur per dag slaapt. Er stierven in die tijd meer mensen tijdens hun werk, dan er mensen in hun bed stierven.

Wat was er zo mooi aan het feit, dat je scheef werd aangekeken als jij succesvol was en rijk werd, dank zij je eigen harde werken? Je moest je familie en dorp of buurt achterlaten, omdat je niet meer als gewoon mens werd behandeld, maar als een soort gulle gever, die zijn geld had verdiend om het weg te geven.

Maar deze herinneringen stopt ons brein ver weg, omdat het niet alleen vervelend is voor de persoon die het is overkomen, maar ook omdat het vervelend is voor de persoon die er aan heeft meegewerkt.

Vroeger was dus even slecht of even goed als nu. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het vanuit een bepaald standpunt bekijken.

Reacties op dit artikel
Floris, 2010-10-01
( 0 )

Ik weet wel zeker dat de mens vroeger (in de middeleeuwen) gelukkiger was. We hebben nu wel allerlei gemakken en digitalisering, maar dit levert ons ook heel veel druk up. Daarnaast worden we overspoeld met informatie en mogelijkheden. HEEL VEEL mensen kunnen dit niet aan. We waren er nog niet klaar voor!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl