X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De weg naar de hel

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 28-07-2009
Auteur: Normyo
In het Engels hebben ze een mooi spreekwoord over goede bedoelingen: The road to hell is paved with good intentions. Meestal wordt daarmee gereageerd op de reactie van mensen die zeggen dat ze het goed bedoelden, toen ze iets voor anderen deden, wat naderhand helemaal verkeerd uitpakte.

Goede bedoelingen

Nu hebben de meeste mensen het goed voor met anderen en zichzelf. Er zijn maar weinig ouders bijvoorbeeld die hun kind opvoeden met het doel er een crimineel van te maken. Er zijn maar weinig leerkrachten, die hun leerlingen onderwijzen om ze dom te houden. Er is geen goed doel, dat zich er op richt hulp te bieden met het doel de hulpbehoevenden tot slachtoffer te maken. Er is geen adviseur die wil adviseren om zijn klanten verlies te veroorzaken. Enzovoort, enzovoort.

Er zijn wat dat betreft genoeg goede bedoelingen in dit universum, om het goede de overmacht te geven. En toch wil het maar niet lukken om het slechte en negatieve uit te bannen, ondanks onze goede bedoelingen.

Vrije wil

Het punt dat je echter tegenover goede bedoelingen kunt zetten is dat het de vrije wil beperkt van de ontvanger. Hoeveel ouders staan het hun kinderen toe om zelf te kiezen wat ze willen? Hoeveel leerkrachten staan hun leerlingen toe om zelf te leren wat ze willen leren? Hoeveel goede doelen vragen de hulpbehoevenden hoe ze geholpen willen worden? Hoeveel adviseurs adviseren hun klanten om zelf na te denken over de oplossing?

De hel

Wat je in dit spreekwoord echter kunt terugvinden is dat het over twee wegen gaat. De eerste weg is die van de mensen met de goede bedoelingen. De tweede weg is echter die van de ontvanger van de goede bedoelingen.
Want hoeveel kinderen komen in opstand tegen de opvoeding van hun ouders? Hoeveel kinderen eisen van hun leerkracht, dat hij zich aanpast aan hun wijze van leren? Hoeveel hulpbehoevenden durven te vragen om hulp die zij nodig hebben? Hoeveel adviesvragers durven het advies naast zich neer te leggen en te doen waar ze eigenlijk zin in hebben?

De hel voor de gevers met de goede bedoelingen is te zien dat je hulp niet het effect heeft dat je er van verwachte. Te zien dat je eigenlijk voor niets met goede bedoelingen hulp biedt. En nog vaker om te zien, dat iemand die helemaal niet de bedoeling had om te helpen meer hulp biedt dan jij zelf met je goede bedoelingen.

De hel voor de ontvangers is het moeten merken dat je leven niet loopt zoals jij denkt dat het moet lopen. Ten eerste natuurlijk het gevolg van het feit, dat je vanuit je eigen goede bedoelingen het advies van anderen klakkeloos overneemt. Ten tweede omdat je vanuit je goede bedoelingen leeft volgens normen die anderen je hebben geleerd.

Oplossing

De eenvoudigste oplossing is natuurlijk stoppen met het hebben van goede bedoelingen. Maar zo eenvoudig is het niet. Het punt is namelijk niet het hebben van goede bedoelingen. Het punt is dat de ontvanger van de goede bedoelingen, niet zelf vanuit zijn goede bedoelingen gaat leven. Het is namelijk niet de bedoeling dat we het leven van anderen leven. Want dat is wat we doen, als we vanuit onze goede bedoeling, om anderen die ons helpen niet te kwetsen, klakkeloos hun advies overnemen.

Dat blijkt ook wel, want iedere keer als we doen wat anderen ons vertellen, zonder er over na te denken, worden we er alleen maar slechter van. Iedere keer dat we ons laten helpen, zonder te weten waarom we hulp nodig hebben en zonder onze eigen hulp vraag te uiten, krijgen we de verkeerde hulp. Kijk naar derde wereld landen, die na een humanitaire ramp kleding krijgen bedoeld voor de winter, terwijl het zomer is. Kijk naar kinderen die criminelen worden, terwijl hun ouders ze geleerd hebben rekening te houden met anderen. Kijk naar bedrijven die problemen blijven houden, ook nadat een externe adviseur ze heeft verteld hoe het moet.

Er zijn genoeg voorbeelden te bedenken waaruit blijkt dat het onze eigen goede bedoeling is, om de goede bedoeling van de ander als een gegeven paard in ontvangst te nemen waardoor we in de problemen komen.

De oplossing is dus niet het opgeven van onze goede bedoelingen. De oplossing is het overdenken of begrijpen van het effect van de goede bedoelingen van anderen voor ons leven. Goede bedoelingen zijn namelijk geen cadeautje dat je niet mag beoordelen op het effect voor je eigen leven. Want uiteindelijk is er maar één mens verantwoordelijk voor je leven en dat ben jezelf en niemand anders kan voor jou beslissen wat goed is voor jouw leven.

Reacties op dit artikel
Quilter1, 2009-07-28
( +2 )

Dat is nog eens een artikel. Interessant om te lezen, ik had daar namelijk nog nooit over nagedacht. Maar nu wel en dat was je bedoeling, toch?
Normyo, 2009-07-28
( 0 )

Dank je wel Quilter1. En het is altijd leuk om te lezen, dat je artikelen anderen aanzetten tot nadenken. In zekere zin is dat ook de kern van dit artikel: nadenken over wat je overkomt.
Carambole, 2009-07-28
( 0 )

Normyo, wat grappig te lezen hoe jij dit spreekwoord uitlegt. Ik heb het altijd op een heel andere manier gezien. Bijvoorbeeld: Iemand zegt: 'Vanaf morgen rook ik geen enkele sigaret meer". 'Vanaf nu ga ik iedere dag vroeg opstaan en een half uur ochtend gynastiek doen'. Allemaal goede voornemens. Vooral als je de persoon in kwestie kent, dan denk je......Tja, de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens!
Normyo, 2009-07-28
( 0 )

@Carambole, die interpretatie is net zo gerechtvaardigd zou ik zeggen. Je kunt je alleen afvragen of het werkelijk de hel is waar iemand zich in begeeft, als hij probeert ergens mee te stoppen of te beginnen. Hoewel het proces van stoppen of beginnen voor sommige mensen een hel is. Maar als het werkelijk lukt om te stoppen of te beginnen is het natuurlijk geen hel waar je in terecht komt.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl