X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Blaren (brandblaar, drukblaar en bloedblaar)

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+17
  Goed artikel ( +29 )
  Slecht artikel ( -12 )
RSS van Tane Tane Auteur op infoyo sinds
04 Maart 2009


Bekijk het profiel van Tane
Datum: 14-04-2009
Auteur: Tane
Als gevolg van hevige wrijving van de huid kunnen drukblaren ontstaan. Ze ontstaan doorgaans op handen en voeten. Ook bestaan er brandblaren. Deze ontstaan als de huid contact met een heet materiaal gehad heeft. Ook kunnen blaren het gevolg zijn van een huidaandoening. Een blaar ziet er uit als een holte van vocht. Wanneer de blaar er rood of paars uitziet, spreekt men van een bloedblaar. Blaren komen zowel bij de mens als het dier voor.

Behandeling

Bij brandblaren direct minimaal vijftien minuten met koud water spoelen. Vervolgens een huisarts inschakelen. Brandblaren mogen nooit worden doorgeprikt. In feite spreekt men bij brandblaren van een tweedegraads brandwond.

Indien een drukblaar niet hinderlijk is, dan kunt u de drukblaar afplakken met een blaarpleiser (bijv Compeed). Drukblaren mogen indien ze erg hinderlijk zijn ook worden doorgeprikt. Bij het doorprikken wordt echter wel de kans op infectie vergroot.  Ontsmet de blaar en de omgeving van de blaar met een ontsmettingsmiddel. Laat de huid vijftien seconden drogen. Ontsmet vervolgens een naald (bijvoorbeeld door het even te verwarmen met een aansteker - kijk echter wel uit voor roetvorming op de naald). Prik in de blaar op verschillende plaatsen.

Bloedbaren kunt u het beste laten zitten. Hoewel de bloedblaar op een vergelijkbare manier als de drukblaar behandeld kan worden, brengt een bloedblaar een verhoogd infectierisico met zich mee. U kunt namelijk bacteriŽn in uw bloed krijgen door het directe contact van de naald met de bloedvaatjes bij het doorprikken van een dergelijke blaar. Bij een bloedblaar moet altijd gebruik worden gemaakt van een bloedlancet.

Preventie

Iedereen loopt het risico om blaren op te lopen. Wel is het zo dat een wandelaar een groter risico loopt om op de voeten blaren op te lopen dan iemand die niet zoveel wandelt. De preventiemaatregelen tegen blaren is niet voor iedereen hetzelfde. Zorg voor goede wandelschoenen voor lange wandelingen. Zorg ervoor dat deze schoenen ook ingelopen zijn. Een goede wandelschoen moet voldoende steun geven en zorgen dat uw voeten niet kunnen schuiven (wrijving is immers een oorzaak van drukblaren). Bij aanhoudende klachten is het een kwestie van experimenteren met inlegzolen, sporttape of zalfjes.

Reacties op dit artikel
Nas, 2009-06-24
( +7 )

Bedankt!
Tane, 2009-06-24
( +3 )

Graag gedaan
Linda, 2009-07-25
( +4 )

Bedankt heb er wel wat aan
Raymond, 2009-11-26
( +2 )

Ik heb gisteren een wrat laten aanstippen en daar zit nu geloof ik een bloedblaar onder.. ( eronder is het paars/zwartachtig) maar wat moet ik doen? lekprikken of laten zitten?
Tane, 2009-11-26
( 0 )

Hoi Raymond,

Ik zou die blaar lekker laten zitten. Bij een bloedblaar loop je extra kans op infectie. Heb je geen blaarpleister zoals bijv Compeed?

Groeten,
Tane
Werner, 2009-12-22
( 0 )

Precies wat ik wilde weten. Thanks.
Sam, 2009-12-29
( +9 )

Hey een vraagje
mijn man heeft z`n hand een soort verbrand aan de kachel pook en nu heeft ie 2-3 van die blaren mogen die doorgeprikt worden of gaan ze vanzelf weg het is namelijk best lastig
Timmeh, 2010-01-21
( +4 )

Brandblaren mogen nooit lekgeprikt worden...
Ralph, 2010-02-14
( +9 )

Hallo,

Ik ben sinds kort een fanatiek zaalvoetballer en train nu ook regelmatig op kunstgras.
Doordat deze ondergronden stroever zijn dan een grasmat heb ik erg last van bloedblaren onder mijn voet (achter de grote teen).

Weet iemand wat ik hieraan kan doen (preventie)?

Alvast bedankt
Lisa, 2010-06-26
( -2 )

DIT IS ECHT STOM !

IK HEB 8 BLAAREN OP GELOPEN .....
MOET IK ZE DOOR PRIKKEJA OF NEEJ ?
Danisha, 2010-08-03
( +10 )

Ik heb een blaar op mijn lip, van hete thee, wat moet ik hiermee? Ik ben 15 en de hele school zegt dat ik een soa heb. kwil er van af !
Rik, 2010-08-03
( +2 )

Voor blaren onder je voet van sporten doe ik compeed blarenpleister erop en dan vervolgens tape, omdat anders de blarenpleister/compeed meteen weer eraf schuift.
Wat je ook kan doen is vaseline op de blaar smeren, gewone pleister erop en dan sportape netjes afplakken.
Voor de wratblaar vraag ik me af: kan ik daar ook een compeed pleister op doen?

Groeten Rik
Ronald, 2010-08-12
( +5 )

Ik heb een (bloed)blaar op de bal van mijn mijn voet opgelopen, maar toen ik m opmerkte was ik al te laat (bloed stroomde er al uit). ik was niet in een omgeving waar ik direct kon desinfecteren dus heb ik een papieren zakdoekje gebruikt om te verbinden. eenmaal thuis heb ik met het laatste beetje jodium gespoten (wellicht niet voldoende) en met een steriel gaasje afgeplakt. Hoe herken ik een eventuele infectie en wat kan ik in dat geval het beste doen?
Sophie, 2010-11-26
( +4 )

Heb een paar dagen geleden een deel van de top van mijn ringvinger verbrand, hem 'm denk ik maar 5 min onder de kraan gehouden (steken van de pijn!!). Achteraf te weinig dus.. Volgende dag was de pijn weg, het voelde verdoofd aan. Daarna werd de huid wit, steeds witter en sinds vandaag zit er een cilindervormige blaar van 1,5 cm op m'n vingertje.. Heb er niet zo'n heel last van maar vindt het toch vervelend werken zo, zeker op de huis van je vinger, voelt toch anders aan.. Ben gewend om alles kapot te prikken, maar heb geen desinfecterende middelen in huis dus.. Gaat het echt weken duren? Toch flesje jodium kopen voor alstie uitzichzelf knapt? Of gewoon ff naar de dokter gaan? Het ziet in ieder geval freaky uit
Melanie , 2011-03-17
( 0 )

Helpp !! Ik moet een voorlichtings boek je maken wie kan wat info geven?
Pajam, 2011-04-09
( +2 )

Hallo,ik had een wrat op mijn middelvinger en ben toen naar de dokter gegaan en die hebben met een watje stikstof erop gedaan en een dag later zat er een bloedblaar omheen,
ik heb hem een paar keer aangeraakt en heb er hard op gedrukt in de hoop dat hij kapot zou gaan, maar ik wil er graag zo snel mogelijk vanaf heeft iemand tips?
a.u.b reageren
Rob kool, 2011-04-26
( 0 )

Weer wat geleerd. je moet een brandblaar niet doorprikken.
echter het waarom niet, ontgaat me.
Tane, 2011-04-27
( +1 )

Beste Rob,

Dat je een brandblaar niet mag doorprikken heeft te maken met mogelijke infecties. Altijd langs de eerste hulp gaan. Die kunnen de brandblaar verder behandelen.

Groeten,
Tane
Branco, 2012-01-19
( +1 )

Naja niet voor het een of ander, maar ik prik elke blaar door. of het brandblaar of werkblaren zijn. heb 1x een blaar zo late zitten, die is toen open gesprongen. en dat deed pas zeer. algemeen komt er een druk in de blaar die gewoon onprettig is. wanneer je een blaar doorprikt genees dat ook sneller dan als je hem niet door prikt. want een blaar die niet is doorgeprikt moet eerst dat vocht ergens loodsen ben je dik een week verder naar de 2e week begint de herstel proces. als je de blaar doorprikt is de vocht eruit en genees dat sneller. het maakt niet uit of het een brandblaar is of een loopblaar. alle blaren zitten vocht wat wij etter noemen alleen anders ontstaan. ik heb me een keer met de benen tegen een knalpijp van een motor gestoten,. ik had 1 dag later een blaar joh van 4 cm lang 2 cm breed en dik he, strak gespannen en al. was een 2e brandblaar. zeiden ze ook je mag hem niet door prikken. heb gewoon door geprikt. er kwam gewoon een straal uit zo'n druk zat erop. luchte wel op en binnen anderhalve week zag ik er niks van. het is voor ieder anders wat die er mee doet. in princiepe kan je elke blaar dat normale vocht bevat door prikken. alleen wordt het bij brandblaren afgeraden niet omdat het brandblaren zijn. maar vaak om grote blaren gaat, hoe groter de oppervlakte des te meer kans op infectie. vandaar adviseren ze het van niet. heb nog nooit een infectie gehad eerlijk gezegd. daarom prik ik alle blaren door. bloedblaren yheb ik niet doorgeprikt nadat ik met de hamer op mijn duim sloeg. het werd rood daarna na paar uren paars geel etc en ook een force blaar, de ehbo heeft er een pleister op gedaan , maar zat zo in de weg die blaar dat ik hem gewoon door prikte. ik was wel van de druk af. en heeft zeker geholpen. soms moet je gewoon je eigen instinkt volgen. alleen jij zelf weet het beste hoe je reageerd op door geprikte blaren. als je weet dat je nooit infectie gehad hebt erdoor weet je dat je sterke weerstand voor hebt. daarom prik ik alle blaren door. inplaats zitten laten en wachten tot ze open springen. (die kans zit er ook in) en dat doet veel meer pijn
Dj-branco, 2012-01-19
( +2 )

Ps..wanneer je een blaar niet doorprikt heb je de kans dat de blaar alsmaar groter wordt door de vocht die zich erin opkropt. ze zeggen ook als je je verbrand moet je meteen koelen met koud water. NOOIT KOELEN MET KOUD WATER! uit mijn survival ervaring heb ik geleerd dat warmte naar boven stijgt en koude lucht daalt. dit gebeurd dus ook met brandblaren wanneer je je verbrand en onder koud water houd stijgt de hitte naar boven maar omdat het niet weg kan omdat de huid dicht is gaat het door koud water condenseren onder je huid, zo crieeer je eigenlijk de blaar! en ontstaat er vocht in de blaar. je moet dan onder warm water houden desnoods lauw. kan dit niet met lauw water dan alleen koud dan niet onder koud water houden en zo late. de warmte gaat vanzelf uit je huid. bij koud water zal dit blijven pijn doen. wat je doen kunt klinkt nu heel bizar! als je je verbrand hebt smeer er direct tijgerbalsem erop. (heel lichtjes) je zuld denken wtf tijgerbalsem. ja idd tijgerbalsem , nooit geleerd pijn te bestrijden met pijn? tijgerbalsem geeft warmte in je huid brandblaar drukt de hitte uit je huid. tijgerbalsem werkt daar tegenovergestelde werking en neutraliseer de brand gevoel door dit te onderdrukken. dit doet wel ff pijn maar beter dan koud water je zult versteld staan dat de werking anders is als koud water. maar in principe kan je elke blaar dat vocht heeft gewoon door prikken met een schone naald en meteen de blaar desinfecteren. als je de blaar maar van de zijkant inprikt nooit recht bovenop en 1 gaatje is voldoende. dan kan je de vocht zo eruit duwen.
Oh ja joh, 2012-05-04
( 0 )

Wow , gast wat een verhaal
Daphne, 2012-11-07
( +1 )

Ik heb een bloedblaar nadat ik mijn wrat heb laten aanstippen heb er een blarenpleister op gedaan is dit nou juist goed of slecht??
Jan, 2012-12-25
( 0 )

Ik ga hem nu doorprikken
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl