X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Eet meer bananen, bananen zijn gezond

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van BibiJann BibiJann Auteur op infoyo sinds
19 September 2008


Bekijk het profiel van BibiJann
Datum: 18-05-2010
Auteur: BibiJann
Eet meer bananen. Bananen zijn gezond. Adam sloeg Eva voor de blote Constantinopel is een mooie stad. Daar wordt de hele dag Neushoortjes vangen is een mooie sport. (liedtekst)

Bananenbomen bestaan niet echt

Een banaan is eenzaadlobbig en behoort taxonomisch tot het geslacht Musa.
Het is de grootste kruidachtige plant ter wereld. Volgens tuinbouwers is het een groente. Voor koks en de meesten onder ons is het fruit. De bladeren van de plant staan in een spiraal. Er bestaan wereldwijd ongeveer 400 rassen.
Het meest geteelde ras voor de export van verse consumptiebananen heet Cavendish. Of er nu Chicita of Max Havelaar op staat je kunt er vergif op innemen dat de banaan in je hand een Cavendish is.  Deze soort kan tot meer dan drie meter hoog worden. De bananenplant maakt een schijnstam van over elkaar liggende, vleugelachtig verbrede bladstelen. De schijnstam van Musa ingens kan een omvang van drie meter bereiken. Vanwege de maat en de schijnstam benoemen we de plant vaak alsof ze een boomsoort is, wat deze kruidachtige officieel dus niet is. Eetbare (=handtamme) bananen heb je in meerdere kleuren De grootste onder de bananenplanten is de Musa ingens, deze kan twaalf meter hoog worden.

De grootste bananencollectie ter wereld is te vinden in het lab van tropische plantenkweek in Leuven.

De naam banaan is afkomstig van het Arabische begrip Banan dat vinger betekent

De naam banaan is afkomstig van het Arabische begrip Banan dat vinger betekent De vruchten groeien aan trossen, die tot 40 kilo zwaar kunnen worden. De trossen bestaan uit kammen (handen) en de kammen weer uit een aantal vingers (de losse banaan). Dit is een wortel (wortel algemeen, niet specifiek van de bananenplant) Wortels groeien ondergronds.

Waarom zijn de bananen krom ?

Waarom zijn de bananen krom ? Bananen worden zo krom omdat tijdens de groei de bloemtros naar beneden gaat hangen. Dit komt door de wet van Newton. De vruchten willen echter naar boven blijven groeien (negatieve geotropie). Als het je stoort dat bananen krom zijn is er een oplossing. Als de trossteel ondersteund wordt zodat de trossteel tijdens de groei recht overeind kan blijven ontstaat een rechte bamaan. Ook heeft moeder natuur kleinere onbekendere bananensoorten in het assortiment. Dit zijn rassen (waarvan de trossteel niet doorbuigt onder het gewicht van de vruchten) die zo van nature recht blijven. Enfin,  die typerende kromming is dus niet genetisch bepaald en heeft ook helemaal niets met het 'groeien naar het licht' (positieve fototropie) te maken. De mooie bloemen op de dikke, algemene bloeistengel zijn in dwarse rijen geplaatst en elke rij in de oksel van een groen of purperen schutblad. Aan de top van de bloeistengel zitten vele rijen mannelijke bloemen met vijf meeldraden. De zesde meeldraad ontbreekt bijna altijd. Aan de voet van de bloeiwijze zitten vrouwelijke bloemen die meer nrichting de top overgaan in tweeslachtige bloemen. Uit een langs een zijde opengespleten kelkbuis komt de tweelippige kroon tevoorschijn. Wilde bananen bevatten weinig vruchtvees met veel en grote zwarte zaden. De banaan die ons bekend is wordt vegetatief vermeerderd. Uit de wortelstokken groeien makkelijk weer nieuwe scheuten, die vervolgens gaan bloeien.
De vruchten van ůnze banaan zijn parthenocarp en bevatten daardoor geen zaden. Dat kun je hartstikke goed zien als je een banaan dwars door snijdt. Die kleine donkergrijze puntjes in het midden zijn de niet uitgegroeide zaden..

Vegetieve vermeerdering heeft een nadeel. Bij deze methode is er weinig genetische variatie. De commerciŽle eetbare plantagebananenplanten zijn daarom erg kwetsbaar. De plant is erg gevoelig voor aantasting door ziekten en insecten, vooral door de schimmelziekten. De Zwarte Sigatokaziekte is de nachtmerrie van elke bananboer. De black weevil is ook een vijand van de plant. Daarnaast zijn in de plantages door de continue teelt van bananen aaltjes een zeer groot probleem.

De bananenplant groeit in de landen rond de evenaar

De bananenplant groeit in de landen rond de evenaar

De plant heeft een temperatuur van 15 įC of hoger nodig.
Negen maanden na het planten gaat de plant bloeien en drie maanden later zijn de vruchten plukrijp. De plant bloeit ťťn keer en sterft daarna af.

Toepassingen ;
  • de vrucht wordt in Oost-Afrik gebruikt voor het maken van bananenbier en -wijn.
  • bladeren van de banaanenplant worden voor dakbedekking gebruikt.
  • bladeren worden gebruikt om voedsel in klaar te maken.
  • uit de schijnstam worden vezels gewonnen (Musa textilis)
  • fabricatie van rokjes, op herhaling want de vrucht valt moeilijk te drogen.

Eet meer bananen. Bananen zijn gezond


Ook
als je op dieet bent. Er zitten inderdaad zo'n 125 calorieen in een banaantje. Daar mag je 2 of 3 sinasappels voor eten. Vergleken met een liga of een chocoladereep is een banaan het toppunt van een light tussendoortje. In een banaan zitten 3 soorten suikers; fructose, glucose en surcose, gecombineerd met veel vezels. Juist die combinatie maakt dat bananen gezond zijn. Van die suikers krijg je veel energie maar ze worden niet meteen allemaal tegelijk als vet opgeslagen. Het is voor je lichaam veel werk om die verzels te verteren. Dat is sport voor het maag darmstels. Daardoor verhoogt je stofwisseling die vervolgens de vetverbranding stimuleert.
Bananen bevatten diverse vitaminen en mineralen. Zo zit er in 100 gram verse banaan ongeveer 88 mg kalium, 8,7 mg vitamine C, tryptofaan, magnesium en selenium.

Bananen zijn gezond

Die draadjes, die sommige mensen samen met de schil verwijderen zijn het allervoedzaamst, die zijn behalve vitamine en vezelrijk ook nog eens eiwitrijk ! 

  • foto's Anny vanKruchten-Kirkels en internet

Reacties op dit artikel
Hr j. de wit, 2010-07-17
( 0 )

Ik heb last van rusteloze benen, maar ook last van klapvoeten, door het niet goed functioneren van de uiteinden van de zenuwen. Nu wordt beweert dat bananen een goed effect heeft.
Voor de rusteloze benen gebruik ik sifrol. Dit heeft als bijwerking onrustige aggressieve dromen. Kan ook een stof uit de banaan hierbij helpen?
BibiJann, 2010-08-01
( 0 )

Niet slechts een enkel stofje, welnee alle stofjes samen die van een banaan een banaan maken gaan u helpen. Beste mijnheer de Wit; Zoals een baby soms nog een flesje extra behaagt omdat hij anders niet slapen gaat, zo zou u preventief een banaantje mee naar bed mogen nemen, gewoon om u zelf lekker te verwennen. Dat gaat zeker en vast werken om die dromen die u plagen weg te jagen.
Sjaak, 2010-08-31
( +1 )


foute foto!
Bibijann, 2010-09-06
( 0 )

Beste Sjaak, dank je wel voor je reactie. Welke van de foto's is fout ? -B-
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl