X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Een verstandskies trekken

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+10
  Goed artikel ( +10 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van 11960 11960 Auteur op infoyo sinds
29 December 2008


Bekijk het profiel van 11960
Datum: 07-10-2009
Auteur: 11960
Je hoort veel verhalen over het trekken van een verstandskies. Deze verhalen variëren van hoe pijnlijk het allemaal is tot het stelt niets voor. Wat is nu waar? Ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt. Natuurlijk verschilt de pijngrens bij elk mens en is elke verstandskies anders, ergo het trekken van die kies. En dan heb ik het nog niet eens over de kwaliteiten van de behandelend arts. Ik heb onlangs een verstandskies laten trekken en ik zal u precies vertellen hoe het allemaal is verlopen.

Inleiding

Op 50-jarige leeftijd heb ik mijn laatste verstandskies gekregen, rechts in de onderkaak. Nu, acht jaar later is deze kies verwijderd. Waarom? Wel, op een gegeven moment is er een stukje afgebroken en lag de zenuw bloot. Je moet weten dat deze kies haaks op het ondergebit is gegroeid. Als ik de tandarts confronteer met deze scheef gegroeide kies, zegt hij, na een foto gemaakt te hebben: ´ga hier maar mee naar de kaakchirurg, want dit is een te groot risico voor mij´. Ik heb een afspraak gemaakt met de kaakchirurg en afgelopen maandag ben ik geholpen.

De afspraak met de kaakchirurg

Toen ik de afspraak heb gemaakt zou ik eerst de vrijdag ervoor worden geholpen, maar dat lijkt me niets. Kennelijk voelt de assistente mijn aarzeling en zegt: ´als je een feestje hebt in het weekend zou ik het maar niet doen´. ´Wanneer dan wel´, vraag ik. ´De maandag daarna´? ´OK´, zeg ik ´prima´.

Bij de kaakchirurg

Ik moet me melden om 14.40 uur en tot mijn verbazing word ik meteen opgehaald door een verpleegster die me meeneemt naar een klein kamertje om een digitale scan van het gehele ondergebit te maken. Snel gebeurd, desondanks weer een hele ervaring wanneer zo´n apparaat om je hoofd cirkelt.
Vervolgens moet ik even wachten in een klein, open wachtgedeelte waar al drie personen plaats hebben genomen. Ik bekijk ze allemaal, maar ze lijken redelijk ontspannen. Misschien dat de enige vrouw iets of wat zenuwachtig is. Deze vrouw is als eerste aan de beurt. Ik zie de chirurg en deze vriendelijk ogende man stelt me gerust. Dan wordt een wat jonge knaap die schuin tegenover me zit, opgehaald. Hij gaat echter naar een andere chirurg, die ik niet kan zien. Even later ben ik aan de beurt, terwijl de andere persoon er nog (steeds) zit. Dat verwacht je niet. Afijn, wij stellen ons aan elkaar voor en hij vraagt of ik in de stoel wil gaan zitten. De arts informeert me precies wat me te wachten staat, tovert op zijn PC de scan te voorschijn en laat het een en ander zien. Hij kan ook kleuren gebruiken en als alles rood wordt, zeg ik, dat me dat meer de realiteit lijkt. Hij moet lachen, hij heeft wel gevoel voor mijn (galgen)humor. Wanneer ik geen vragen meer heb, brengt hij de verdoving aan. Een kanjer van een spuit waarvan hij de inhoud in vijf of zes keer rondom de verstandskies injecteert. Het verbaast me dat je hier niets van voelt. Zo´n gigantische spuit in het zachte vlees. Dat zal de oorzaak zijn, het zachte, goed toegankelijke vlees.
Hij vraagt om even te wachten, de zuster zal zo wel komen. Zuster, denk ik, hij verwijdert toch de kies! Ik ben alleen en tijdens het wachten voel ik aan mijn tanden en kin. Tot de helft, juist onder mijn neus is de hele onderkaak verdoofd, inclusief de tanden. Vreemde gewaarwording, zeker als je aan de tanden voelt, het heeft iets doods!
Ik heb zo´n kwartier gewacht en vervolgens komt inderdaad de zuster die me in het kamertje ernaast loodst.

De extractie

Extractie heeft toch veel meer betekenis dan trekken! Deze term heeft minder lading waardoor het lijkt alsof het minder pijn gaat doen.
Ik hoor de verpleegster allerlei zaken klaarzetten voor de operatie. Laat ik de ingreep zo maar noemen. Af en toe mompelt ze woorden die ik niet kan verstaan. Ze gooit een doek met een gat, waardoor mijn mond bereikbaar is, over me heen om zo steriel mogelijk te werken. Ik kijk tegen het doek aan, maar dat is misschien wel beter dan dat ik de arts en verpleegster zie met wellicht bebloede handen! Zal wel over nagedacht zijn, denk ik.
Ik concentreer me en probeer me te ontspannen. De verpleegster vertelt me dat er eerst wordt geboord om de kies beter te kunnen vatten. Ik krijg een afzuiging in de mond en ze zegt dat ik het overtollige water gewoon mag doorslikken, vooral niet rochelen. Naar woord, rochelen! Roept geen fijne associaties bij me op. Het is alleen een beetje zout, zo zegt ze. De arts komt er bij en de boor wordt gestart. Nou dat had ik niet verwacht, dat boren. En wat een geluid dat het apparaat maakt. De chirurg zegt het nog om mij wellicht gerust te stellen. Maar dan begint hij te trekken. Vervolgens weer boren en weer trekken. De kies blijkt ontkalkt te zijn waardoor hij telkens afbreekt. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Kun je het nog volhouden zegt hij enige keren, waarbij ik af en toe een schouderklopje krijg. Inderdaad een vriendelijke man, mijn taxatie blijkt juist. Het werkt eveneens ontspannend. Natuurlijk kan ik het volhouden, alhoewel ik wel hoop dat het spoedig voorbij is. Enkele keren moet ik wel rochelen, de verpleegster wijst me er op! Oh, ja, dat mag niet, ik heb er al niet meer aan gedacht. Wel moeilijk om tijdens zo´n exercitie overal aan te denken. Je bent toch wel erg veel met jezelf bezig, merk ik.
Na een zestal malen zo te keer zijn geweest, afwisselend boren en trekken, zegt hij dat hij nog even gaat kijken of alles verwijderd is. Dat blijkt het geval te zijn, waarop vervolgens de hechting begint. De hechtingen behoeven niet meer te worden verwijderd, ze lossen vanzelf op. Makkelijk toch! Hij stopt een tampon op de plaats waar de kies heeft gezeten en ik mag er op drukken met mijn bovenkaak om het bloeden enigszins te stelpen. Ik mag uit de stoel, hij reikt me de bril aan, we geven elkaar de hand, waarbij ik hem bedank en zeg hem terloops dat een tandarts dit nooit zou kunnen. Hij beaamt mijn visie en ik moet even denken wanneer ik in deze situatie bij mijn tandarts zit. Ik ben blij dat de tandarts mij heeft doorverwezen. Alles bij elkaar ben ik toch meer dan een uur in het ziekenhuis geweest.

Na de extractie

Ik ga naar de apotheek en geef het recept af voor twintig tabletten Ibuprofen. Ik moet deze pillen innemen omdat dit medicijn naast een pijnstillende werking eveneens ontstekingsremmend werkt. Als ik vooraf de arts vraag of ik ze in moet nemen, ook al heb ik geen pijn, zegt hij wat schoorvoetend dat ik ze dan niet hoef in te nemen. Hoe kom ik erbij om zoiets te vragen, denk ik later. Natuurlijk doet dat pijn, natuurlijk heb ik dat medicijn nodig!
Zo gauw ik thuis kom, moet ik zo´n pil innemen is het advies. Ik rijd naar huis en thuisgekomen moet ik natuurlijk eerst mijn verhaal doen en daarna neem ik de eerste pil in. Nadat de verdoving is uitgewerkt eet ik koude schotel en rijstepap, omdat kauwen wordt afgeraden. Ik merk dat ik intussen erge trek heb gekregen. Het gaat allemaal redelijk goed. Nu, na vierentwintig uur voel ik me prima. Ik heb gewerkt, wel met iets verhoging en schrijf nu dit verhaal. Ik zou vanavond gaan zingen, maar dat laat ik maar aan mij voorbijgaan omdat ik mijn mond nog niet volledig kan openen. Ook is mijn kaak behoorlijk gezwollen en de bewuste plek is erg gevoelig. Ik neem, zolang ik verhoging heb Ibuprofen, maar voor de pijn hoef ik ze echt niet in te nemen.

Conclusie

Ik heb vooraf niet gedacht dat het zo´n ingreep zou worden, maar terugkijkend is alles goed verlopen en heb ik geen pijn gehad, ook niet nadat de verdoving is uitgewerkt. Dat is toch het belangrijkste! Het is wat ongemakkelijk de eerste dagen, maar voor de rest voel ik me er goed onder. Met het uur gaat het beter. Dus laat je niet gek maken door allerlei Indianenverhalen. Ik ben in ieder geval blij dat de kies er uit is, maar ja, je moet er wel iets voor over hebben.

Reacties op dit artikel
M. netten, 2009-11-19
( 0 )

ha ha ik moet echt lachen om dit verhaal ik heb vorige week mijn verstandskies laten trekken wat een pijnlijke gebeurtenis maandag a.s. volgt er nog 1
Lies de klerk, 2009-11-19
( 0 )

Hallo schrijver,

Mijn complimenten over uw schrijfstijl. Uw stuk leest heerlijk weg, ook al gaat het over het trekken vann verstandskiezen. De mijne zijn er al 24 jaar op operatieve wijze uitgehaald. Ik ben nu 55.
Uw prachtige stuk over die leilinde, waar ik op reageerde met mijn probleem met de gemeente, heb ik ook met bewondering gelezen.
Ongetwijfelt bent u nog lang niet uitgeschreven.

Vriendelijke groet Lies

11960, 2009-11-20
( +1 )

Ha Lies, leuk dat je meer verhalen van mij leest en dat je zo positief bent. Ik zal zeker in de toekomst meer verhalen gaan schrijven, dus houd me maar in de gaten. Ik ben wel benieuwd hoe het afloopt met de bomen in jouw straat. Houd me op de hoogte.
Groet,

René alias 11960
Lies de klerk, 2009-11-24
( 0 )

Dat zal ik zeker doen! Nr 11960 is gestegen naar mijn favorieten. Is uw naam Renéé? Zie boven.
Nu even een correctie: Het is inmiddels alweer 34 jaar geleden dat mijn verstandskiezen verwijderd zijn. Op zich helemaal geen belangrijk nieuws. Het toeval wil dat de verstandskiezen van mijn 21 jarige dochter er nu ook operatief uit moeten. Destijds was ik ook 21!
Zij zal echter minstens een nachtje moeten blijven. Factor 8 is hier debet aan. Deze is maar voor 26% aanwezig. Een multidisiplinair team met oa haar heamatoloog gaat zich hier vooraf over buigen hoe ze te werk zullen gaan.
Iedere operatie brengt een risico mee in haar geval.
Ze heeft het niet zo op ziekenhuizen. Omdat ze een speciaal "geval" is zal men extra alert zijn op complicaties. Dus ik ga ervan uit dat er goed voor haar gezorgd gaat worden.
Dat neemt niet helemaal weg dat het toch wel spannend is.
We zullen het meemaken.
Vriendelijke groet, Lies

11960, 2009-11-24
( 0 )

Zeker spannend, Lies, ik wens haar en jullie veel sterkte! Inderdaad mijn naam is Rene (met een schuin streepje op de laatste e; dit programma kent het niet).

Groet,

rene
Johan, 2010-01-26
( +1 )

Ik heb een week lang intens veel pijn gehad na het trekken van mijn verstandskiezen. Heb op een gegeven moment zelfs morfine pillen voorgeschreven gekregen. Niks hielp! De pijn werd bijna niet minder. Totdat ik Socketol ontdekte! Dit middel smeer je gewoon op de plek die pijn doet. Het verdoofd de pijn zeer goed, en sluit de wond ook nog eens af als een soort korstje. Bovendien is dit middel ook nog een vrij te koop bij tandartsen winkels! Als ik dit eerder had geweten had ik mezelf een hoop ellende kunnen besparen!
Joyce, 2010-06-03
( 0 )

Ik heb vandaag een van mijn onderste verstandkiezen laten trekken bij de tandarts. De prikken vielen mij reuze mee! De verdoving die ik ooit in mijn teen heb gehad was erger en echt om te janken! Mijn tandarts gebruikte een verdoving die nog geen 10 minuten na de behandeling was uitgewerkt. Niet fijn want toen was ik nog niet thuis en kon ik geen pijnstillers innemen.

Mooi geschreven!
Femke, 2010-07-29
( 0 )

Gister verstandkies laten trekken daarna gelijk even een ibru op uit voorzorg.
maar ik heb echt helemaal geen last.
geen pijntje helemaal niks.

tandarts bedankt!!!
Nessie.., 2010-09-23
( 0 )

Echt leuk geschreven,
Ik ben 19, en het is bij mij aan de ernstige kant, linker boven en onder, opgezette amandelen, hoge koorst, af an toe zitten mijn oren dicht, en ik kan nauwelijks meer praten, klinkers zijn niet meer te verstaan. Ik heb al 3 nachten geen oog dicht gedaan van de pijn. HOE ERG KAN DIT ZIJN?!!?!?
En ik ben binnenkort aan de beurt. Vrijdag de 24ste vroeg in de ochtend om 8 uur.. Ik heb veel gehoord, maar daar word je niet zo vrolijk van, ik vraag me af of ik na de operatie ook zo vel pijn ga leiden? Maar als ik het zo lees hoop ik dat het bij mij ook reuze meevalt.. Hope soo!!
ik heb een hele voorraad van ijs, paracatemol 500/50 met cafeĂŻne ( de vraag is of deze wel mag, mr dit is de enige wat de pijn een beetje stilt)

en een tip wat ik mee heb gekregen is: neem je mp3tje mee => hoor je niks en dat helpt je ontspannen :)

aa ik durf niet...!!
11960, 2010-09-23
( 0 )

Hallo Nessie,

Ik hoop dat alles meevalt en dat je het net zo ervaart als ik. Ik wens je in ieder geval veel succes. Laat maar eens horen hoe het is afgelopen. Ik ben benieuwd!
Loek, 2010-09-24
( 0 )

Hoi, schrijver van bovenstaand verhaal,

Het is intussen meer dan een jaar na jouw duidelijke uitleg, en 10 maanden nadat mijn tandarts me aangeraden heeft een verstandskies te laten trekken door een kaakchirugs. Helemaal geen last van dat ding gehad, dus je schuift het vooruit...tot afgelopen dinsdag! Die nacht niet geslapen van de pijn, via internet een afspraak gemaakt met een kaakchirurg, en de eerste mogelijkheid was 15 oktober. Het is nu 24 september 2010, en na een "brand-email" aan de afdeling kaakchirurgie gisteravond , omdat ik de nacht daarná wéér niet heb kunnen slapen (waarvan ik verwachtte er niets op te horen), kreeg ik vanochtend om kwart voor 9 een belletje dat ze me ertussen hebben kunnen proppen: straks om half 12 wordt ik van dat ding verlost. Ik hoop dat het minstens niet zo erg wordt als jij beschrijft. Ik zal mijn bevindingen hier straks ook bij zetten. Wish me luck!!!! "Gelukkig" liep ik al voor iets anders in de ziektewet, dus werken zien we maandag wel weer.
Loek, 2010-09-24
( 0 )

Het viel toch effe niet mee. Om te beginnen liepen ze bijna een uur uit (Hagaziekenhuis Sportlaan, Den Haag) en de kies was al begonnen met onsteken, dus de verdoving werkte hierdoor, zwak uitgedrukt, niet optimaal.
Maar goed. het kreng is eruit, de wond is dicht, nu nog wachten tot de verdoving is uitgewerkt. Ik ben maar alvast een de Ibuprofen begonnen, want dat wordt straks pijnlijk, hoofdzakelijk door die ontsteking. Nou ja, weer wat geleerd: nooit meer zo lang wachten met het laten trekken van een verstandskies.
11960, 2010-09-24
( 0 )

Inderdaad Loek, je leert elke weer wat. Wees blij dat dat ding er uit is. Nu alleen nog even opknappen. Als je er geen ontsteking bij krijgt is het zo gepiept. Ik heb mijn verhaal meteen na de operatie beschreven. Later bleek dat de wond was ontstoken...... Toen moest ik weer Ibuprofen, maar ook antibiotica slikken. ik ben er een week zoet mee geweest. Ja, zei de chirurg, dat kan voorkomen!
Karim, 2010-09-30
( 0 )

Verschillende verhalen allemaal, ik ben op dit moment herstellende van mijn operatie vanochtend, was erg zenuwachtig omdat ik in 2007 mijn twee verstandskiezen aan de rechterkant liet verwijderen.
Toen had ik ondraaglijke pijn en nooit meer teruggegaan tot vandaag!

Nu dus de linkerkant laten trekken was zooo zenuwachtig vanochtend maar nu ben ik zo blij dat de pijn niks is in vergelijking met drie jaar geleden.
Ga nu lekker film kijken, ibuprofen 600mg innemen en hopen op snel herstel.
Dus het ligt er echt aan hoe je het treft, recht deed pijn en links niet bij mij haha ironisch.

Succes voor de mensen die moeten.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl