X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Waarom jeukt een muggenbult?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-2
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Sjax Sjax Auteur op infoyo sinds
12 Januari 2010


Bekijk het profiel van Sjax
Datum: 08-08-2010
Auteur: Sjax
Vrijwel iedereen is wel eens door een mug gestoken. Dat de bult die dan ontstaat jeukt is ook algemeen bekend. Maar waarom jeukt die muggebult?

De mug

De mug is een insect die voor veel mensen erg hinderlijk is. In Nederland komen ze veel voor. De larven worden gelegd in stilstaand water. Je moet dan denken aan onze tuinvijvers of water wat blijft liggen op een plat dak na een regenbui.
De vrouwelijke mug is degene die ons prikt. Ze doet dat om dat ze leeft van ons bloed. Als een ware dracula zoemt ze om ons heen om aan haar portie bloed te komen. De vrouewelijke mug heeft bepaalde eiwitten uit ons bloed nodig voor de vorming van haar eitjes.
Mannelijke muggen eten de nectar van bloemen.

In nederland wordt je in principe niet ziek van een muggesteek. In warmere landen kan je malaria krijgen na een muggebeet. Steekt de mug iemand met malaria en daarna iemand zonder malaria, dan krijgt de 2e persoon door de muggesteek malaria. Malaria is dus eigenlijk een door bloed overdraagbare aandoening.
Muskietennnetten kunnen daar veel ziektengevallen voorkomen.
In Nederland zou je in theorie ook malaria kunnen krijgen van een mug. Maar dan moet er dus iemand zijn met malaria in ons land die geprikt wordt of de mug is via de vakantiekoffer in Nederland aangekomen.

De muggebult

Als een mug ons prikt dan zet ze haar monddeel ( een holle buis) op onze huid. In de holle buis zitten 4  kleine mesjes, de stiletten.
Op 2 daarvan zitten weer scherpe tandjes. Met die tandjes boort de mug zich door de huid heen. Met de 2 andere stiletten laat ze wat muggespeeksel in de wond vallen. In het speeksel zoit histamine, een stof die bij ons een  (lokale) allergische reactie geeft. Hierdoor ontstaat het bultje en de jeuk. Nu is de truc om niet te gaan krabben aan de bult. Dan gaat er namelijk meer bloed stromen naar de bult en gaat de bulkt nog erger jeuken. ( een knapperd die dit voor elkaar krijgt om niet te gaan krabben...)

De mug gaat niet door na een steek. De honingbij doet dat bijv wel. Dat komt omdat aan de angel van een honingbij weerhaakjes zitten waardoor de angel afbreekt als de bij deze terug wil trekken. Aan de steekbuis van de mug zitten geen weerhaakjes, waardoor deze meerdere keren te gebruiken is.
 
De mug heeft de meeste kans om dood te gaan door een mep op haar lijf met een krant oid.

Reacties op dit artikel
Anja, 2010-08-08
( +1 )

Wij lezen geen kranten maar halen alle informatie van het internet.
Rolanne, 2011-07-28
( +1 )

Dat maakt niks uit, als je een mep geeft met je laptop is de mug ook wel dood hoor.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl