X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Gij zult niet doden

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 12-01-2009
Auteur: Normyo
Dit is waarschijnlijk het eenvoudigste en bekendste gebod dat we toekennen aan een god, die ons geschapen zou hebben. Maar hoe makkelijk het is om het te overtreden blijkt iedere dag opnieuw.

Directe vormen

Nu zijn er niet zoveel mensen, die elkaar naar het leven staan en daarbij elkaar proberen te doden. Maar zelfs Nederlanders hebben genoeg doden op hun geweten, dat je je kunt afvragen of we wel dat gebod hanteren. En hoewel ze dat doden vaak in opdracht van anderen doen, of binnen de grenzen van hun beroep, blijft het natuurlijk doden. En dan heb ik het hier niet over het doden van dieren, om zo voor eten te zorgen.

Nu betekent "gij zult niet doden" natuurlijk ook weer niet, "gij zult u laten vermoorden of doden". Maar vaak genoeg hoef je de ander niet te doden om zelf niet gedood te worden.

Indrirecte vormen

Maar waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat er in hun naam gedood wordt. Niet door mannen met wapens. Maar door mannen en vrouwen in nette pakken, die goede salarissen verdienen en slim genoeg zijn om oplossingen te bedenken.

Er vallen ontzettend veel doden in deze wereld als een gevolg van het feit, dat wij in het Westen goedkoop aan onze producten willen komen. Met als gevolg dat mensen in derde wereld landen niet genoeg geld verdienen om een behoorlijk bestaansminimum op te bouwen. Waardoor ze niet eens geld hebben om een ziektekostenverzekering af te sluiten. Of ze kiezen er voor om werk te doen, dat zo vies en gevaarlijk is, dat de overlevingskansen op een dag 50% zijn. Alleen maar omdat wij afgedankte schepen zo goedkoop mogelijk willen laten slopen. Of een groot grondbezitter kiest er voor om zijn werknemers met pesticiden te laten werken, die lekker goedkoop zijn, zodat hij zijn producten goedkoop kan verkopen. Want wij willen zo goedkoop mogelijk onze koffie drinken of onze soja bonen inkopen.

Nu is het waar dat we niet volledig verantwoordelijk zijn voor de dood van al die arme mensen in landen die niet goed voor zichzelf opkomen. Maar door ons gedrag gericht op goedkoop en veel, dragen we er wel aan bij. Want daardoor zetten wij verkopers aan om veel en goedkoop in te kopen. En gaan importeurs opzoek naar fabrikanten die veel en goedkoop hun producten verkopen. Waarna de fabrikanten opzoek gaan naar plaatsen waar ze veel en goedkoop producten kunnen maken, waarvoor ze veel en goedkope arbeidskrachten nodig hebben.

Gelukkig

Nu is er aan dit alles wel een gouden randje. Omdat wij zoveel kopen, stroomt er veel geld rond op deze wereld. Daarvan blijft steeds meer in de onderste regionen van de wereldeconomie hangen, waardoor de armen steeds rijker worden. Hierdoor wordt het voor de armen mogelijk om zelf geld uit te geven aan producten, waardoor hun lokale economie rijker wordt. En daardoor komen er steeds goedbetaalde banen, waardoor zij zichzelf uit hun armoede kunnen kopen.

Dus uiteindelijk komt het er op neer, dat we in de toekomst elkaar niet meer indirect doden. Misschien is dat ook wel de dag, dat we elkaar ook niet meer op een directe manier willen doden.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl