X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Het middenrif of diafragma

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+17
  Goed artikel ( +19 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Monique1965 Monique1965 Auteur op infoyo sinds
02 September 2008


Bekijk het profiel van Monique1965
Datum: 01-04-2010
Auteur: Monique1965
Het middenrif scheidt de borstholte van de buikholte en wordt ook diafragma genoemd. Het middenrif heeft verbindingen met de onderste ribben, het borstbeen en de lendenwervels en is de belangrijkste spier voor de ademhaling. Het is belangrijk om goed te ademen vanuit het middenrif. Veel mensen halen alleen adem via de borst, deze ademhaling is te ondiep en onregelmatig. Het lichaam neemt minder zuurstof op en er worden minder afvalstoffen afgevoerd.  Ademhalen vanuit de buik zorgt ervoor dat het middenrif samentrekt en naar beneden beweegt waardoor er meer lucht in onze longen komt.

De hik

De hik Plotseling samentrekken van het middenrif wordt de hik genoemd en deze zijn meestal het gevolg van prikkeling van het middenrif door de maag. Het geluid van een hik wordt veroorzaakt doordat halverwege een inademing de stemspleet tussen de stembanden zich sluit. De oorzaak van de hik is niet echt bekend maar er zijn wel talloze verklaringen voor. De belangrijkste zijn "te snel eten" en "te veel lucht inslikken".
Er zijn ook heel veel middeltjes tegen de hik zoals: iemand laten schrikken, een eetlepel suiker nemen, adem inhouden, gorgelen met water ect.

Pijn middenrif

Een steek in de zij wordt veroorzaakt door een kramp van het middenrif. De steek wordt veroorzaakt als het middenrif onvoldoende zuurstof krijgt. Als u ongelijkmatig ademhaalt, kunt u bijvoorbeeld een steek in uw zij krijgen terwijl u hardloopt of zelfs gewoon wandelt.
Krijgt u een steek in de zij, stop dan met bijvoorbeeld hardlopen en ontspan om het middenrif tot rust te brengen.
Verder is het belangrijk dat het middenrif betrokken wordt bij de ademhaling. Tijdens het ademen moeten de borst als de buik bewegen. U kunt dit eenvoudig testen door de kin op de borst te leggen en een grote hap lucht te nemen. Komt alleen de borst omhoog dan haalt u verkeerd adem. Ga op de grond zitten en leg één hand op de borst en de ander op de buik. Beide handen moeten tijdens het ademen op en neer bewegen.

Wat ook pijn aan het middenrif kan veroorzaken is een ontsteking. Een virus- of een bacteriële ontsteking of overbelasting na bijvoorbeeld een ongeluk kan de oorzaak zijn.

Een andere aandoening is verlammming van het middenrif. De verlamming zorgt ervoor dat het middenrif niet meer kan meebewegen tijdens het ademhalen. De verlamming kan ontstaan na een operatie, ongeluk of een zenuwbeschadiging. Stel dat een zenuw die het middenrif bestuurt ontstoken raakt, dan doet één van de twee ademhalingsspieren het niet meer. Kortademigheid is het gevolg

Scheurtje middenrif

Scheurtje middenrif In het middenrif zitten een aantal openingen en in één daarvan loopt de slokdarm. Als deze opening wat aan de ruime kant is, wordt dit een breuk of scheur van het middenrif genoemd. Een gedeelte van de maag stulpt uit in de borstholte.De afsluiting tussen de slokdarm en maag werkt niet goed meer.

De symptomen zijn oprispingen van maagzuur of voedsel, drukkend gevoel maagstreek, misselijkheid, pijn op de borst en boeren. De slokdarm heeft niet zoals de maag en beschermlaag. Bij regelmatig terugkeren van maagzuur in de slokdarm, kan dit tot een ontsteking, zweren, beschadiging of slikklachten leiden.

De klachten komen vooral voor na een zware maaltijd en bij het liggen. Bij bukken, zwaar tillen en persen kan men ook last krijgen van zure oprispingen. Het is belangrijk om meerdere malen per dag een lichte maaltijd te gebruiken en vlak voor het slapen gaan niet meer eten.
Een speciaal dieet van de huisarts of speciale medicijnen kunnen het probleem vaak goed verhelpen. Bij aanhoudende klachten kan de opening in het middenrif operatief verkleind worden.
Bij een breuk in het middenrif kan het gaan om een aangeboren afwijking. Mensen met overgewicht, rokers en drinkers hebben een verhoogde kans.

Reacties op dit artikel
Clear vision, 2010-06-17
( +107 )

maar kan een scheur in het diafragma nu we of niet genezen zonder operatie?
verder een helder stuk
Manon, 2010-10-10
( +32 )

Ik heb een kleine week geleden een niersteen aanval gehad en nu heb ik sinds een paar dagen ontzettend last van me ademhaling.bij in en uit ademen doet mijn middenrif erg zeer ook als ik er op druk is de pijn niet te harden!!!
waar zou dit op kunnen duiden???
M. buvelot, 2010-11-17
( +41 )

Alle klachten heb ik met betrekking tot een scheurtje in het middenrif. Twee keer in twee jaar heb ik een flinke longontsteking gehad. Na genezing had ik aanvallen van beauwdheid. Bij een inkijk in de longen bleken mijn longen te zijn genezen.
De maag en darm specialist constateerde het scheurtje in mijn middenrif. Ik kreeg zuurremmers. De benauwdheid was weg en de klachten van mijn hartspier waren verdwenen. Maar ondanks de medicijnen komen de klachten weer terug. Hartritme-storingen, steken in mijn borst, vol gevoel (geen trek in eten) en benauwdheid.
Ik weet nu dat ik hiermee al jaren loopt. Ik heb ook een prikkenbare darm, al 3 jaar. Hierdoor verlies ik mijn ontlasting. Niet door mijn sluitspier, maar door de ophoping van lucht, die dan met zo'n kracht naar buiten komt dat er ontlasting meekomt.
Zelf denk ik dat het scheurtje in mijn middenrif hiermee te maken heeft.
Erik, 2011-01-14
( +16 )

Dag M.buvelot,

Wat voor een hartritme stoornissen heb je? Wanneer treden die op? Het klinkt me vertrouwd in de oren.

Gr. Erik
Peter bos, 2011-01-19
( +30 )

Hallo ik heb in augustes 2010 een ernstig auto ongeluk gehad heb daarbij 3 wervels gebroken en een longembolie gekregen
3 weken na het ongeval heb ik iedere nacht heel veel pijn ter hoogte van mijn middenrif en of borstkas lijkt net een begin van een hartintfarct met een beklemming op mijn borst momenteel gebeurd dit 3x per nacht als ik dan een half uur rechtop in bed gaat zitten zakt het weg wie kent dit of weet wat er aan gedaan kan worden
gr peter
Paul, 2011-06-20
( +9 )

@Clear vision:
Ik las ergens dat trainen op een roeimachine een scheurtje zou helpen genezen.
Dat schreef iemend uit eigen ervaring.
Nicolien, 2011-08-22
( +13 )

Alles wat hierboven wordt beschreven heb ik ook,maar ik begin ook te zweten en heb steeds pijn op een plekje op de rug, altijd een opgeblazen gevoel en het gevoel dat je een hartinfarct ofzo krijgt, misselijkheid en ineens geen zin aan eten.
Trijntje, 2011-08-26
( +12 )

Ik heb vorige week een onderzoek gehad en er is geconstateerd dat ik scheurtjes in mijn middenrif heb!
Ik heb zuurremmers gekregen, maar ik heb zo'n vreselijke last van misselijkheid, eten blijft hangen etc. etc. Ik voel me meer dagen slecht dan goed!
Herkent iemand dit?????? Je zou er depressief van worden!
Rico, 2011-09-22
( +13 )

Ik heb sinds een paar dagen veel last van "de hik".
Het treed vaak op na het eten. ( vanaf 2 boterhammen al).
Het begint met veel boeren en daarna slaat de hik toe.
Weet iemand hier iets van.
Het is behoorlijk irritant in bijv de trein of bus.
Wie kan mij een raad geven.
dank alvast
Karin, 2011-12-07
( +51 )

Ik zou ook graag willen weten of een scheur(tje) in de middenrifspier uit zichzelf kan genezen. Vorige week liep ik dit op tijdens het sporten, en heb nu vooral last van misselijkheid. En wat zou ik evt. zelf kunnen doen om het genezingsproces te bevorderen.

Alvast bedankt namens deze enthousiaste sportvrouw van 57 jaar
Kirstie, 2011-12-20
( +26 )

Ik heb van zaterdag op zondag nacht kramp gehad in mijn middenrif. Nu heb ik erge steken, na bewegen, in mijn linkerborst. Is dit normaal na zo'n kramp aanval?
Laura , 2012-03-14
( +3 )

Ik heb onlangs zo een rare reactie in mijn lichaam gehad. Ik werd behandeld voor mijn allergie (alternatieve geneeswijze) waarbij ik rustig op de behandeltafel lag. Vervolgens begon ik vanuit mijzelf (vanuit mijn middenrif) te schokken en samentrekken. Ik begon te zweten het leek alsof ik buikspieroefeningen deed maar dan vanuit mijn lichaam vervolgens moest ik hyperventileren. Het was zeer beangstigend ik ben ook direct naar de huisarts gegaan. Zowel de alternatieve arts als de huisarts had er geen verklaring voor. De huisarts deed het af als hyperventilatie, wat wel het geval was echter ging er een samentrekking en schokken vanuit mijn middenrif aan vooraf. Heeft iemand dit ook meegemaakt en of verklaring voor?
Laura , 2012-03-14
( +1 )

Ik heb onlangs zo een rare reactie in mijn lichaam gehad. Ik werd behandeld voor mijn allergie (alternatieve geneeswijze) waarbij ik rustig op de behandeltafel lag. Vervolgens begon ik vanuit mijzelf (vanuit mijn middenrif) te schokken en samentrekken. Ik begon te zweten het leek alsof ik buikspieroefeningen deed maar dan vanuit mijn lichaam vervolgens moest ik hyperventileren. Het was zeer beangstigend ik ben ook direct naar de huisarts gegaan. Zowel de alternatieve arts als de huisarts had er geen verklaring voor. De huisarts deed het af als hyperventilatie, wat wel het geval was echter ging er een samentrekking en schokken vanuit mijn middenrif aan vooraf. Heeft iemand dit ook meegemaakt en of verklaring voor?
Hennen, 2012-03-19
( +3 )

Heb al geruime tijd last van pijn op de borst, op zijn ergst na het eten ,2 jaar geleden een stand gehad in mijn rechter boezem verstopte ader ,maar na die tijd nog steeds last van pijn bij inspanning op de borst, ook veel boeren zelf denk ook ik aan een scheurtje midden rif of een ontsteking,mijn leeftijd is 72 jaar inderdaad bij maagzuur remmers word het minder, maar gaat niet helemaal weg ! wat moet je daar nu mee ,,als u wat meer weet over dit gebeuren laat het mij dan weten.
Bij voorbaat mijn dank Groetend R Hennen
Trudy, 2012-04-08
( +10 )

Hallo allemaal het komt me allemaal zo bekend voor bij mij is sinds December 2011 ook ondekt dat ik een scheurtje in het middenrif heb Ik heb ook al jaren last van PDS,maar sinds ik last heb van dat scheurtje in mijn middenrif is mijn leven compleet ontregelt Bijna iedere morgen sta ik op en ben ik misselijk kan bijna niet goed eten en pijn in het midden van mijn rug op dezelfde plaats.Last van hartkloppingen,maag en darmstelsel,veel boeren en soms een opgezet gevoel.Ik heb maagzuurremmers Nexium 40 mg 1 maal per dag maar dat helpt ook niet zo veel ook heb ik Metamucil voor de darmen zodat ik goed naar de wc kan gaan.Ik word er soms wanhopig van.
Zijn er mensen die zich hebben laten opereren en zo ja heeft het geholpen?
Wendy, 2012-04-26
( 0 )

Beste allemaal,
Zelf herken ik bovenstaande verhalen ook. ik loop er ook al meer dan 10 jaar mee.
Sinds een paar maanden vermijd ik race fietsen, wat mijn lust en leven is. Want nu ook in 'rust' heb ik continu die druk aan de bovenkant van mijn maag/middenrif.
Vanmorgen heb ik een verwijzing van mijn huisarts gekregen voor een echo van mijn bovenbuik. Een scheurtje in mijn middenrif is al geconstateerd. Ondanks maagzuurremmers hou ik klachten. Sinds 2 weken vermijd ik brood, dat is echt een aanrader voor iedereen! Ik heb in ieder geval geen opgeblazen buik meer.
Groet Wendy
Wendy, 2012-05-14
( +1 )

Vanmorgen is een echo van mijn buik gemaakt.
Niet alleen mijn bovenbuik zoals ik dacht. Ook mijn onderbuik.
Wat blijkt... ik heb een teratoom in mijn eileider(s). Dat is een goedaardige tumor.
Ik weet verder nog geen details. ook niet hoe groot het is. Het kan zijn dat ie een afmeting heeft van 7x12cm of groter of kleiner. Dan is het wel logisch dat ik een continue druk voel in mijn buik/middenrif.
Be continued...
Fingers Crossed...
Minousha lucas, 2012-05-29
( +17 )

Ik heb de laatste tijd spontaan heftige steken in mijn middenrif, is dat ernstig of niet?
Daniël & heleen, 2012-06-02
( 0 )

@Laura
Mijn vriendin heeft deze schokken ook, echter zij raakt erbij bewusteloos. De specialist vermoedt een breukje in het middenrif, waar de maag doorheen gaat door druk in de onderbuik, waardoor de 10e hersenzenuw (Nervus Vagus of N. X.) klemraakt.
Ik kan echter alleen informatie vinden over flauwvallen bij het prikkelen van de nervus vagus, het schokken heeft niemand(ook specialisten niet) een verklaring voor.

Heb je meer informatie over het schokken inmiddels, of ben je het nog aan het onderzoeken, dan zou ik het fijn vinden om contact te houden.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor iedereen anders, als iemand iets weet horen wij dato ook graag.

Hartelijke groet,
Trudy, 2012-06-04
( +1 )

Hallo Wendy,

Tjee dat is even schrikken,ik hoop voor jou dat alles goed zal komen.Ik zal voor je duimen,laat je wel wat weten of alles goed gegaan is? Inderdaad dan is het logisch dat je die druk voelt.Keep my fingers crossed for you.

Bij mij is inmiddels weer bloed geprikt,ontlasting ingeleverd en urine.
Nu is uit de uitslagen gekomen dat ik of een ontsteking heb in de dunne darm/of een parasiet in de dunne darm daar slik ik nu medicijnen voor,Metronidazol 500 mg 3x per dag in tablet en dat 7 dagen.
Ik hoop dat het werkt want ik ben er goed ziek van,misselijk en duizelig.
Niet te vergeten ik krijg in September een Colonscopie waar ze ook meteen biopten nemen van de dunne darm,daar krijg ik dan in Oktober weer de uitslag van(helaas kon het niet eerder)
Ik hou jullie op de hoogte.
Groetjes Trudy

Wendy heel veel sterkte
Tineke, 2012-08-03
( 0 )

Voor Laura. In mijn vak (cranio sacraal therapie) komt het vaak door dat iemand spontaan begint te schokken. Dat kan gebeuren bij ontspanning van het sympatische zenuwstelsel. Mijn ervaring is dat de schokken eigenlijk uit het bekkengebied naar het hoofd komen.
Bij ons valt nooit iemand flauw, ik was er niet bij, dus ik weet niet of dit hetzelfde is als wat bij jou gebeurde, Laura. Ik help mensen te leren dit in zachtheid te laten gaan.
Valentijn, 2012-11-25
( 0 )

Ik heb zelf in het niets een gebroken rib opgelopen links waar ik al 2 jaar mee loop als je er op drukt hoor je een soort klik systeem... net of je een knopje indrukt.. hij is van me midderif afgescheurd zegt de arts... als je er op duwd hoor je een klikkend systeem... maar nu heb ik het gevoel alsof aan de rechter kan ook iets gaande is...alsof die rib ook brekende is... je hoort gewoon een getik van achter me ribbekast... en dat gaat best hard.. als me moeder 4 meter verder staaat hoort ze het nog overduidelijk ...had vorige week een klaplong ineens aan de rechter kant wat begon met die botpijnen ... net alsof er een kraakbeen buld op me rib is ontstaan.. ( je hoorde dus ook dat tikkende geluid van achter je borstkas) heb jaren gerookt ook aardig wat wiet.. gelukkig mee gestopt nu 2 weken .. maar me rib geneest zowiezo niet automatisch.. die moeten ze aanelkaar zetten met een plaatje .. heb het al 2 jaar en eindelijk is er een arts/specialist die zegt dat hij het weet optelossen... maar omdat ik nu ook aan de andere kant last heb weet ik nou niet of ik het wel moet laten opereren of dat er dan juist een spanning op de ribben onstaat waardoor die mischien ineens aan de rechter kant ook breekt.. het vreemde is ik zou dinsdag geopereerd worden aan die rib die van me midderif afgesbroken is .. maar die klaplong kwam dus ineens tussen door precies 3 dagen voor de operatie ...waardoor ik die operatie 2 maanden zowiezo moet uitstellen.. maar het angstige is, dat het gevoel is dat rechts waar ik die klaplong heb gehad ook een spanning op de rib staan... ben zo bang als ze de 1 aan elkaar zetten.. door de druk de rechter kant waar ik dus die klaplong ook had , ook spontaan zou breken... (in verleden ook maagzweren gehad en een aangetaste reflux.. vaak last van maagzuur.. waarvan ik me ook afvraag of dat er ook iets mee temaken heb.. ) ben een beetje radeloos... mischien weer iemand meer.. zelfs echoos fotoos enz hebben de eerste anderhalf jaar niks kunnen bewijzen tot dat ik die specialst trof.. maar die kan me blijk baar dus ook niet alles vertellen... mensen met ervaring hiermee ? of ben ik echt de enige.......
Hennie, 2012-12-26
( +4 )

Bij mij is jaren geleden al vastgesteld dat ik een breuk in mijn midden rif hebt daardoor heel veel last van maagzuur.twee weken geleden heel veel pijn in maagstreek met uitstraling naar mijnrug Nu is uitgekomen na bloedonderzoek dat er een bacterie in mijn maag zit.Kuur voor gekregen maar kuur is af en de klachten komen weer terug als ik mij uitstek of ontspan wordt het minder zou het dan toch mijnmiddenrif kunnen zijn
Leo, 2013-04-20
( 0 )

Leuk artikel, misschien vind je het leuk om ook een artikel te schrijven op artikelsite.info
Deze site is net online gegaan en je kunt er behalve afbeeldingen en foto's ook b.v. You Tube filmpjes plaatsen bij je artikel.

Marika, 2013-05-05
( +8 )

Hallo iedereen, er werd bij mij een tumor ter hoogte van de thorax verwijderd, amper 2 dagen nadien kon ik niet meer platliggen in mijn bed en kortademigheid, (ORTHOPNOE). bij longonderzoek werd vastgesteld: middenrifverlamming (bilaterale diafragmaparese)
Door deze toestand moet ik RECHTOPZITTEND slapen en dit sinds een 2tal maanden.Hierbij zoek ik lotgenoten die hetzelde hebben , en/of zij na een verloop van tijd hiervan genezen zijn. Volgens de dokters is het mogelijk dat ik na een 6tot 9 maanden hiervan kan genezen. Help mij, van harte dank op voorhand.
Josea keeris, 2013-06-05
( 0 )

Na een tal van onderzoeken,hebben zij bij mij een scheurtje in m,n middenrif ontdekt.
daar wordt ik aan geopereerd.had helse pijn vooral op mijn schouder en achter mijn schouderblad.dit gebeurde altijd na het avondeten een helse pijn.
maar na het overgeven soms wel 3 keer ging de pijn over.
wie heeft dit ook?en heeft de operatie geholpen?
ik heb een folder mee gekregen wat ze gaan doen,hopelijk wordt dit een kijkoperatie.
als blijkt dat het niet gaat ,wordt het een''klassieke operatie met het gevolgdate de herstelperiode langer is doordat de wond groter is.
moet na de operatie na een aantal dagen vloeibaar eten,ook rechtop slapen.
wie heeft er ervaring mee gemaakt?
zie er erg tegenop maar als ik van die pijn af ben heb ik er alles voor over.
J.huntjens, 2014-11-09
( +1 )

Sinds 1 aug 2014 heb ik een accute middenrifspier verlamming opgelopen, de neurologen weten tot op vandaag niet waar en hoe het heeft kunnen ontstaan, voordat ik er mee geconfronteerd werd, heb ik eerst een slijmbeursontsteking aan mijn linker schouder opgelopen, doordat het pijnlijk bleef werd er na weken van onderzoek N.A(neuralgisch schouder Amiyotrofie) gecontateerd .De ontstoken schouderzenuwen hebben mijn middenrifspier(diafragma) aangetast met als gevolg een accute verlamming.
Ik kreeg van mijn longarts een beademingapp mee naar huis want vanaf 1 okt wordt ik s`nacht aan een beademingapp aangesloten ander krijg ik te weing zuurstof naar binnen. met evt gevolgen die ik kan krijgen. HOE KOM IK HIER VAN AF Wie zit in het zelfde schuitje en wat zijn jouw ervaringen.
M.prijden, 2014-12-17
( +1 )

BESTE DHR J HUNTJES,HEB PRECIES DEZELFDE SYMPTOMEN ALS U,WORDT OP DIT MOMENT BEHANDELD IN HET AZM MAASTRICHT,DAAR DEZE SYMPTOMEN MAAR ZELDEN VOORKOMEN,BEN IK OOK OPZOEK NAAR EEN GENEZENDE BEHANDELING.BEN BANG DAT DEZE NIET BESTAAT.IK KEN OOK TOTAAL NIEMAND MET DIT PROBLEEM.ALS U WILT MAG U MIJ EEN EMAIL STUREN,GEWOON OM DE KLACHTEN EENS TE VERGELIJKEN.mj.prijden@home.nl
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl