X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Genialiteit gevraagd

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 12-10-2009
Auteur: Normyo
Als we iets nodig hebben in de wereld van vandaag is dat gewone genialiteit. Niet de genialiteit van een Einstein of de genialiteit van een Bobby Fisher. We hebben de genialiteit van de gewone man nodig, die een oplossing vindt voor zijn problemen, door het bekende op een andere manier te gebruiken dan gewoonlijk.

Genialiteit

Vaak noemen we mensen met een hoog intelligentie quotient geniaal. Maar wat we dan vaak zien, is dat ze wel heel veel weten en heel veel doorgronden, maar dat ze met hun kennis nieuwe problemen veroorzaken bij het oplossen van bestaande problemen. Einsteins werk op de relativiteitstheorie was bijvoorbeeld de aanzet tot de atoomenergie en de atoombom. Bobby Fisher gaf ons eventjes het idee dat de Russische schaakgrootmeesters niet de enige mensen waren die konden schaken. Maar dat idee lostte de wapenwedloop niet. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden van hoogbegaafde geniale mensen die problemen oplosten zonder dat we daar echt beter van werden.

Dan kun je beter de genialiteit van de gewone man hebben. De genialiteit van de uitvinder, die een oplossing weet te bedenken voor een klein dagelijks probleem.

Dagelijkse genialiteit

De genialiteit van de gewone man zit hem vaak niet in het oplossen van grootste problemen, die onbegrijpelijk lijken. De genialiteit van de gewone man zit in het oplossen van stomme problemen als: "Hoe krijg ik licht in het donker als ik fiets, zodat ik een beetje kan zien waar ik rijd?" Of "Hoe bewaar ik restjes voedsel nu het blik open is?" Of "Hoe krijg ik elektriciteit op honderden kilometers van het dichtsbijzijnde elektriciteitsnet?"

Voor al dat soort kleine dagelijkse hinderlijkheden vinden gewone mensen iedere dag weer oplossingen uit. De uitvinder van de tochtstrip vond die waarschijnlijk uit toen hij probeerde een deur die hinderlijk klapperde in de tocht stiller te maken. En zo zijn er vele miljoenen uitvinden gedaan in de loop van de menselijke historie. Het omzetten van brood in bier, door er op te kauwen en het uit te spugen in een karaf met water. Of de uitvinding van het gebruik van vuur? Ook dat zal wel gebaseerd zijn op het vinden van een verkoolde prooi in de as van een bosbrand of omdat we eerst vuur hadden en toen per ongeluk eten in het vuur lieten vallen. Vervolgens vonden we het zonden om het weg te gooien en aten het toch maar op. Misschien ontdekten we de voordelen van vuur wel, nadat een prooidier door bliksem was geraakt en we zagen dat carnivoren gewoon van het karkas aten. Veel van onze uitvinden zijn ook gewoon een vorm van opportunistisch geluk.

Vaak zijn onze uitvinden een gevolg van toeval en een behoefte om iets op te lossen. Hoe zijn we bijvoorbeeld ooit op het idee gekomen om met stenen te gaan werken? Zagen we misschien een vogel een steen gebruiken om een ei te breken?

Wat dat betreft bezit ook de natuur veel dagelijkse genialiteit. Apen die stokjes gebruiken om mieren te vangen. Vogels die hun nesten bekleden met zachte materialen die wij laten rondslingeren of weggooien. Het komt allemaal voor, ook willen we het begrip genialiteit graag voor onze eigen slimme oplossingen bewaren.

Misschien wordt het dan ook wel tijd, dat we stoppen met zeuren over hoogbegaafde genialiteit, maar onze gewone dagelijkse genialiteit erkennen en herkennen voor wat zij is. Een gewoon natuurlijk fenomeen, dat helemaal niets te maken heeft met kennis, maar alles met het oplossen van problemen.

Reacties op dit artikel
Carina03, 2009-10-12
( 0 )

En gelijk heb je. Kijk maar naar de simpele oplossingen die mensen aandragen voor de crisis en die best wel eens zouden kunnen werken als ze in Den Haag hun oren voor meer zouden gebruiken dan pennen-houder of voor hun bril.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl