X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Respect voor het leven

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 09-03-2009
Auteur: Normyo
In een interview in de Margriet week 9 van 2009 geeft Yvonne Kroonenberg aan, dat mensen meer respect moeten hebben voor al het leven. En daar heeft ze natuurlijk helemaal gelijk in. Want wat is erop tegen om respect te hebben voor al het leven? Uiteindelijk ben je als mens niet meer levend, dan een dier.

De natuur

In natuurvolken leeft dit respect voor ander leven nog sterk. Ze leven samen met hun omgeving en proberen haar niet, naar hun hand te zetten. Ze gebruiken niet meer dan ze nodig hebben. Hoewel je beter kunt zeggen, dat ze niet meer gebruiken, dan ze kunnen dragen. Maar misschien is dat ook wel precies waar het om draait in de omgang met de natuur. Je moet in dit leven niet meer willen dragen, dan menselijk mogelijk is.

Je kunt je dan natuurlijk afvragen, waarom de natuur of god ons de mogelijkheid biedt om machines te maken, die het ons mogelijk maken om duizend keer te dragen wat één mens kan dragen. Maar je kunt je ook afvragen of dat misschien betekent, dat we langzaam maar zeker de wijsheid beginnen te ontwikkelen om de middelen die we hebben en ontwikkelen met wijsheid te gebruiken.

Want een machine die duizend keer kan tillen wat een enkel mens kan tillen is heel handig bij het opruimen van puin na een aardbeving of andere natuurramp. En daarmee kunnen mensenlevens gered worden. Laten we zelfs zo eerlijk zijn om toe te geven, dat we machines gebruiken om dieren te redden, die we vroeger zonder machines hadden moeten doden of laten sterven. Simpelweg omdat we de middelen niet hadden om ze te redden.

De gespleten mens

In zekere zin kent de mens dus een vreemde gespletenheid als het gaat om respect voor het leven. Aan de ene kant kunnen we zoals Yvonne Kroonenberg zegt, eisen dat de lap vlees die op ons bord ligt groot is en niet duur. Terwijl diezelfde mens, die zonder nadenken grote lappen bio-industrieel vlees eet, het volgende moment van tafel springt om met zijn machine een dier te gaan redden uit een greppel waar het niet uit kan komen.

Aan de ene kant zijn we dus bereid om in het kader van ons eigen geluk, andere levende wezens het geluk te ontnemen. Terwijl we daarnaast ook bereid zijn om levende wezens in nood te gaan redden, zodat ze gelukkig verder kunnen leven.

Maar zoals Yvonne Kroonenberg zegt, is het enige dat we hoeven te doen om die gespletenheid op te heffen, onze onbewuste houding los te laten tegenover de druk van ons eigen geluk op het geluk van anderen. We hoeven ons er alleen maar bewust van te worden, dat ons stukje vlees op ons bord niet ten koste hoeft te gaan van het geluk van het levende wezen, dat dat vlees levert. Misschien moeten we net als de natuurvolken weer gaan beseffen, dat respect tonen vaak niet meer is dan je bewust zijn van wat het levende wezen heeft opgeofferd om bij te kunnen dragen aan ons geluk en leven.


Reacties op dit artikel
Marlies, 2009-11-23
( 0 )

Nu ook een fanhyve voor Yvonne Kroonenberg:
http://yvonne-kroonenberg.hyves.nl/
Normyo, 2009-11-23
( 0 )

Marlies dank je wel voor de link, dat is altijd goed om te weten. Je kunt tenslotte niet alles bij houden wat er op internet gebeurd.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl