X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Gelijkwaardig maar niet gelijk

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+7
  Goed artikel ( +8 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 10-02-2009
Auteur: Normyo
Dit is misschien wel het moeilijkste te begrijpen voor mensen. We zijn wel gelijkwaardig, maar niet gelijk. Dus wel zijn wel allemaal evenveel waard. Maar we zijn niet allemaal hetzelfde. En dat is wat het ook zo moeilijk maakt om elkaar gelijkwaardig te behandelen.

Gelijkwaardig

Eigenlijk zouden we liever zien, dat iedereen gelijk was, dan dat we elkaar gelijkwaardig moeten behandelen. Want als we gelijk zijn, dan is het veel makkelijker om elkaar gelijkwaardig te behandelen.

Maar het probleem is, dat er geen gelijkheid bestaat in deze wereld. En dat kan ook niet in een wereld waarin ieder mens een individu is en individueel. Geen mens is hetzelfde. De verschillen beginnen al bij onze geboorte, we worden geboren als man of vrouw. We zijn groot of klein. We zijn schoon of vies. We zijn dik of dun. We zijn ziek of gezond. En sommige van ons worden met allerlei combinaties van eigenschappen geboren. Er is geen baby die hetzelfde is als de andere babies die op dat moment geboren worden. Hun enige overeenkomst is dat ze geboren worden. En zelfs dat kan op verschillende manieren.

Maar door onze geboorte zijn we wel gelijkwaardig. We komen namelijk allemaal naakt ter aarde. Niemand van ons komt op aarde met een miljoen op een bankrekening of een baan als rechter. Niemand van ons weet op het moment van zijn geboorte, wat hij of zij zal gaan meemaken in dit leven. In die zin zijn we dan ook weer wel gelijk en dus gelijkwaardig. Maar daar houdt onze gelijkheid op. Want vanaf dat moment behandeld de wereld ons allemaal als unieke individuen.

En uiteindelijk wordt de kunst in dit leven dan ook om niet onze verschillen het uitgangspuntte laten vormen van hoe we ons gedragen tegenover anderen. Want alle mensen zin gelijkwaardig. Ieder mens geeft zijn eigen bijdrage aan deze wereld en al die bijdrages zijn even belangrijk.

Gelijkheid

Het moeilijkste aan dit leven is eigenlijk anderen gelijkwaardig te behandelen, terwijl ze niet gelijk aan ons zijn. Zo zouden we een diva niet anders moeten behandelen, dan een zwerver. Maar helaas lukt het ons maar zelden en er zijn maar een paar mensen die iedereen gelijk behandelen. Je gaat je bijna afvragen hoe het kan dat er mensen zijn die iedereen hetzelfde behandelen, ongeacht hun status of inbreng in de samenleving. Want het overgrote deel van de mensheid laat zijn gedrag bepalen door de sociale status, die iemand heeft.

Zo behandelen ouders hun kinderen anders, dan hun broers en zussen. Zo behandelen directeuren hun personeel anders, dan hun secretaresse. Ze behandelen politie agenten burgers anders, dan politici en bekenden. En zo gaat het maar door. We behandelen niemand gelijk, alsof we willen bewijzen, dat niemand gelijk is. Terwijl we iedereen hetzelfde zouden moeten behandelen, want iedereen is gelijkwaardig.

Dat blijkt ook uit dit gezegde:
Een doodshemd heeft geen zakken.
Wat zoveel wil zeggen als, we verlaten deze wereld zoals we haar betraden, zonder titel en zonder geld, maar met heel veel ervaringen.


Reacties op dit artikel
Divyam, 2012-04-20
( 0 )

Dit zou in alle scholen gesprekstof van alle dag mogen zijn. het idee dat gelijkheid en gelijkwaardigheid als één en het zelfde zijn is nog een veel voorkomende misvatting die ik in alle lagen van de maatschappij zie .
Normyo, 2012-04-22
( 0 )

Dat ben ik helemaal met je een Divyam.
Ooo, 2014-06-11
( -1 )

Hoi
Ooo, 2014-06-11
( -1 )

Hoi
Ooo, 2014-06-11
( -1 )

Hoi
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl