X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

 • Ontvang 5 originele gedichten
 • Volledig gepersonaliseerd
 • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Doen en laten

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 15-02-2009
Auteur: Normyo
Het verschil weten tussen deze twee handelingen, is waar het uiteindelijk omdraait in dit leven. Moet ik nu wel of niet op vakantie gaan? Moet ik nu wel of niet snoepen? Moet ik nu wel of niet stemmen? Moet ik nu wel of niet trots zijn? Moet ik nu wel of niet opkomen voor mezelf?

Doen

Er zijn veel mensen, die liever doen dan laten. Ze zijn er vaak ook trots op, dat ze vooral doen. Want zo krijgen ze dingen voor elkaar. Het vreemde is echter, dat ze zich daarbij geen rekenschap geven van wat de gevolgen zijn van wat ze doen. Behalve dat ze er een goed gevoel van krijgen, dat ze wat doen. Het komt er dus op neer, dat de uitkomst van het doen ze een goed gevoel moet geven. En omdat ze een goed gevoel van het doen krijgen, is doen goed. Dit soort doeners heeft er ook altijd een afschuwelijke hekel aan, om na te moeten denken over wat ze gaan doen. Liever geen ellenlange discussies over wat er allemaal uit het doen kan voortkomen. De gevleugelde uitspraak van een doener is eigenlijk:
We zien wel waar het schip strand.
Zolang we maar een goed gevoel aan het doen hebben overgehouden. Doeners kunnen zelfs zover gaan, dat het goede gevoel dat ze aan hun doen overhouden, rechtvaardigt dat ze ten koste van andere mensen iets doen. Het doen en het daarmee creŽren van een goed gevoel is dus belangrijker, dan het goed doen voor jezelf en anderen.

Wat dat betreft kun je doeners vergelijken met een hardloper, die iedere dag tenminste tien kilometer hard moet lopen, om zich goed te voelen. En of dat nu tien kilometer in een rechte lijn is of in een rondje is geen probleem. Als ik maar tien kilometer kan hardlopen.

De doeners zijn op dit moment op deze planeet in de meerderheid. Het jammerlijke voor de doeners is alleen, dat ze daarbij vaak voor het karretje gespannen worden van de laters.

Laten

Bij laten we het maar niet doen, geldt vaak dat dit een gevolg is van teveel doordenken over de gevolgen van wat we willen gaan doen. We laten dingen, omdat we niet kunnen zien wat de gevolgen zullen zijn van wat we willen doen. Aan de ene kant is dat natuurlijk goed. Want het voorkomt dat je iets doet, waar je later spijt van krijgt. Een later maakt zich dus eigenlijk druk over de uitkomsten van zijn gedrag voor hemzelf en anderen.

Het is natuurlijk wel een nadeel, als je er rekening mee houdt, dat iets je op kan breken, want daardoor doe je soms iets niet, wat best gekund had. Een later is dus niet bezig met wat iets hem kan opleveren, maar wat iets hem kan kosten. En dat is natuurlijk ook niet goed. Want waar een doener het gevaar loopt in de muil van een jachtdier terecht te komen, met een goed gevoel. Loopt een later het gevaar van honger dood te gaan.

Een later zou de uitspraak kunnen doen:
Eerst denken, voordat je doet.

Evenwicht

De kunst is dus om het leven in evenwicht tegemoet te treden. Niet zomaar doen, omdat het je een goed gevoel geeft. En niet zoveel denken, dat je uit angst voor de bedachte beren alles laat.

Het evenwicht zit er in, dat je over de juiste dingen nadenkt, vanuit vragen als:
 • Wat zijn de gevolgen van wat ik ga doen voor:
  • Mezelf?
  • Mijn natuurlijke omgeving?
  • De mensen om mij heen?
 • Wat zegt mijn gevoel?
  • Is het een terecht gevoel?
  • Is het mijn gevoel?
 • Welke beren zie ik?:
  • Welke zijn reŽel?
  • Welke zijn imaginair?
 • Wat heb ik nodig?
 • Waarom wil ik het doen?
 • Wat wil ik ermee bereiken? / Wat is mijn doel?
 • Wat moet ik doen, om mijn doel te realiseren?
 • Hoelang denk ik er overna? / Wanneer heb ik er lang genoeg over nagedacht?
 • Doe ik het toch, als ik niet goed kan inschatten wat de gevolgen zijn?
 • Wanneer stop ik met nadenken en ga ik het doen?
 • Wat ga ik doen? / Kan ik wat ik ga doen voor mezelf beschrijven?
Eigenlijk komt het er dus op neer, dat je jezelf de kans geeft om zowel te denken als te doen. Voor een doener betekent dat: bedenken dat denken ook een vorm van doen is. En voor de later betekent het: bedenken dat laten ook een vorm van doen is.


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl