X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Goed of slecht

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 11-02-2009
Auteur: Normyo
Bestaat goed of slecht eigenlijk wel? Veel mensen zullen beweren van wel. Maar om te kunnen praten in de vorm van goed en slecht, moet je een norm hebben, die de wereld eenzijdig indeeld. Dus iets is goed als tenminste 70% van de vragen goed is beantwoord. En iets is slecht als het niet voldoet aan de norm.

Normen

In zekere zin hebben normen nadelen. Ze maken de wereld zwart-wit. Neem bijvoorbeeld de norm:
Alleen mijn gelijken, moet ik netjes behandelen.
Of:
Alleen zij die hoger dan mij in de hiŽrarchie staan, dien ik netjes te behandelen.
Zulke normen zijn zwart-wit. De wereld wordt in twee groepen verdeeld. De groep waar ik bij wil horen en de mensen die niet bij mijn groep horen. Het gevolg is vaak, dat mensen uit de afwijkende groep als minderwaardig worden gezien. Maar het leidt ook vaak tot gedrag waarbij leden van de afwijkende groep minderwaardig worden behandeld. En als iemand het echt moeilijk heeft met deze norm, dan wil het zelfs leiden tot gedrag, dat discriminerend en beledigend kan zijn.

Het probleem voor de slachtoffers van het slechte gedrag is de gedachtengang van deze norm hanteerders. Zij denken namelijk dat het goed is om de eigen groepsleden goed te behandelen en niet groepsleden slecht. Het zijn namelijk de niet groepsleden die slecht zijn en dus is het goed om ze slecht te behandelen, daarmee bewijs je dat je weet tot welke groep je behoort. Terwijl het slecht is om de niet groepsleden goed te behandelen, want daarmee zou je toegeven, dat ze tot jouw groep behoren.

Als je er gewoon zo naar kijkt, is het natuurlijk vreemd. Hoe kan slecht gedrag goed zijn, omdat de norm stelt dat je anderen die niet tot jouw groep horen slecht moet behandelen? Slecht of goed gedrag wordt toch bepaald door de norm, dat je niet mag discrimineren en dat je iedereen gelijk moet behandelen? Maar die niet discrimineren norm is een norm van een andere groep. Daarbij is ook de niet discrimineren norm een norm, die de wereld in zwart en wit indeelt.

Goed en slecht

Het vreemde is echter, dat goed en slecht afhankelijk zijn, van waar je naar wilt kijken. Het is puur de norm die je hanteert, die bepaald of iets goed of slecht is. Zou ik bijvoorbeeld als norm hanteren, dat het belangrijkste in deze wereld het hebben van ervaringen is, dan is geen enkele norm of gedrag slecht. Want alles is een ervaring en iedere ervaring is goed, want het is een ervaring. Uiteindelijk is de kunst dus, om te bepalen welke norm je wilt hanteren. Of dat nu bewust is of onbewust maakt eigenlijk niet uit.

Maar wat misschien wel het belangrijkste is, is dat je onthoudt dat alles wat je in dit leven ervaart een les bevat. En je bepaald zelf of die les goed of slecht was. Ik zou dan stellen, dat je beter alle lessen als goed kunt beoordelen, want dat geeft tenminste een positief gevoel.


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl