X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hoogebegaafden en gewone mensen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 02-07-2009
Auteur: Normyo
"Gewone" mensen hebben vaak het gevoel dat ze stom zijn, als ze te maken krijgen met hoogbegaafde medemensen. Het verbazingwekkende is echter vaak, dat gewone mensen in bepaalde situaties dezelfde kenmerken vertonen als hoogbegaafden in veel situaties.

Opvallend kenmerk

Veel hoogbegaafden klagen vaak over het onbegrip dat ze tegenkomen bij andere mensen als ze ergens over vertellen. Een belangrijke oorzaak voor dat onbegrip is dat hoogbegaafden een veel bredere inhoud toekennen aan bepaalde begrippen. Hierdoor raken gewone mensen al snel het spoor bijster in de verhalen van hoogbegaafden.

Zo kan een hoogbegaafde door zijn grotere begrippen, sneller door een verhaal lopen en lijkt hij van de hak op de tak te springen voor anderen. Laat een hoogbegaafde bijvoorbeeld vertellen over zijn werkzaamheden en het lijkt wel, alsof hij de helft niet vertelt, als je hetzelfde verhaal beluistert van een ander niet hoogbegaafd mens. Maar de hoogbegaafde heeft zijn verhaal teruggebracht tot de essentie die hij er in waarneemt.

De professionele mens

Maar de hoogbegaafde is niet uniek in zijn vermogen om grote delen van verhalen over te slaan. Niet voor niets bestaat er zoiets als het begrip jargon of vakjargon. Daarmee wordt aangeduid dat iemand specifieke begrippen gebruikt in zijn verhaal, die voor anderen onduidelijk zijn. De bekendste vorm van jargon waar we allemaal bekend mee zijn, is die van de arts. Het gebruik van allerlei latijnse begrippen om onderdelen van het lichaam aan te duiden, maken de verhalen van artsen onbegrijpelijk. Voor een arts zijn die begrippen een makkelijke manier om te communiceren met andere artsen. Bijvoorbeeld als hij een collega moet uitleggen dat een patiënt een bepaalde ziekte heeft.

Het gevolg van dit jargon gebruik door professionals is echter, dat er een verhaal ontstaat dat voor niet professionals onbegrijpelijk is, zelfs voor hoogbegaafden.

Het verschil tussen professionals en hoogbegaafden is vaak, dat de laatste op veel vlakken van het leven moeilijk te volgen is, terwijl een professional dat vaak alleen is op het gebied waarop hij zich heeft gespecialiseerd.

De gewone mens

Overigens is niet alleen de professional soms niet te volgen. Eigenlijk komt ieder mens wel eens in de situatie terecht dat hij moet ontdekken, dat de ander hem niet begrijpt. Vaak gaat het dan om situaties waarin men zelf veel ervaring heeft en de eigen ervaringen kan samenvatten in enkele korte zinnen. Voor de luisteraar die niet bekend is met de situatie, vormen de korte zinnen echter een onbegrijpelijk verhaal. Het doet denken aan de volgende mop:

Een man loopt een café binnen en ziet in het verder lege café in een hoek een stel mannen zitten lachen. Hij loopt naar de bar en bestelt een biertje. Terwijl hij rustig van zijn biertje zit te genieten, hoort hij de mannen af en toe een nummer roepen, waarna ze allemaal hard in lachen uitbarsten. Nieuwsgierig geworden loopt hij op de groep af en vraagt de dichtsbijzijnde man wat er toch zo te lachen is aan die nummers. De man aan wie de vraag gesteld werd, legt uit, dat de groep al jaren samenkomt in dit café en dat ze dan altijd moppen vertellen. Op een dag kwamen ze er achter, dat ze voortdurend dezelfde moppen zaten te vertellen. Toen hebben ze besloten om de moppen te nummeren, zodat ze niet steeds de hele mop moeten vertellen. De vragensteller blijft nog even bij de groep zitten en luistert mee hoe de nummers over tafel geroepen worden en de mannen in lachen uitbarsten. Vervolgens denkt hij, zou ik dat nu ook kunnen en roept een nummer over tafel. De andere mannen aan tafel blijven stil.

Verbaasd vraagt de man, waarom de mannen niet lachen. Dan zegt één van de andere mannen:

Je vertelt die mop niet zo leuk.
Dit is in essentie wat jargon is en wat hoogbegaafden doen. Ze vatten de wereld samen tot voor anderen onbegrijpelijke en onbruikbare begrippen.

Reacties op dit artikel
Tien, 2010-10-26
( +1 )

Het is een proces als je, zoals ik, op later leeftijd pas te weten komt dat je hoogbegaafd bent.
Maar de tekst op deze site, laat mezelf beter begrijpen. Dankje!

Normyo, 2010-10-26
( 0 )

Sterkte met je zoektocht Tien en graag gedaan.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl