X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Anderen vernederen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 15-09-2010
Auteur: Normyo
Waar komt de menselijke behoefte vandaan om anderen te vernederen? Wat is de behoefte van managers om medewerkers die niet zo slim blijken te zijn als zijzelf belachelijk te maken in de ogen van anderen? Hoe komen dronken mensen op het idee dat het belangrijk is dat zij over de ruggen van anderen heen leuk zijn? Waar komt die behoefte bij de mens vandaan? Zelfs religieuze leiders vinden het noodzakelijk om zichzelf en hun religie boven andere religies te plaatsen. Ondanks het feit dat hun geloof vergeving en gelijkheid predikt.

Vernederen

Wat is vernederen nu eigenlijk? Het kent namelijk vele vormen. In al zijn vormen betekent vernederen letterlijk het naar beneden halen of brengen. Wat betekent dat de persoon die het doet meent de norm te hebben of te zijn op basis waarvan anderen beoordeeld kunnen worden. Dat is natuurlijk wat vreemd in een wereld waarin iedereen gelijkwaardig is. Maar wat vernederen betreft kent de mensheid nogal wat manieren:
  • De spot met iemand drijven: iemands op basis van zijn gedrag of uiterlijk belachelijk maken en dit projecteren op de persoon zelf en zijn persoonlijkheid;
  • Iemand discrimineren: Iemand buitensluiten of vernederen op basis van zijn uiterlijk, geslacht, religie, seksuele voorkeur, lichamelijke beperkingen;
  • Letterlijk vernederen: Iemand vanuit een machtspositie dwingen tot bepaald gedrag dat denigrerend of verlagend is door angst te creŽren;

Zo vonden in 2006 een aantal Amerikaanse soldaten die gevangenen bewaakten in de Abu Graib gevangenis in Irak het nodig om hun gevangen te vernederen door ze naakt of bijna naakt rond te laten lopen en daar lachend fotos van te maken. Dat dit kon gebeuren was al gebleken uit psychologisch onderzoek naar gedrag van gevangenisbewaarders en gevangen in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Ook kindermishandeling is een vorm van vernedering.

Voor de persoon die vernederd wordt is het niet leuk om het wat eufemistisch te zeggen. Voor de mensen die kijken naar de vernedering is het afhankelijk van de situatie vaak heel hard lachen. Waarschijnlijk vooral omdat ze zelf niet het slachtoffer zijn. Dus het is geen lachen omdat het leuk is, maar omdat ze opgelucht zijn niet het centrum van de spot te zijn. Voor de persoon die vernederd, is het niet leuk, omdat je iedere keer dat je iemand anders neerhaalt blijk geeft moeite te hebben met medemenselijkheid.

Wat vaak vergeten wordt door de mensen die anderen vernederen is dat het een gevaarlijke handeling is. Het effect van de vernedering verschilt namelijk per persoon.

Het effect

Hoewel veel mensen door een vernedering in een toestand van onderdanigheid en hulpeloosheid terecht komen, geldt dat niet voor iedereen. Daarvoor is het menselijke gedragsrepertoir te uitgebreidt. Zo zijn er ook mensen die juist zeer opstandig worden. Terwijl anderen alleen maar een beeld scheppen van onderdanigheid en simpelweg hun tijd afwachten. De reactie wordt zelfs bepaald door de situatie waarin iemand zit. Zo zal iemand die maar een paar uur in de aanwezigheid is van een persoon die vernederd er vaak geen probleem van maken. Hoewel je waarschijnlijk niet op een later tijdstip afhankelijk moet zijn van de persoon die werd vernederd. Je loopt dan namelijk als vernederaar een grote kans zelf vernederd te worden. Je hebt tenslotte zelf laten zien hoe je behandeld wil worden.

Vernedering kan zelfs het effect hebben dat het slachtoffer op een bepaald moment wraak neemt op een buitensporige manier. Er zijn in de geschiedenis genoeg voorbeelden van gebeurtenissen die als ťťn van de oorzaken had een in het verleden ondervonden vorm van vernedering. Een voorbeeld is het bloedbad op de middelbare school van het plaatsje Columbine in de VS in 1999.

Een ander effect van anderen vernederen is echter dat het een sfeer van angst creŽert onder alle aanwezigen. Helaas haalt angst voor anderen waarmee je samenwerkt nu eenmaal niet het beste in mensen boven. Vaak leidt dat juist tot onderling gepest of getreiter, tegenwerking en sabotage van het werk van anderen. Het is dus geen effectief middel om de kwaliteit van de samenwerking te verbeteren. Het creŽert eerder de situatie dat alle mensen die moeten samenwerken elkaar zien als vijanden en concurrenten.

Een vaak onderschat effect van vernedering is dat het gevolgen heeft voor de gezondheid van iedereen die er slachtoffer van is. Het leidt namelijk tot een constante situatie van verhoogde stress en verhoogde stress leidt weer tot gezondheidsproblemen omdat de stresshormonen het afweersysteem van de slachtoffers hindert bij zijn werk.

Oorzaak

In veel gevallen is de oorzaak voor het vernederen van andere mensen vaak een onvermogen aan de kant van de vernederaar om op een medemenselijke manier met anderen om te gaan. Dit onvermogen komt vaak voort uit het zelf slachtoffer zijn van vernedering en geen ander voorbeeld krijgen voor hoe je met mensen om moet gaan. Met uitzondering van psychopaten en sociopaten zijn de meeste mensen die anderen vernederen vaak niet bewust van het feit van wat ze doen. Wat het dan ook zo moeilijk maakt om het te veranderen, omdat ze hun eigen gedrag niet willen zien en wat de invloed daarvan is op hun omgeving.

Reacties op dit artikel
Nancy, 2012-11-26
( 0 )

Ik heb momenteel dit probleem op ht werk. Alles hierboven klopt wat ik lees. Ik word de grond ingeboord. Ik voel me machteloos. Een ieder klaagt op het werk over deze teamleidster. Niemand doet er wat aan. Ik heb er geen worrden voor. Ik onderneem wel stappen.
Klaas jacob, 2013-07-08
( 0 )

Ja dat kan allemaal maar je hebt van die mensen die de bloed van je onder de nagels weg halen. Zo ook een kerk oudste voorzitter waar ik wel in de kerk kom met recht een vreselijk mens die macht probeerd door antipathie en vernedering ten toon te spreiden dat kreng zal ik graag willen vernederen . Maar ja ik laat het maar los anders komt het op je eigen dak terug. totziens klaas jacob
Reini, 2014-02-25
( 0 )

Ik wordt vernederd door een bazin, die helemaal blij is met haar tijdelijke arbeidskracht, die alles ziet en precies weet wat er gebeuren moet. Dat kan ik me heel goed begrijpen.
Maar als er koffie is, dan spreekt zij hem aan, mij niet. Mogen de dieren naar buiten of niet, ik word er niet bij betrokken. Als het weekeinde voor de boeg is, wenst zij hem prettig weekeinde, tegen mij wordt niets gezegd. Gaat ze met de koffie rond, ben ik als laatste aan de beurt met het geval dat ik maar een restje krijg.....
Ik doe het werk graag, omdat het met dieren is, maar de menselijke kant maakt me misselijk......
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl