X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De wereld van het lijden

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 17-03-2009
Auteur: Normyo
In sommige culturen wordt lijden als de normaalste zaak van de wereld gezien. In de westerse cultuur is lijden langzaam maar zeker een negatief aspect van het menselijk leven. Er is echter ook nog een verschil te zien, tussen de manier waarop lijden beoordeeld wordt.

Lijden als straf

In veel culturen en ook de westerse is lijden eeuwenlang gezien als een vorm van straf. In de westerse cultuur is het bijvoorbeeld de straf voor het feit, dat Eva zich niet aan de regels van god heeft gehouden. Christenen moeten lijden, omdat ze zondig geboren worden. En de enige manier om in de hemel te komen is door te geloven dat de verlosser Christus heeft geleden voor onze zonden.

In het boehdisme wordt lijden gezien als een straf voor fouten gemaakt in een vorig leven. En dit lijden heeft dus een vorm van evenwicht creŽren als achtergrond.

In sommige religies wordt lijden zelfs gezien als een manier om dichterbij de grondlegger of een belangrijk geacht persoon te komen. Zo zijn er nog allerlei processies in zowel de westerse christelijke wereld als de islamitische, waarin mensen zichzelf kastijden. Dit als als boetedoening voor een zondig leven als mens.

Lijden al les

Dit is voor veel westerlingen niet goed voor te stellen bij lijden. Zeker naarmate westerlingen ouder worden, wordt lijden vaker gezien als een straf of een redeloze ervaring, dan als iets wat gebruikt zou kunnen worden om iets te leren. En natuurlijk is het niet leuk om kanker te krijgen en pijn te moeten lijden. Maar dat kanker en de bijbehorende pijn een les zou kunnen bevatten is al helemaal onbegrijpelijk. Dan is het nog makkelijker om te begrijpen, dat de kanker een soort straf is voor het jarenlang verwaarlozen van je lichaam. Het vreemde is dan echter, dat er mensen zijn, die hun lichaam jarenlang op dezelfde manier verwaarlozen en nooit ergens last van krijgen. Voor een deel verklaren medici dat door het verschil in afweersystemen van mensen naar voren te brengen. Wat echter zo vreemd is, is dat bepaalde mensen waar je het niet van verwacht, toch ziek worden en moeten lijden.

Maar goed ziek zijn is dus een straf, maar kun je van lijden leren. Omdat het in onze cultuur niet als dusdanig gezien wordt, is het ook heel moeilijk om iets te leren van lijden. We begrijpen bijvoorbeeld wel, dat pijn lijden leidt tot leren. Kinderen die eenmaal hun hand hebben gebrand aan een gloeiend hete theepot, zullen niet meer zomaar de pot aan raken. Kinderen leren dat ze liever recht opstaan en gaan, bij het leren lopen, dan voortdurend vallen. Maar leren van de pijn, die we geestelijk ervaren als iemand ons kwetst? Het komt natuurlijk voor. Maar vaak leidt dat eerder tot het vermijden van de kwetser, dan tot een andere aanpak, zodat de ander ons niet kan kwetsen. Of het leidt juist tot het zelfde gedrag als de kwetser of tot agressief reageren op andere kwetsers.

Maar zou je dan nog iets anders kunnen leren van lijden? Zou je van lijden bijvoorbeeld kunnen leren, wat je eigen inbreng is in de situatie waarin je lijdt? Zou je van lijden aan kanker bijvoorbeeld kunnen leren, dat je als mens niet alleen uit een lichaam bestaat maar ook uit en geest? En dat het feit, dat je je lichaam hebt verwaarloosd, misschien ook betekent dat je je geest hebt verwaarloosd? Zou het misschien zo kunnen zijn, dat lijden betekent dat we ons teveel richten op wat anderen vinden en te weinig onze eigen mening vormen en volgen?

Dan zou de kunst van het leren van lijden, voor ieder mens verschillen, want ieder mens is uniek. Dus ook wat we kunnen leren van ons lijden.


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl