X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Synthetische luchtverfrissers gezond?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van jmwinkel jmwinkel Auteur op infoyo sinds
14 Augustus 2008


Bekijk het profiel van jmwinkel
Datum: 22-08-2008
Auteur: Jmwinkel
Een†goede geur in je huis†is mede bepalend voor†de sfeer†dat je huis uitstraalt. Waar het stinkt voelen mensen zich doorgaans niet op hun gemak, onze neus vertelt ons net zo veel als onze ogen en oren.Daar wordt goed op ingespeeld door fabrikanten die heerlijke geurende interieurverfrissers†op de markt†brengen†welke je kunt verdampen in je huiskamer.Maar wat verdampen we nou eigenlijk precies in onze huiskamer en is het ook gezond?

Allergenen in de lucht

Op een synthetische luchtverfrisser staat vaak vermeld dat je ze alleen in een goed geventileerde ruimte dient te gebruiken. Dat is natuurlijk niet voor niets. Helaas lezen de meeste mensen de verpakking nauwelijks en weten niet wat ze in huis brengen.
Luchtverfrissers bevatten o.a. geurstoffen. Deze geurstoffen worden in de ruimte gebracht door middel van o.a natuurlijke verdamping, verdamping door warmte ( de verfrissers voor in het stopcontact) of d.m.v. handmatig of automatisch sprayen. 

Er zijn veel verschillende stoffen die in die geurstoffen kunnen voorkomen om bijv. de geuren te stabiliseren. Veel van deze stoffen kunnen parfumallergie veroorzaken.
Dit worden allergenen genoemd en moeten op de verpakking worden vermeld als de concentratie van de allergene stof boven een bepaalde grens komt.

De volgende symptomen kunnen voorkomen bij een parfumallergie:
Rode huid
Bultjes
Zwelling van de huid
Jeuk
GeÔrriteerde slijmvliezen
Branderige ogen
Loopneus

Bij gering gebruik zullen veel producten misschien geen allergische reacties veroorzaken. Maar juist bij luchtverfrissers, behalve bij het handmatig sprayen, worden deze allergenen constant in de ruimte verspreid zolang het product open of aan is. Daarom is het zeer aan te bevelen om de verpakking erop na te lezen of er ťťn of meerdere van de onderstaande stoffen in het product zitten, zodat je weet of je dit product veilig kunt gebruiken als je een parfumallergie hebt.
Ook is het aan te bevelen er over na te denken of je (jonge) kinderen, of kinderen met huid of luchtwegproblemen wilt blootstellen aan synthetische luchtverfrissers.
Bedenk daarbij dat er veel meer geurstoffen in de lucht gebracht worden dan alleen door je luchtverfrisser.
Deze stoffen kunnen ook zitten in: schoonmaakmiddelen, geurkaarsen, deodorant, cosmetica, haarlak, toiletblokjes, dames en heren parfums, wasmiddellen, wasverzachters, kattebakvulling, geurend poeder voor in de kattebak, geurbuiltjes voor in de kledingkast of stofzuiger ect ect.
Reden te meer om na te denken over het gebruik van ook nog een luchtverfrisser.

Declaratieplichtige allergenen zijn ( bron: Wikipedia):

Alpha-isomethyl ionone - oftewel: alpha-methyljonon ( a-methyljonon)
Amyl cinnamal - ofwel: amylkaneelaldhyde
Amylcinnamyl alcohol - ofwel: amylkaneelalcohol
Benzyl alcohol - ofwel: benzylalcohol 
Benzyl benzoate - ofwel: benzylbenzoaat ( wordt vermeld op verpakking van Airwick Vanille voor aut. verstuiving)
Benzyl cinnamate - ofwel: benzylcinnamaat
Benzyl salicylate - ofwel: benzylsalicylaat ( Wordt ook vermeld op de Airwick Vanille)
Butylphenyl methylpropional - ofwel: Lillial
Cinnamal - ofwel: kaneelaldehyde
Cinnamylalcohol - ofwel: kaneelalcohol
Citral
Citronellol
Coumarin - ofwel: coumarine
Eugenol
Evernia Furfuracea - ofwel: bommosextract
Evernia Prunasti - ofwel: eikenmosextract
Farnesol
Geraniol
Hexyl Cinnamal - ofwel: hexylkaneelaldehyde
Hydroxycitronellal
Hydroxyisohexyl- 3-cyclohexene carboxaldehyde - ofwel: Lyral
Isoeugenol
Limonene - ofwel: limoneen
Linalool
Methyl 2-octynoate - ofwel: methyl -2-octynoaat


Alternatieven

Vaak zijn we ons niet eens bewust van hoe slecht onze luchtkwaliteit in huis kan zijn voor iemand met een parfum allergie. Want ook die heerlijk ruikende schoonmaak en wasmiddelen alsook veel cosmetica/ deodorants e.d. kunnen deze allergenen bevatten .
Dus een interieurverfrisser die ůůk nog eens dagelijks een flinke portie allergenen in de ruimte verspreidt maakt het er niet beter op, hoe lekker het ook ruikt en hoe blij je er ook van wordt.

Gelukkig zijn er zeker veel gezondere alternatieven om met geur een sfeer te creŽren in je huis.
Zet lekker geurende bloemen op tafel en zorg altijd voor voldoende ventilatie.
Leeg de vuilnisemmer op tijd en rook buiten.
Vervang de stofzuigerzak regelmatig en schep de kattebak dagelijks leeg.

Gebruik natuurlijke essentiele oliŽn die je kunt verdampen, ze zijn er in oneindig veel geurvarianten en hebben vaak ook nog een positieve invloed op je geestelijk welzijn. Goede merken zijn o.a."Chi" en "Volatile", te vinden in bijv. natuurwinkeltjes. Er bestaan boekjes waar je de werking van elk geurtje kunt vinden als je dat interessant vindt. Tegenwoordig zijn er zelfs veel natuurlijke luchtverfrissers op internet te vinden, dus keus volop.
Ook zijn er natuurlijke geurbuideltjes voor in de kledingkast en wierrook, maar bedenk dat wierrook wel weer roetdeeltjes in de lucht brengt.

Daarnaast bestaan er ook luchtzuiverende apparaten met koolstoffilters die luchtjes neutraliseren.
Een koolstoffilter in de stofzuiger helpt ook goed.
Zo ook de ionisator, dit apparaat ontdoet niet alleen de lucht van nare geurtjes maar ook van andere allergenen zoals o.a. huisstof en pollen. Voor CARA patiŽnten letterlijk een verademing. Let wel: deze apparaten neutraliseren dan ook de lekker geurtjes, dus is niet tegelijk aanzetten met gebruik van een (natuurlijke!) luchtverfrisser!Reacties op dit artikel
Groenie, 2008-11-28
( 0 )

Nou ik kan je vertellen dat het zeker de moeite waard is om gebruik van dit soort luchtverfrissers zwaar te overwegen. Na 3 weken gebruik van de zg Airwick met conitnue afgifte, liepen ik, mijn vrouw en onze twee kinderen (1 en 4 jaaroud) snotterend en hoestend door het huis. eerst denk je aan een najaars virus , maar na 2 weken ga je toch twijfelen. Het meest opvallend was het feit dat we buiten het huis geenklachten hadden en ook niet bij het opstaan. Na een halfuurtje in de woonkamer kwamen bij ons allemaal de klachten weer terug. Ik kan dus zeggen.....ban die rotzooi je huis uit!!! Zet lekker je raam een half uurtje per dag open daarmee ventileer je 80% van je vieze luchtjes (en bacterieen en virussen) je huis uit.
Yasmin, 2009-04-26
( +1 )

Normaal ben ik niet het type om allergisch op iets te reageren maar sinds we verhuisd zijn had ik in de woonkamer een paar luchtverfrissers in de stopcontact gedaan. Ik kreeg hele erge verstopte neusgaten en tranende ogen. 's Nachts kon ik geen adem halen en gebruikte SInex. Maar dat mag je niet lang gebruiken. Ik kreeg last van bloedingen bij het neussnuiten. Dacht aan hooikoorts en begon aan Prevalin neusspray. Het bloeden werd erger en de verstopte neus bleef. Totdat ik een programma zag op tv die deze symptomen beschreef. Gelijk verwijderd en sindsdien langzamerhand nergens meer last van!! Wat een troep!
Stinkie, 2010-03-24
( +1 )

Mijn papa heeft parfumallergie (oftewel MCS) ontwikkeld doordat hij als kind is blootgesteld aan parfum. niet per se door overmatig gebruik, maar ik weet niet waar het aan ligt. nu is het heel vervelend want papa kan nergens meer tegen. niet alleen tegen syntetische stoffen maar ook bijvoorbeeld sommige bloemengeuren kan hij niet verdragen. het is heel vervelend als er bijvoorbeeld bezoek komt, die moeten er elke keer rekening mee houden geen deo, parfum op te doen en ook hun kleren te wassen met een wasmiddel zonder geur. veel mensen denken dat papa zich aanstelt als hij een reactie op die parfumstoffen krijgt. zo gaat hij soms hoesten, tot kokhalzen toe, het kan ook zijn dat hij uren later last van hoofdpijn krijgt. soms wordt hij ook agressief en soms moet hij 's nachts overgeven ofzo. dat is helemaal niet leuk.
ik wil hiermee zeggen dat je niet alleen voor jezelf maar ook voor je kinderen moet zorgen en dat je moet oppassen ze niet overmatig te belasten met dingen die niet nodig zijn zoals luchtverfrissers..
Kim, 2011-12-29
( +1 )

Mijn moeder heeft last van irriterende ogen naar mijn mening komt dit door de wand contactdoos luchtverfrisser volgens haar(mijn moeder) zou het dan wel uit de test gebleken zijn, want als het zo eenvoudig was dan had de dokter dat heus wel geweten.
Klopt niet navragen dan aan de dokter want die zal denken wat een Domme dochter heeft u , heeft ze zeker van internet het is een leugen verspreider dat is het internet ..

Kim, 2011-12-29
( 0 )

Mijn moeder heeft last van irriterende ogen naar mijn mening komt dit door de wand contactdoos luchtverfrisser volgens haar(mijn moeder) zou het dan wel uit de test gebleken zijn, want als het zo eenvoudig was dan had de dokter dat heus wel geweten.
Klopt niet navragen dan aan de dokter want die zal denken wat een Domme dochter heeft u , heeft ze zeker van internet het is een leugen verspreider dat is het internet ..

Kim, 2011-12-29
( 0 )

Mijn moeder heeft last van irriterende ogen naar mijn mening komt dit door de wand contactdoos luchtverfrisser volgens haar(mijn moeder) zou het dan wel uit de test gebleken zijn, want als het zo eenvoudig was dan had de dokter dat heus wel geweten.
Klopt niet navragen dan aan de dokter want die zal denken wat een Domme dochter heeft u , heeft ze zeker van internet het is een leugen verspreider dat is het internet ..

Kim, 2011-12-29
( 0 )

Mijn moeder heeft last van irriterende ogen naar mijn mening komt dit door de wand contactdoos luchtverfrisser volgens haar(mijn moeder) zou het dan wel uit de test gebleken zijn, want als het zo eenvoudig was dan had de dokter dat heus wel geweten.
Klopt niet navragen dan aan de dokter want die zal denken wat een Domme dochter heeft u , heeft ze zeker van internet het is een leugen verspreider dat is het internet ..

Utopi, 2014-06-27
( +1 )

Heel vervelend mijn moeder heeft ook mcs en die is heeft zoals bij stinkie ook hoofdpijn en moeite met mensen die parfum deo wasmiddelen gebruiken
het is erg moeilijk omdat het vaak niet geloofd word maar ze is soms echt heel erg ziek alsof ze zware griep heeft en dit komt door de parfums overal in
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl