X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Angsten: Zenuwbehandeling bij de tandarts

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+22
  Goed artikel ( +22 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Changy Changy Auteur op infoyo sinds
20 Oktober 2008


Bekijk het profiel van Changy
Datum: 23-12-2008
Auteur: Changy
Waarom zijn we zo bang voor de tandarts en voor de zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling in het bijzonder? Misschien zit de pijn meer (of helemaal) tussen onze oren en hebben we alleen maar last van een nationale volks fobie?

Wat in de volksmond een zenuwbehandeling of een wortelkanaalbehandeling genoemd wordt, is in vakjargon een endodontische behandeling. (endo = binnen en donti = tand of kies).
Het is een behandeling die prima verdoofd kan worden en dus eigenlijk helemaal geen pijn hoeft te doen (op het kleine prikje van de verdoving na).

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Wat is een wortelkanaalbehandeling?
Binnenin een kies of tand bevindt zich een kanaal wat door de wortel van de kies loopt. Dit kanaal is gevuld met pulpa (levend weefsel) en er lopen zenuwen door. Bij kiespijn kan het zijn dat de tandarts maar 1 juiste beslissing kan nemen: het verwijderen van de zenuw in de kies. Zonder zenuw kan je namelijk geen pijn meer voelen.

Tijdens de behandeling wordt niet alleen de zenuw verwijderd, maar het hele wortelkanaal wordt leeggemaakt. Hiervoor gebruikt de tandarts kleine vijltjes die lijken op een speld. Door middel van rontgenfotoís weet de tandarts de lengte van de vijltjes die hij moet gebruiken. Regelmatig wordt het kanaal gespoeld met een ontsmettende vloeistof.

Het is erg belangrijk dat alle pulp tot in het puntje van de wortel wordt weggehaald en dat het kanaal goed wordt gespoeld met de chloor-oplossing, omdat er anders nieuwe ontstekingen kunnen ontstaan na het dichten van de kies. Meestal gebeurt het dichten van de kies met een klein stiftje en cement, waarna de kies (het zichtbare gedeelte) normaal wordt gevuld.

Een zenuwbehandeling gebeurt in verschillende fases. Meestal moet je 2 of 3 keer terugkomen voordat de kies definitief gevuld wordt.

De pijn

Zoals al eerder gezegd kan de mond verdoofd worden voor de behandeling. Mijn advies voor mensen die bang zijn voor het prikje: probeer je wang/mond niet te spannen. Hoe minder spanning je spieren hebben, hoe minder je van de verdoving voelt. Als je tijdens de behandeling toch nog iets voelt, kun je de tandarts voor bijverdoving vragen. Hij laat dan een beetje verdovende vloeistof in de open kies lopen, waardoor ook de zenuw van binnenuit gevoelloos wordt.

Vermijd de eerste 2 dagen na de behandeling het eten van erg warm of erg koud voedsel. Je kunt namelijk best last hebben van een zeurderige napijn. Meestal is een paracetamol voldoende om deze pijn te verhelpen.

Voetnoot van de schrijver

De mensen die mij kennen, moeten vast lachen om dit artikel. Ik ben de grootste tandarts-paniek-vogel op deze planeet. Al sinds september loop ik met een halve kies en ik krijg mezelf niet zover om een afspraak te maken. Ik heb een fantastische tandarts en ik ben na elke behandeling weer blij dat ik geweest ben. Het zit dus 100% tussen m'n oren.

Terwijl ik dit schrijf voel ik me een hele held, maar ik weet dat vanaf het moment dat ik in de wachtkamer ben, het weer hetzelfde liedje is. Het begint al met de geur in de praktijk en het geluid van de boor op de achtergrond.

Misschien zijn er mensen met adviezen om van deze belachelijke angst af te komen?

Reacties op dit artikel
Borny, 2009-05-11
( +1 )

Hallo allemaal.
Ik heb artikel gelezen erg goed!
Ik heb Maandag 20-5-09 om 14:45 een zenuwbehandeling.
Ik ben er best zenuwachtig voor. Ik ben niet bang voor de pijn.
En ik vind de spuit niet zo erg. De spuit word bij verdoofd met koude vloeistof.
Zodat ik de spuit niet voel. De zenuword inderdaad '' door geboord''
Men hoopt natuurlijk dat het dan over is. Alleen bij mij is het anders.
Ik heb alleen pijn als ik eet en drink (Koud- warm) Als dat voorbij is.
Trekt de pijn geheel weg. De tandarts heeft met stangetjes en van alles.
Er tegen aan getikt maar het deed geen pijn. Daarom heeft de Tandarts besloten om de zenuw te doden.

Heb jij nou vragen??
Als je me wilt mailen, kun je dat vragen op dit forum.

Met de vriendelijke groet.
Borny.
Omatakkie, 2009-05-18
( +4 )

Ik kom net bij de tandarts vandaan. Bijna mijn hele leven had ik vreselijke angst voor de tandarts. Nu heb ik een heel aardige vrouwelijke tandarts en ik heb mijn angst met haar besproken. Het heeft geholpen! Heel rustig begint ze, eerst praten en dan de behandeling. Als ik mijn hand opsteek stopt ze even en stelt ze me gerust...
Natuurlijk deed het boren (nee, vandaag geen zenuwbehandeling) even pijn, maar inmiddels heb ik geen verdoving meer nodig voor het gewone vulwerk en dat bevalt me prima!
Mijn laatste wortelkanaalbehandeling was ook zo goed als pijnloos. Proberen te ontspannen, luisteren naar de muziek en verder je gewoon overgeven aan de kundigheid van de vakman/vakvrouw.
Arzu, 2009-10-09
( +3 )

Ik ben vandaag naar de tandarts geweest omdat mijn kies enorm veel pijn deed tijdens het eten en drinken van iets warms en koud.En ja hoor een gaatje in mijn kies. Ik moet een zenuwbehandeling hebben en schoongemaakt worden en dan een vulling.Mijn tandvlees is ontstoken.Ik heb 5 keer een verdoving gehad (zogenaamd)En alsnog voelde ik het pijn!!.NU heb ik een noodvulling gehad,En maandag ga ik trg voor de verdere behandeling.Ik vond het vreselijk toen ik daar lag en het deed ontzettend pijn met de verdoving .Nu ben k best bang om maandag naar de tandarts te gaan.Maar het moet kan er niks aan doen.
DoctorandusE, 2009-10-17
( +1 )

Als je altijd angst voelt bij een tandartsbezoek , kun je misschien het volgende natuurlijke middel gebruiken: Bach rescue remedy.
Dit product is verkrijgbaar als vloeistof(druppelflesje) of in spray flesjes.
Bach rescue remedie bevat de moedertincturen van 5 verschillende bloemen, die je helpen om rustig te worden en je angst verminderen.Bach rescue remedy kun je vrij verkrijgen in natuurvoedingswinkels, reformwinkels.
Foxy, 2009-10-20
( 0 )

Hey hallo,
Ik had vandaag een afspraak bij de tandarts...de planning was om een verstandskies te trekken...dit is ook gebeurd binnen een mum van tijd. Vervolgens wilde hij omdat mijn onderkaak toch nog verdoofd was meteen een ander gaatje boren wat dus uitliep op een zenuwbehandeling. Ik heb nergens last van gehad maar het krijg nog een vervolg. Geen idee wat hij dan gaat doen. Hij heeft nu wat cement erin gespoten en iets erop gelegd. Ik heb nog niet echt durven te kijken en nog niet gegeten. De verdoving is ook nog niet uitgewerkt dus ben heel benieuwd wat het vervolg is...
Ik was als de dood voor de tandarts...Ik was al bijna 3 jaar niet geweest.
Nu moest ik wel omdat ik binnenkort op reis ga en dan niet in de problemen wil komen.

Ciao
Yvonne, 2009-11-21
( +1 )

Hallo
ik ben ook geen tandarts held maar vanacht heb ik de hele nacht rond gelopen van de pijn in mijn kaak! ik dacht echt dat ik gek werd soow....vandaag bij de weekendtandarts geweest en ze heeft meteen een wortelkanaal behandeling gedaan de verdoving werkte eerst amper maar na dat ik dat angegeven heb heeft ze me bij verdoofd en heb ik dus helemaal niet gevoeld! nu heb ik wel nog behoorlijke na pijn maar zeker de helft minder dan de pijn die ik vanacht had!

en voor de angst als je verdoving hebt voel je niets....maar toch kan het geluid van de boor ervoor zorgen dat je je niet op je gemak voelt...een tip: zet een hoofd telefoon op met je favo muziek...(pak wel van die dopjes voor in je oor zo'n grote hoofd telefoon kan nog wel eens in de weg zitten)
Sakurasan, 2010-01-19
( +1 )

Ik moet vrijdag bij de tandarts zijn waarschijnlijk een zenuwbehandeling aan mijn kies en ik ben echt als de dood voor tandartsen en dan ook wel zo erg dat ik al 10 jaar niet meer geweest ben en nu moet ik er dan toch aan geloven.

en het doet nu zeer gewoon als ik niet eet of drink dus ik ben bang dat het ontstoken is en dat verdoven mischien niet kan :S

ze is echt aardig ik heb een afspraak gemaakt met haar en ze herkende me nog "dat is een tijd geleden" tja... wat moet je daar nou op zeggen "laat me raden jij hebt kies pijn"... is ze helderziend ja dat klopt "ja dat zat er al wel aan te komen toen je nog klein was kon ik het al aan zien komen, moet zeggen dat heeft lang geduurd" ^_^"

nu had ik in het verleden angst voor iedereen die spuiten naalden en haken of andere intrumenten beheerden maar over mijn angs voor dokters ben ik nu ook af nu alleen tandarts nog

iemand een tip dat kan helpen voor vrijdag? ik zit er best tegenop maarja als ik kan kiezen pijn of straks weer geen pijn ga ik liever voor geen pijn
Conny, 2010-01-20
( +6 )

Allemaal leuk en aardig, maar wat te doen als je helemaal nooit bang was voor verdoving maar nu al meerdere keren tijdens inspuiten van verdoving een hartslag krijgt die niet meer te controlerenn is en je het gevoel krijgt dood te gaan? Bij elke verdoving trouwens, ook bij 1 oogdruppeltje om je pupil te verwijden? Dat is pas angst, want ik sterf van de kiespijn maar ik moet een wortelkanaalbehandeling ondergaan maar dat is onmogelijk zonder verdoving. Ik denk dat ik naar een kaakchirug moet omdat ik dan weet dat als er iets engs met mij hart gebeurt, ik dicht bij de eerste hulp zit! Wie heeft dat ook meegemaakt????
Ger, 2010-01-22
( 0 )

Gisterochtend was het weer raak!!!!! Een wortelkanaal behandeling nou en zo bang als ik ervan was, zo oplucht kijk ik nu terug op deze behandeling!!! Totaal niets, maar dan ook 100% niets gemerkt en gevoeld van deze behandeling!!!! Onze tandarts P. Schmit Crans te Zoetermeer heeft mij fantasties en pijnloos geholpen, Bravo hiervoor. Ger Kos Zoetermeer
Chantal, 2010-01-30
( +4 )

Ik heb tegenwoordig heel erg last van 1 tand en hij zit in mijn bovengebit rechtsboven. soms al heb ik last dan neem ik wat water en is de pijn 5 min weg. weet iemand mischien wat dit is? voor de rest heb ik soms last met eten en drinken

groetjes
Assistente, 2010-02-01
( 0 )

@ chantal, kan een blootliggende tandhals zijn of een gaatje, je kan met sensidyne proberen te poetsen voor gevoelige tanden en anders moet je alsnog naar de tandarts voor controle!!!
Suzanne, 2010-02-24
( +1 )

Gisteren moest ik naar de tandarts en ik ben er echt heel bang voor
en ik had last van me tand als je er op drukt maar de pijn was omdat ik
een onsteking heb en dat moest ik met antibiotica weg laten gaan
daarna na moet ik terug komen voor een zenuwbehandeling maar ik ben echt heel
bang maar de tandarts zijn dat het geen pijn doet omdat mij tand toch al dood is maar
toch blijf ik bang zelf als ik op controle ga ben ik bang wat moet ik daar tegen doen ?

maar voor de mensen die bang zijn voor de verdoving daar voel je helemaal niks van
en anders vraag je of je er nog een bij mag tot dat je niks meer voelt
Dances, 2010-03-08
( 0 )

Hoi Conny,


Misschien een beetje laat voor je! Maar toen ik zwanger was kreeg ik ook een ander soort verdoving. Misschien een idee voor je? Je bent niet de enige die er niet tegen kan. De meeste tandartsen weten wel alternatieven en anders gewoon een andere tandarts zoeken.
Jeffrey, 2010-03-15
( 0 )

@conny

daar heb ik nou ook altijd last van met een verdoving bij de tandarts.
maar dat is gewoon een reactie van het lichaam
je moet je dan op 1 plek gaan focussen en diep en rustig te gaan ademen
dat helpt bij mij teminste altijd wel en zo komt de hartslag ook weer onder controle
Mike, 2010-03-17
( +2 )

Ik ben gister na de tandarts geweest voor een zenuw behandeling, ik heb dit al 2x eerder mee gemaakt, het deed toen erg veel pijn, gisteren naar een andere tandarts omdat die van mij geen tijd had, ik heb er helemaal niks van gevoeld
Mike, 2010-03-17
( +2 )

Ik ben gister na de tandarts geweest voor een zenuw behandeling, ik heb dit al 2x eerder mee gemaakt, het deed toen erg veel pijn, gisteren naar een andere tandarts omdat die van mij geen tijd had, ik heb er helemaal niks van gevoeld
Floris, 2010-08-16
( +6 )

Werk het tegen als je na de behandeling rookt ?
Bouke, 2010-08-19
( +3 )

Vraagje ik kom net bij de tandarts weg en die vertelde me dat mn zenuw licht onstoken is en ik eventjes moet afwachten maar dat het waarschijnlijk een zenuwbehandeling word.. (wortelkanaalbehandeling) nou hou ik dus absoluut niet van de tandarts en ben ik ook mooi benauwd.. kan het niet zo zijn dat ze de tand trekken en dat je er dan ook vanaf bent?? of dat je onder narcose gaat? of zijn dit echt de uitersten?? hoop dat iemand wat informatie heeft.. en kan het ook weer weggaan??

mvg

Bouke
Paul, 2010-09-09
( +3 )

Absoluut waar, de angst zit echt tussen de oren! Na een nacht wakker gelegen te hebben van de pijn bijna met liefde de tandarts gebeld. Na het nemen van een foto concludeerde hij dat het een zenuwbehandeling zou gaan worden. Ik schrok me door en maakte meteen de opmerking van "trek die tand er maar uit, ben ik er vanaf tenminste". De tandarts stelde echter dat dat zonde zou zijn van de kies en als hij mij beloofde dat het geen zeer zou doen of hij dan aan de slag kon. Belofte maakt schuld dus ik heb er mee ingestemd. En je raadt het al, echt volledig pijnloos!!!! Kortom mensen, mijn lijdt het meest het lijden wat men vreest! Heb vertrouwen in de tandarts!
Jannes, 2010-09-24
( +2 )

Hier hetzelfde bekende verhaal. 7 jaar niet meer geweest door de angst. Van 3 tanden zijn er intussen stukjes afgebroken. Een jaar eet ik alleen met de linkerkant. Sinds 1 week zoveel tandpijn dat paracetamol niet meer helpt. Vandaag toch de stoute schoenen aangetrokken en naar de tandarts geweest. Binnen de kennissenkring ben ik geadviseerd naar een andere tandarts te gaan die meer tijd neemt voor angsthazen zoals ik.

Het was een prettig ervaring. Er werd veel tijd genomen en we hebben gepraat over de angst en over de behandeling. Hij heeft eerst het gebid bekeken en daar foto's gemaakt. Er is toon middels een pasta een noodvulling gemaakt. Er is geen boor aan de pas gekomen. Ik ben nu van de pijn af en over anderhalve maand krijg ik een zenuwbehandeling. Volgens de tandarts is dat geheel pijnloos. Daarna nog een aantal afspraken om het resterend stuk van de tand te vervangen door een kroon.

We hebben afgesproken dat we daarna de andere tanden 1 voor 1 bekijken en aanpakken waar nodig. Mits ik het aandurf.

Ik heb vertrouwen in deze nieuwe tandarts en wil dan ook mijn gebid weer op order brengen. Soms heb je eens flink tandpijn nodig wil je weer eens naar de tandarts gaan....

Mariska, 2010-11-23
( +1 )

Ben gisteren naar de tandarts geweest voor een zenuwbehandeling...
Verliep in princiepe wel goed, heb ook een noodvulling gehad en moet over 3 weken weer terugkomen.

Nu is het de volgende dag en heb ik al de hele dag last van overgeven en diaree, heeft iemand anders daar ook last van gehad?
Patricia, 2010-11-29
( +3 )

Hoi beste mensen
Ik ben ook heel erg bang voor de tandarts,bij mijn werken ook op een of andere manier die verdoving niet ,na dat is egt niet leuk,heel meschien moet ik ook een wortelkanaal behandeling onder gaan,maar nu vertelde mijn tandarts dat het ook onder narcose kan !!
ik weet niet wat ik er van moet verwachten ,
heeft iemand hier ervaring mee ?????grt patricia
Ciska, 2010-12-22
( +7 )

Ik heb vandaag ook een zenuwbehandeling gehad, de behandeling was volkomen pijnloos maar daarna toen de verdoving was uitgewerkt is het enorm pijnlijk!!!
Het is nu 10 uur later, maar de pijn is nog steeds erg, ook met al 4 asperines, krijgen we nu weer een slapelose nacht en hoe lang houdt de pijn aan?

Graag hoor ik meer.
Mariette, 2010-12-23
( 0 )

Hallo,

Heb net een zenuwbehandeling ondergaan, ik had een fors ontstolen zenuw, eerst antibiotica en toen 2x drie kwartier de behandeling. Heb omdanks verdoving pijn gehad, maar de pijn vóór de behandeling was vele malen erger. Heb nu wel veel napijn, de paracetamol werkt niet echt, denk dat ik er nog maar 1 neem. Advies: ik heb te lang gewacht om naar de tandarts te gaan en heb daardoor meer pijn dan nodig is, dus als je klachten hebt: gewoon direct gaan. Ik heb wel een heel aardige vrouwelijke tandarts en zodra ik bij haar in de stoel zit, zijn mijn zenuwen weg (letterlijk en figuurlijk).
Valentino, 2010-12-27
( 0 )

Soms is de pijn zo erg na weken uitstel dan ren je om een behandeling.
Linnie, 2011-07-10
( +1 )

Ik moet woensdag voor een zenuwbehandeling maar zie er enorm tegenop, want de vorige keer is het niet zo goed afgelopen met mijn kies, hij moest er uiteindelijk toch uit. Alle gedoe voor niks, ben een beetje bang dat dit weer gaat gebeuren. Maar is het echt pinloos die behandeling, want dat kan ik van de vorige keer niet meer herinneren.
Michelle, 2011-09-22
( +4 )

Tip om geen napijn te hebben. Bel je huisarts en zeg dat je enorme kiespijn hebt en morgen pas terecht kan of je wat kan krijgen voor de pijn om de nacht door te komen. Dat is althans wat ik gedaan heb lol. Heb toen pijnstillers gekregen voor zenuwpijn en geloof me je bent nokkie. Wat je ook kan doen is een asperine en een iboprufen samen innemen. Paracetamol alleen werkt echt niet bij zulke pijn.
Nicole, 2011-11-11
( 0 )

Ik ben net naar de tandarts geweest en hij heeft een zenuw verwijderd uit een kapotte voortand omdat ik zo'n pijn had.
Nu(terwijl de verdoving nog niet is uitgewerkt) heb ik nog meer pijn als vannacht en vanmorgen.
Iemand enig iedee of dit normaal is en wat ik eraan kan doen?
Miriam keulen, 2011-11-20
( 0 )

Hallo ik heb al sinds 4 weken hele erge pijn als ik eet en als ik warm en koud dink het doet pijn tot opp de zenieuw zou ik dan een zenieuw behandeling moeten maar ik durf niet te gaan daarom loop ik al 4 weken met pijn
kan iemand mij zeggen of je dan een zenieuwbehandeling krijg en of het wel of niet pijn doet want ze zitten toch in je zenieuw
wie het weet mag me mailen
miriam_keulen@msn.com
Neen, 2012-04-05
( +1 )

In Alphen a/d Rijn zit de narcose tandarts. Hanteert dezelfde tarieven als de gewone tandarts, alleen krijg je ipv verdoving een lichte narcose!
Inge bakker, 2012-05-14
( 0 )

Ik heb een vraagje, mijn zoontje van 9 is bij de tandarts geweest voor een wortelkanaalbehandeling na het afbreken van zijn voortand. Hij is verdoofd, en nog een aantal keer bij verdoofd maar heeft alles gevoeld en de hele praktijk bij elkaar gegild. Zijn zenuw is er uit gehaald en moet nu terug voor vervolgbehandeling. Hoe kan iedereen nu zeggen dat deze behandeling verdoofd kan worden en hoe kan het dat dat bij hem niet zo was. Zijn er meer mensen waarbij het niet te verdoven is en wat is hiervan de oorzaak? Het tandartstrauma is nu wel aanwezig....
Susanne, 2012-09-13
( 0 )

Vandaag is er een start gemaakt met een zenuwbehandeling. Ik zag er heel erg tegen op. Maar alles is mee gevallen. Na de verdoving heb ik niets meer gevoeld. Wel vond ik vervelend dat ik mijn mond zo lang moest open houden 45 minuten met allerlei apperatuur in mijn mond. Nu verdoving al een tijdje uitgewerkt is het een beetje gevoelig maar zeker niet pijnlijk. Over een week deel 2. Ik hoop dat ik dan het zelfde kan zeggen. Dus lezers bij iedereen is het anders het kan ook meevallen. Ik hoop hier mee te zeggen dat je je vooraf niet te druk moet maken.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl