X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

 • Ontvang 5 originele gedichten
 • Volledig gepersonaliseerd
 • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Q-koorts in Nederland

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Monique1965 Monique1965 Auteur op infoyo sinds
02 September 2008


Bekijk het profiel van Monique1965
Datum: 19-08-2010
Auteur: Monique1965
Gisteren las ik weer een bericht over de Q-koorts: Onderzoekers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad hebben in Q-koortsmonsters een heel zeldzame bacteriestam gevonden. De bijzondere bacteriestam is, samen met de manier waarop geiten in Nederland worden gehouden, mogelijk het antwoord op de vraag waarom de Q-koorts juist in Nederland zo explosief is uitgebroken en bijvoorbeeld niet in AustraliŽ, een schapen- en geitenland bij uitstek.

Wat is Q-koorts

Wat is Q-koorts

De Q van Q- koorts komt van het Engelse woord " query"  dat vraag betekent. De veroorzaker is de bacterie Coxiella Burnetii. De bacterie komt voor bij de dieren maar ook mensen kunnen besmet raken. De mens kan besmet worden door koeien, schapen en geiten. Hierbij moet men denken aan direct contact met een besmet dier, drinken van besmette rauwe melk of onvoldoende verhitting van besmet vlees, inademing van besmet stof van stallen en weilanden.
Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Verder is het zo dat niet alle mensen die besmet zijn worden ziek of hebben klachten.

Symptomen van Q-koorts:

 • koorts
 • hoofdpijn
 • gewrichtspijn
 • koude rillingen
 • 's-nachts zweten
 • hoesten
 • spierpijn
 • long- of leverontsteking

Veel symptomen lijken dus op een griep. Via een bloedonderzoek kan vastgesteld worden of het gaat om Q-koorts. Mensen die Q-koorts hebben gehad hebben  nog lange tijd last van vermoeidheid. Bent u besmet met Q-koorts dan is de incubatietijd 2 tot soms wel 6 weken.
Is de Q-koorts vastgesteld dan krijgt u een antibioticumkuur. Bij 20% van de gevallen is een ziekenhuisopname noodzakelijk. Deze patiŽnten hebben meestal een longontsteking.
Q-koorts is er ook in een chronische variant. PatiŽnten hebben dan vooral vermoeidheidsklachten die jaren kunnen aanhouden. Dit komt  bij 1 tot 5% van de gevallen voor.

Q-koorts in Nederland

Q-koorts in Nederland

Tot nu toe zijn er 8 mensen aan de Q-koorts overleden en 2300 mensen hadden in 2009 Q-koorts. In 2007 sloeg de GGD in Brabant al alarm. In het voorjaar van 2007 meldden tientallen bewoners uit het plaatsje Herpen zich bij de huisarts met griep- en vermoeidheidsverschijnselen. 190 ziektegevallen werden destijds in Brabant gemeld. Het ministerie van Landbouw vond maatregelen toen niet nodig.

De kans dat Q-koorts voorkomt in een dierentuin of kinderboerderij is klein. Beheerders van kinderboerderijen moeten wel maatregelen nemen zoals afgezonderd lammeren en vaccinatie. Vanaf 2010 worden alle schapen en geiten op de kinderboerderij gevaccineerd tegen Q-koorts.


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl