X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Leren van lijden

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 17-03-2009
Auteur: Normyo
Het lijkt er soms op, dat er niets te leren valt van lijden. Behalve dat het zinloos is en zonder betekenis. Lijden is er gewoon net als geluk, omdat menszijn betekent dat je geluk zult kennen en lijden zult ervaren.† Maar natuurlijk lijken er op het eerste oog een paar dingen te zijn die je van lijden kunt leren.

De eerste lessen

Misschien zijn het de belangrijkste lessen, misschien ook niet. In ieder geval kun je van lijden leren of je een volhouder bent of niet. Kun je door je lijden heen leven of geef je het op bij de eerste vormen van lijden. En dan bedoel ik dus niet lijden waar je zelf bijna niets van merkt, maar dat eigenlijk vooral een lijdensweg vormt voor anderen.

Ik heb het over lijden als je je zo hebt ingespannen, dat je eigenlijk niet meer weet waar je de kracht vandaan moet halen. Ik heb het over lijden, dat alle energie die je hebt lijkt weg te zuigen en je achterlaat als een leeg vat. Lijden wat de meeste mensen in hun hele leven gelukkig nooit meemaken.

Van dat lijden kun je leren of je een echte volhouder bent. Of je echt van het leven houdt, of dat je het leven als een last ziet, die zo snel mogelijk afgelegd moet worden.

Overigens zegt de keuze die iemand maakt in dit hele proces van lijden niets over de persoon, maar alleen maar iets over zijn vermogen om te lijden. Want nu zullen er vast mensen denken, dat iemand die ervoor kiest om zelfmoord te plegen, hier weggezet wordt als een slappeling. Maar daar gaat dit artikel niet over. Het leren dat mensen doen is iets individueels. Net zoals het ontdekken, dat je veel of weinig kunt hebben als het gaat om lijden. Maar uiteindelijk is ieder mens niet meer dan hij is. Niet omdat iemand veel kan lijden, is hij beter dan anderen. Niet omdat iemand niet veel kan hebben, is hij slechter dan anderen. Lijden maakt je niet tot een ander mens, als je er niets anders van leert dan dat je een volhouder bent.

Wat dat betreft kunnen mensen ook veel over zichzelf leren van het lijden van anderen, maar dat is niet wat me interesseert aan lijden.

Wat kan de lijder nog meer leren, van zijn lijden, behalve dat hij wel of geen volhouder is? En dat het niet uitmaakt of je wel of geen volhouder bent. Want lijden wordt niet meer of minder of je nu wel of niet volhoudt.

Andere lessen

Welke andere lessen kun je leren van lijden? Zo op het eerste oog zijn dat er niet veel. Maar is dat niet meer een gevolg van het feit, dat we als mensen vooral leren om naar de buitenkant te kijken. We zijn meer bezig met hoe we weer vrij van lijden kunnen worden, dan met wat we ervan kunnen leren.

Dat is dus ook al een les die in lijden zit. Dat we lijden negatief beoordelen en veroordelen. We mogen niet lijden. We willen niet dat lijden een onderdeel vormt van ons bestaan. Lijden moet zo snel mogelijk omgezet worden in geluk. Maar bovenal mag lijden alleen in stilte en geen last vormen voor anderen, als iemand lijdt. En natuurlijk is het niet leuk om het lijden van anderen mee te moeten maken. Zeker als de lijder er voor anderen een lijdensweg van maakt, door over niets anders meer te praten dan zijn lijden. Maar daarin verschillen lijders niet veel van ouders met pasgeboren kinderen. Die willen ook liever over niets anders praten dan hun kinderen. Schijnbaar geldt voor lijden hetzelfde als voor liefde. "Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over." Wat omstanders er waarschijnlijk van kunnen leren, is dat een vol hart aandacht nodig heeft, maar dat je de last er niet mee kunt verlichten.

Dus wij beoordelen lijden als negatief en lijders die klagen ook.

Maar wat zit er dan nog meer in ons lijden, wat kunnen we er van leren over onszelf als we lijden?


Reacties op dit artikel
Bernard, 2010-08-05
( -2 )

Mag je lijden?mag je huilen is t wel gezond?
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl