X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Fouten maken is menselijk

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 18-08-2009
Auteur: Normyo
Fouten maken is zelfs zo menselijk, dat we de fout in gaan als mensen fouten maken. Anders gezegd, als iemand een fout maakt, ook al is dat menselijk, dan maken wij vervolgens de fout om de ander te veroordelen voor zijn fout. Of nog erger, als we zelf een fout maken, dan veroordelen we onszelf omdat we een fout hebben gemaakt.

Fouten en fouten

Er zijn natuurlijk verschillen tussen fouten. Een fout als een typ- of schrijffout is natuurlijk vervelend maar niet onoverkomelijk. Het grootste gevolg van een typfout is dat iemand een stukje tekst slechter begrijpt. Een iets grotere fout is het als een chirurg een aderklem vergeet te verwijderen na een operatie, dan kan dat gevaarlijk zijn, maar vaak blijkt de fout te herstellen. Het vervelendst wordt het als een fout levens kost, bijvoorbeeld omdat iemand een scheepslading verkeerd heeft geladen, waardoor een schip niet goed omgaat met slecht weer.

Fouten zijn er dus in gradaties van vervelend tot afschuwelijk, maar ondanks al onze ervaring met fouten van onszelf en van anderen hebben we het er vaak maar moeilijk mee om de foutenmaker te vergeven.

Wat is dat toch


Je vraagt je wel af wat dat is met mensen dat ze bang zijn om fouten te maken. Maar nog meer dat ze bang zijn om anderen te vergeven voor fouten? En helemaal als ze zelf geen slachtoffer zijn van de gemaakte fout? Waarom vinden we duizenden kilometers verwijderd van een publieke foutenmaker, dat hij gestraft moet worden voor zijn fout? En waarom vinden we dat als we zelf fouten maken, dat anderen ons moeten vergeven? En waarom vinden we het makkelijker om de mensen waarmee we een directe relatie hebben te vergeven voor hun fouten tot het moment dat we besluiten dat we geen relatie meer hebben. Waarna we de ex-relatie alle fouten aanrekenen die hij of zij heeft gemaakt tijdens de relatie, terwijl we die eerst door de vingers hadden gezien. Zijn wij mensen echt zo hypocriet?

Angst voor fouten

Onze angst om fouten te maken gaat zelfs zo ver, dat we proberen te voorkomen dat we fouten maken door allerlei trucen uit te halen. Bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers kijken we naar het verleden van de nieuwe medewerker om te zien of we misschien een fout zullen begaan als we hem aannemen. En als we maar een onzinnig onbelangrijk foutje kunnen vinden dan besluiten we al de persoon uit te sluiten van het selectieproces. Bij het opleiden van artsen kijken we naar het aantal fouten dat hij maakt tijdens zijn opleiding om te bepalen of hij geschikt is als arts. Bij het beoordelen van directeuren kijken we hoeveel geld hij heeft verspild om te bepalen hoe slecht hij was als directeur. Bij het bepalen of een account fout is, kijken we naar hoeveel hij heeft toegegeven aan zijn klant.

Weten en leven

Er schijnt dus zoiets te zijn als weten dat we fouten maken. En leven vanuit het feit dat we fouten maken.

Als we weten dat we fouten maken, betekent dat nog niet dat we leven vanuit het feit dat we fouten maken. Terwijl als we leven vanuit het feit dat we fouten maken, dan hoeven we niet te weten dat we fouten maken.

Dat het moeilijk is om te leven vanuit onze fouten, komt natuurlijk omdat we ons hele leven worden aangesproken op onze fouten. Hoeveel ouders zeggen tegen ons dat we het goed doen, als we ons aan de regels houden? Het is vaker zo, dat ze ons tot de orde roepen als we een regel overtreden. Hoeveel leerkrachten zeggen ons hoeveel vragen we goed hadden na een proefwerk? Ze spreken ons eerder aan op het feit dat we zoveel vragen fout hadden. Hoeveel werkgevers belonen ons met aandacht omdat we ons werk goed doen? En hoe snel zijn ze er bij om ons aan te spreken op de fouten die we maken?

Het hele leven lijkt wel ťťn grote poging om ons te wijzen op het feit dat we fouten maken. En vervolgens te bewijzen dat je moet proberen om of geen fouten te maken. En als het niet lukt om foutloos te leven dan moeten we vooral proberen om te ontkennen dat we een fout hebt gemaakt.

Het lijkt wel alsof we onszelf moeten definiŽren op basis van onze fouten en niet op wat we van onze fouten hebben geleerd.

Reacties op dit artikel
Bernard1, 2009-08-20
( 0 )

Uw artikel deed mij denken aan positief of negatief; waarom mensen zoveel aandacht aan het negatieve besteden.
Mijn reactie was de volgende:
zet een aap (of een mens)voor een effen,gaaf gepolierde houten plank met één gaatje erin. Wat gebeurt er? De aap wordt aangetrokken door dat ene uitnodigende gaatje en begint er zijn vinger in te steken en eraan te prutsen. Oh ja en wie weet maakt hij het gaatje nog groter.
Dus... Onze zintuigen (in dit geval het zicht) richten zich onmiddellijk op de anomalie, het past niet bij de rest van het plaatje (de egale plank). Het is niet goed dat er een gaatje in de plank is want de rest van de plank is helemaal egaal. Dus wat anders is, niet passend is,afwijkend is,niet goed is (negatief is) wordt direct gefocused. Hoe komt dat?

1. neurofysiologisch:het gaatje in het gezichtsveld treedt op de voorgrond als figuur, de achtergrond is de rest van de egale plank; en wat op de voorgrond staat krijgt uiteraard de eerste aandacht of toch het meeste (zeker in't begin)
2.psychologischns overlevingsinstinct zorgt ervoor dat we het beste willen voor onszelf en als er iets niet deugd willen we dat recht zetten,er aandacht aan schenken om het te kunnen bevatten en dan te verbeteren. En eigenlijk willen we ook het beste voor de naasten die we liefhebben. We willen zelfs wat niet goed is voor wie we liefhebben ook verbeteren.
3.sociologisch:als lid van een groep (kudde,familie,voetbalclub,politieke partij) willen we het beste voor de groep omdat het onszelf ook ten goede komt; dus als er iets afwijkends optreedt willen we dat rechtzetten,verbeteren.

conclusie: het is volledig menselijk dat we veel aandacht schenken aan dingen die negatief zijn of foutief zijn omdat we dat niet willen voor onszelf, het verklaart dus de goede eigenschap van de mens dat we eigenlijk willen dat iedereen het goed heeft.
Uiteraard is er blijven bij stilstaan en er overdreven aandacht aan geven niet gezond, er iets aan doen echter is het beste middel.
Dus eerst aandacht aan geven maar er dan ook iets aan doen blijft de boodschap; en als er niets aan te doen is er geen aandacht meer aan geven.
Normyo, 2009-08-20
( 0 )

@Bernard1, zoals je al aangeeft hangen fout en goed samen met positief en negatief. En zoals je zegt hebben mensen de neiging om vooral te letten op het afwijkende en dit al snel als negatief te zijn. Het vreemde is alleen dat het hameren op het negatieve bij de meeste mensen niet leidt tot verbetering, maar tot stilstand en ontwijking.

Maar bovenal ben ik het eens met je laatste zin. En dat zou moeten leiden tot leren inzien waar we niets aan kunnen doen, zodat we er geen aandacht aan verspillen. Wat ons de tijd zou geven om ons op positieve dingen te richten. Zoals in jouw voorbeeld van de mens voor de egale plank met een gat. In plaats van dat we gaan proberen om een gat te dichten, zonder hulpmiddelen, kunnen we beter genieten van de schoonheid van de hele plank.
Lol, 2011-11-23
( -1 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl