X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Onze grootste angst

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 12-01-2009
Auteur: Normyo
Je kunt je afvragen of het terecht is dat we bang zijn voor de dood. Is die angst ons niet gewoon aangepraat door alle verhalen over de hel en de hemel. Hoeveel moeite het kost om in de hemel te komen. Hoe weinig je hoeft te doen om in de hel te komen.

Angst

Op zich is angst geen slechte emotie. Ze voorkomt dat we onszelf in levensgevaar brengen. Maar wat is de zin van angst voor iets waar je geen invloed op kunt uitoefenen. In dit leven is er namelijk één zekerheid vanaf de dag dat je geboren wordt, ooit ga je dood. Maar waarom zijn we er dan zo bang voor?

Eén mogelijk verklaring is, dat als we niet bang voor de dood zijn, dan gaan we allerlei rare dingen doen, die de dood tot gevolg hebben. Dat is vanuit een ziels oogpunt niet handig, omdat je dan allerlei lessen misloopt. Dat is vanuit een genetisch oogpunt niet handig, omdat je dan de kans loopt dood te zijn, voordat je je hebt kunnen voortplanten. Genetisch is het dus niet meer dan logisch dat wezens met genen die de angst voor gevaar dragen, meer kans hebben om zich voort te planten. Want wezens met genen die gevaar opzoeken, lopen natuurlijk meer kans om te sterven, voordat ze zich hebben voortgeplant.

Maar als we al angst hebben om ons te beschermen, waarom moeten we dan ook nog eens bang gemaakt worden voor de dood, met allerlei verhalen?

Een mogelijk antwoord

Hoewel ik kan eigenlijk niet veel meer antwoorden bedenken, dan deze.

Het meest voor de hand liggende antwoord op het bang maken van mensen is voorkomen dat ze voor zichzelf gaan denken. Want dat is een kenmerk van bange mensen. Bange mensen gaan opzoek naar antwoorden, die hun angst verklaren en verminderen. Helaas zoeken ze het antwoord niet in zichzelf, maar buiten hun. Ze willen van anderen horen, dat zij ook bang zijn en welke oplossing zij hebben om hun angst te beheersen, liefst zelfs te overwinnen. Als je mensen bang hebt, dan kun je ze vertellen wat je wilt, zodat ze gaan doen wat jij wilt. Dat is één antwoord.

Een tweede antwoord op het bang maken van mensen kan gevonden worden in de menselijke behoefte om anderen te beschermen. Vooral ouders hebben de behoefte om hun kinderen tegen zichzelf te beschermen. Helaas kiezen veel ouders daarbij voor de kortste weg en dat is bang maken. Overigens doen ze dat niet, omdat ze er diep over hebben nagedacht. Het is hun op die manier geleerd. Ook zij werden door hun ouders bang gemaakt voor de boze buiten wereld. Dat bang maken was echter niet bedoeld om kinderen te manipuleren tot gedweë volgelingen, maar om ze zo snel mogelijk te leren geen gevaarlijke dingen te doen. En dat natuurlijk weer vanuit de behoefte om het kind nog lang bij zich te kunnen houden. Helaas gaat deze aanpak zelden vergezeld van de behoefte van ouders om hun kind te leren omgaan met gevaar. Het bang maken is voldoende, want daarna doet het kind geen gevaarlijke dingen meer. Waarom zou je dan nog iemand leren omgaan met gevaar?

Het punt is echter, dat op een bepaald moment in de tijd, de bang makkerij van de ouders een handig instrument werd voor machthebbers om hun onderdanen tot de orde te roepen. Je kon mensen bang maken door ze te dreigen met verbanning uit de groep. Want buiten de groep was het gevaarlijk, met enge dieren die ons zagen als voeding. Of er waren ander groepen mensen, die ons naar het leven stonden en die een enkeling met alle plezier zouden doden.

Misschien is dat dan ook wel onze grootste angst, niet meer bij de groep horen. En vinden we de dood eigenlijk wel best zoals die is.

Reacties op dit artikel
John van der stel, 2011-03-12
( +1 )

Ik was 12 jaar en ik had geen keuze van mij ouders ik moest geloven dat God ons weer kom halen,. en dat ik ook moest doen wat de bijbel schrijft,zo niet"" zou ik naar de hel gaan en 1000 jaar branden als ik niet in God zou geloven,nu echter zie ik wat voor gevolgen dit heb gehad op mij leven geheel onspoort en verslaaft geweest angst en nog af en toe dat ik denkt de kerk heb gelijk,nu echter dat ik 47 ben en een zoontje van 3 jaar heb kan ik zeggen er is niks,geen God hemel of hel,mensen maken de eigen hel of hemel de kerk is goed voor geld angst bangmakerij,ik hoop dat mensen of ouders zijn die dit doen ''goed moeten bedenken..dat de kind die vader wordt altijd verschiklijk leven voor zich heb bestaan uit angsten,en relatie problemen,zo kan ik nog wel een woordje open doen over de kerk en opvoeding,auto''s de duurste vakanties en zen de kind vader nu die niet luister,die is verbannen uit het oog van ouders kerk en moet nu nog leven met de angst,of toch nog geloven dat er een hel is dan,krijg ik misschien ook een auto of wat dan ook,kerken zijn de grootste bedriegers geldtrekkerij met 10% tiendes van loon , offers zo niet ga dan maar naar de hel!!!!! zo word het geloof omschreven,ik ben het bewijs en ik leef nu nog, en ik doe wat juist niet mag en vindt mij geluk nu pas zonder bijbel..ook maasbach kan er wat van geld geld en aanzien...
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl