X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Cashmere een bijzondere stof

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van bastiaan271 bastiaan271 Auteur op infoyo sinds
03 Maart 2010


Bekijk het profiel van bastiaan271
Datum: 03-03-2010
Auteur: Bastiaan271
Wat is cashmere?Cashmere is een soort luxe wol dat velen modebewuste vrouwen graag dragen. De wol voelt aan als een soort zijden met een vederlicht gewicht. Vroeger gaf het dragen van sjaals of kleding van cashmere mensen status en aanzien. Tegenwoordig is het iets goedkoper geworden en kun je de wol ook in gewone kleding tegen komen.

De soorten cashmere

De Kashmir geit
Cashmere is de wol of vacht van de Kashmir geit. Kasjmir geiten komen van oorsprong uit MongoliŽ Maar tegenwoordig worden de meeste Kashmir geiten gefokt in Iran, Tibet, India en China. De toename van geitenfokkers heeft er toe geleid dat het aanbod van cashmere enorm is toegenomen. Toch is het nog steeds een dure grondstof. Cashmere is afkomstig van de bokken die tijdens hun jaarlijkse rui hun haar verliezen. In de ijskoude hoge woestijnen waar de meeste van deze geiten wonen, kan het heel hard vriezen. Om de geiten tegen de kou te beschermen hebben ze twee vachten. De buitenste laag bestaat uit grof haar en hieronder zit een soort wollige laag, dit is de cashmere. Dus cashmere is in feite geitenhaar.

De kwaliteit van cashmere
De fijnste cashmere komt van de onderbuik en de keel van de geiten en een mindere kwaliteit komt van de poten en de rug van de geit. Langere vezels van het buik- en keel gebied leveren bijzonder zachte wol op. Een van de eigenschappen van deze wol is dat hij minder snel pillig wordt als de vezels zijn verweven in kleding, zoals truien, sjaals, capes, jurken en jassen voor zowel mannen als vrouwen. De kortere vezels van de rug en benen zijn zwaarder en minder duur, waardoor het goedkoper is om in een luxe kledingstuk te verwerken. Cashmere komt van nature voor in wit, grijs en bruin, maar de wol laat zich gemakkelijk verven. Dus een kledingstuk van cashmere kan alle kleuren hebben.

Kleding voor de rijken
Kleding gemaakt van kasjmier was vroeger alleen beschikbaar voor de royalty's vanwege de zeldzaamheid van de wol en zijn hoge waarde. Napoleon heeft zijn tweede vrouw, Keizerin Eugenie, zeventien sjaals van cashmere als huwelijksgeschenk gegeven. Dit werd gezien als een enorm geschenk. Cashmere was op dat moment vele maler meer waard dan goud. Later in de geschiedenis was cashmere ook vele malen duurder dan bont of welke stof dan ook.

Wassen van cashmere

Wassen van cashmere
Geweven kledingstukken van cashmere moet voorzichtig en droog worden gereinigd, maar gebreide artikelen kunnen ook met de hand gewassen worden. Het is in de meeste gevallen dus het handigst om de kleding gewoon naar de stomerij te brengen. Mensen die graag zelf breien kiezen vaak voor cashmere omdat dit een fijne en zachte draad is om mee te werken. In een breiwinkel of op internet kun je cashmere draad vinden. De kwaliteit en het gevoel van cahmere is heel bijzonder. Zodoende wordt cashmere binnen de haute couture vaak gebruikt als grondstof voor exclusieve kleding.
Het bezitten van een kledingstuk gemaakt van kasjmier is vrij bijzonder, het kost een geitje wel vier jaar om genoeg wol voor trui te produceren.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl