X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Informatie over het oor en oorproblemen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+8
  Goed artikel ( +8 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Monique1965 Monique1965 Auteur op infoyo sinds
02 September 2008


Bekijk het profiel van Monique1965
Datum: 19-04-2010
Auteur: Monique1965
Het oor is opgebouwd uit drie verschillende delen namelijk het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. Het uitwendige oor is zichtbaar en bestaat uit de oorschelp, uitwendige gehoorgang en het trommelvlies. In het middenoor bevinden zich de hamer, stijgbeugel en aambeeld. Het ligt achter het trommelvlies en is via de buis van Eustachius verbonden met de keelholte. Het middenoor zorgt voor de versterking van het geluid. In het binnenoor bevinden zich het slakkenhuis en drie halfcirkelvormige kanalen.

Het oor

Het oor De geluidsgolven komen via het oor binnen en opgevangen, het trommelvlies gaat trillen en de golven worden door het middenoor versterkt. Deze geluidsgolven worden weer doorgegeven aan het slakkenhuis. In het slakkenhuis zit vloeistof en zenuwvezels en die geven de trillingen door aan de hersenen.
Het gehoor en het evenwicht dienen samen met de andere zintuigen voor de oriŽntering van de mens in zijn omgeving.

Het menselijk oor kan verschillende geluiden opvangen. Lage tonen met maar 20 trillingn per seconde tot hoge tonen met 20.000 trillingen per seconde. Het oor kan ook verschillen onderscheiden in klankkleur of timbre.
Naarmate men ouder wordt neemt over het algemeen het gehoorvermogen af.

Via het uitwendige oor komt men via een s-vormige gang bij het trommelvlies. De s-vormige gang leidt de geluidstrillingen naar het trommelvlies en bevat talg- en oorsmeerklieren.
Het oorsmeer beschermt tegen vocht en beschadiging en het houdt het trommelvlies soepel. BacteriŽn en stof worden in het oorsmeer opgenomen. Oorsmeer heft dus en belangrijke functie.
De oren zorgen grotendeels voor hun eigen reiniging met behulp van het oorsmeer. Oorsmeer houdt de gehoororganen soepel en glad. Overtollig oorsmeer droogt in en komt vanzelf naar buiten.

Om het oor te reinigen is het voldoende om de oorschelp en de buitenste gehoorgang te wassen met water en zeep.
Het dagelijks verwijderen van oorsmeer is niet goed. Het prikkelt de talgklieren zodat oorproppen kunnen worden gevormd. Peuter nooit niet met een wattenstaafje in het oor, de kans is groot dat het trommelvlies wordt beschadigd.

Jeuk in het oor kan veroorzaakt worden door het oorsmeer. Het is niet verstandig om dan in het oor te gaan peuteren omdat dat de oorsmeerproductie juist verhoogd. Het kan zijn dat de zuurgraad van het oorsmeer niet goed is en kunt u via de huisarts een doorverwijzing naar de KNO arts vragen.

Gaatjes in het oor

Gaatjes in het oor Sommige mensen vinden oorgaatjes een verminking van het lichaam en andere vinden het mooi. Ga voor het prikken van oorgaatjes naar een goede juwelier.
Oorgaatjes schieten moet hygiŽnisch gebeuren. De juwelier gebruikt in eerste instantie "voorlopige" oorbellen, vaak oorknopjes die u 2 weken in moet houden. De oorlel wordt schoongemaakt met een desinfecterend doekje om daarna de oorbellen in de oorlellen te schieten. Twee keer per dag de oorlellen ontsmetten met en desinfecterende vloeistof zoals sterelon. Mocht een oor toch gaan ontsteken, ga dan langs de huisarts.

Oorpiercings zijn in. Het verschil is het laten schieten of laten piercen. Met een soort pistooltje wordt er een gaatje in de oorschelp geschoten voor een staafje of ringetje. Het kan ook zijn dat en piercing wordt geplaatst zoals bij een industrial. Een industrial is een staafje dat op twee plaatsen door het bovenste gedeelte van het oor in het kraakbeen wordt geplaatst.

Bij gaatjes of piercings: wees voorzichtig met ontstekingen. Het kan altijd gebeuren dat er wondvocht vrijkomt maar dat is normaal. Een ontsteking kunt u meestal herkennen aan pijn, geel/groene vloeistof, rode zwelling en en rode gloed om het gaatje. Voorkom dit door de nazorginstructies goed op te volgen en altijd goed de handen te wassen. Bij en ontsteking haal de oorbel of piercing niet uit het oor. Mocht na twee weken de ontsteking erger worden, breng dan en bezoek aan de dokter.
Het is ook een fabel dat het beter is om eerst een ringetje te nemen. Door de ring te bewegen kan het zijn dat bacteriŽn in het wondje komen.

Een aantal problemen

Oorsuizen, ook wel tinnitus genaamd, is een lastige aandoening. Voor oorsuizen zijn heel veel oorzaken aan te wijzen. De geluiden kunnen ruisend, sissend, dreunend, fluitend of zoemend van aard zijn. De oorzaak ligt meestal in het midden- of binnenoor. Een KNO arts kan uitzoeken wat het oorsuizen veroorzaakt. Bij oorsuizen komen ook vaak andere klachten voor zoals duizeligheid en slechthorigheid. Heeft u af en toe oorsuizingen en last van duizeligheid dan kan het gaan om de ziekte van Meniere. Het oorsuizen is dreunend.
Andere oorzaken van oorzaken zijn: slechthorendheid, een verstopt oor, een ontsteking, gebruik medicijnen, hart- en vaatziekte, kaakproblemen, te hoge bloeddruk, bloedarmode, allergieŽn, een aantal stofwisselingsziekten of otosclerose.
Bij otosclerose zijn er verkalkingen in het middenoor. Het oorsuizen geeft dan een fluitend geluid.
Vaatvernauwing kan ook oorsuizen veroorzaken. Door de vaatvernauwing gaat het bloed sneller stromen. Er zijn dus tal van oorzaken van oorsuizen. We kunnen oorsuizen onderverdelen in subjectief oorsuizen, alleen de persoon zelf kan het oorsuizen waarnemen. Objectief oorsuizen kan waargenomen worden door een buitenstaander, het betreft hier vaak een lichamelijke aandoening.

Normaal gesproken begint oorsuizen na het 45e levensjaar. De laatste jaren is het oorsuizen bij kinderen toegenomen. Oorzaak is harde muziek door bijvoorbeeld de MP3 speler.

Druk op oren kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dan de buis van Eustachius verstopt is, een allergie, een verstopt oor maar ook door bijvoorbeeld vliegen of duiken.

De buis van Eustachius loopt van het middenoor naar de neus- en keeltholte. Zit de buis van Eustachius dicht, dan kan er minder lucht bij het middenoor komen. Door het gebruik van neusspray of een zoutoplossing gaat de buis open.
Een verstopt oor kan ook druk op de oren veroorzaken, evenals pijn en oorsuizingen.

Bij snel stijgen en dalen, zoals voorkomt bij bijvoorbeeld vliegen en duiken, verandert de druk om ons heen. Bij het opstijgen in een vliegtuig neemt de luchtdruk af en ontstaat er overdruk in het oor. Bij het duiken neemt de luchtdruk juist weer toe waardoor onderdruk in het oor ontstaat. In de meeste gevallen helpen kauw-, slik-, en geeuwbewegingen bij het opstijgen. Bij het duiken wordt de neus en mond dicht gehouden, en wordt door een bepaalde uitademing de druk in de neus- en keelholte verhoogd. Hierdoor gaat de buis van Eustachius even open.

Te ver van het hoofd afstaande oren, flaporen, kunnen door cosmetische chirurgie worden gecorrigeerd. Flaporen hebben geen lichamelijke gevolgen maar alleen psychische. De ingreep wordt bij voorkeur uitgevoerd voordat de kinderen naar school gaan, meestal rond het zesde levensjaar.
Men spreekt over flaporen als de oren minstens 2 centimeter van het hoofd afstaan. Flaporen zijn vaak erfelijk bepaald. Het grootste gedeelte van mensen met flaporen hebben een familielid met hetzelfde "probleem".


Reacties op dit artikel
Wil hutjens, 2011-02-02
( +46 )

Ik heb geen oorsuizen of iets dergelijks maar (soms) een soort gereutel in mijn oor. niet pijnlijk . Is hier een reden voor ?
Thomas, 2011-12-06
( +13 )

Ik heb soms s'avonds/ s'nachts wanneer ik in bed lig last van gepiep in mijn oren. ik heb het ongeveer elke dag en het varieerd tussen 2 min. en 45 min.
ik heb het ook op dagen dat ik helemaal geen muziek luister of luide geluiden te horen krijg.
Ik vind het opzich niet storend maar ik ben bang dat het gehoorverlies is, maar hoe zou dat kunnen komen als ik niets luid luister?

Als je hier iets op te zeggen hebt (ookal is het bijna niets) doe het alsjeblieft om mij te helpen! Ik wil echt niet doof worden ofzo!

Thomas, 13 jaar
Van de steene irene, 2012-10-11
( +17 )

Ik ben 66j,nooit problemen gehad mer het gehoor,maar over 3 weken,van de ene dag nr de andere ben ik plots in het re.oor doof geworden,bij de dokter kno is al 2x een test gedaan die negatief is en ook na een kuur van medicatie medrol,gèèn resultaat;volg week mr scan in kliniek !!! wat zou de reden daarvoor kunnen zijn denk u ?
W.obbema, 2012-11-02
( +7 )

80j. mijn halve leven last van ALLERLEI SOORT geluid - de ene keer te hard BEPAALDE tonen worden geheel niet gehoord in gesprekken hoor ik vaak ander dingen dan gezegd wordt. Geluid geeft bij mij vaak irritatie en verstoord het konzenstratie vermogen.
Met een gehoorapperaat wordt het meestal veel minder.Na 3 maanden op proef
Is privé, 2012-12-04
( 0 )

Huh, 2013-06-03
( +1 )

Veel werk aan besteed goede info

xx
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl