X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Zicht op het oog

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Berto Berto Auteur op infoyo sinds
18 November 2009


Bekijk het profiel van Berto
Datum: 27-12-2010
Auteur: Berto
Een goede zicht is erg belangrijk in ons dagelijks leven zoals in het verkeer of om een boek te kunnen lezen.†Er zijn bruine ogen, groene ogen, blauwe ogen en grijze ogen maar hoe werkt het oog nu eigenlijk? Dit zintuig zet lichtstralen om in elektrische signalen die door de hersenen worden verwerkt tot de beelden die we zien. Hoe dit exact in zijn werk gaat leest u in dit artikel.

Werking van het oog

De iris is het diafragma van het menselijk oog en zit achter het hoornvlies. Het bepaalt hoeveel licht er wordt doorgelaten tot het netvlies aan de hand van het samentrekken van de kringspier. Bij veel licht wordt namelijk de pupil vernauwt en bij duisternis juist verwijdt.
Bij medicijngebruik of drugsgebruik kan de afmeting van de pupil afwijken. Ook bij emoties worden de pupillen groter.
Licht komt als eerste binnen bij het hoornvlies. Dit is doorzichtig en buigt de stralen af. Dan komt het licht binnen via de pupil en gaat dan naar het binnenste van het oog. Dan bereikt het de natuurlijke lens die de breking van het licht verder zal verfijnen. Dan vallen de lichtbundels op het netvlies. Het netvlies heeft cellen die erg lichtgevoelig zijn en kunnen het licht omzetten in elektrische signalen die via de oogzenuw naar de hersenen worden getransporteerd. En dan wordt het beeld daadwerkelijk waargenomen.  
De oogbol is in staat om boller te worden wanneer dat nodig is en heet accomoderen. Hierdoor is het mogelijk om dichtbij en veraf scherp te kunnen zien. Dit boller worden van de oogbol gaat geheel automatisch wanneer dat nodig is.
Mensen die bijziend zijn kunnen van dichtbij nog scherp zien. Het brandpunt van het licht komt niet op het netvlies terecht maar erachter. Dan is/zijn er min lenzen of een bril nodig.
Soms zijn mensen ook nachtblind. Dan werken de staafjes en kegeltjes niet of niet helemaal naar behoren. Een uil heeft bijvoorbeeld heel veel staafjes (veel meer dan de mens) en kan 's nachts erg goed zien. De kegeltjes zorgen er normaal gesproken voor dat we kleuren kunnen waarnemen. Vaak komt nachtblindheid door een tekort aan vitamine A of kunnen ze om een andere reden de stof rodopsine niet aanmaken. Het kan ook aangeboren zijn. Dan is het netvlies ongevoeliger voor licht.
Er is sprake van blindheid als uw ogen geen licht meer kunnen waarnemen. Dan zijn er dus geen impulsen meer die aan de hersenen door kunnen worden gegeven. Dan bent u blind.
U bent slechtziend als u zelfs met behulp van een bril, contactlenzen of een medische behandeling niet goed kunt zien. Slechtziende mensen worden vrijwel nooit helemaal blind. Het kan aangeboren zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door de ziektes als maculadegenereatie of door de gevolgen van glaucoom. Brillen en lenzen zullen niet helpen. Andere hulpmiddelen als sterke lampen en/of loepen kunnen wel aanzienlijk helpen. Hiervoor kunt u terecht bij een low vision specialist.
Mensen met diabetische retinopathie hebben diabetes en kunnen soms last hebben van lekkende bloedvaten in het netvlies van het oog. Ook worden er dan nieuwe bloedvaten aangemaakt die weer sneller gaan lekken. Het netvlies werkt dan niet naar behoren en u kunt dan wazig gaan zien.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl