X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


OCD: Het willen voorkomen van een ramp

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+6
  Goed artikel ( +6 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Tane Tane Auteur op infoyo sinds
04 Maart 2009


Bekijk het profiel van Tane
Datum: 13-04-2010
Auteur: Tane
Iedereen controleert weleens extra of de gaskraan wel goed dichtgedraaid is. En iedereen maakt weleens extra goed schoon, om ziekten te voorkomen. Maar wanneer dergelijke controlehandelingen obsessief worden, spreekt men van een dwangneurose of OCD.

OCD: dwanggedachten en dwanghandelingen

OCD is een psychische aandoening. Het is de afkorting van obsessive compulsive disorder. In het Nederlands is dit de obsessief compulsieve stoornis (OCS). Bij deze stoornis is er sprake van dwanggedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies). De obsessies zijn gedachten die angst oproepen. Vaak is dit een gedachte aan een ramp of een gevreesde situatie, zoals brand in huis of besmet raken door bacteriŽn. Dit laatste kennen wij in de vorm van smetvrees.

OCD en overschatting van de gevreesde situatie

Iemand die leidt aan OCD, overschat in eerste instantie vaak de kans dat de gevreesde situatie daadwerkelijk optreedt. Iemand met OCD zal bijvoorbeeld alle elektrische apparaten uit het stopcontact kunnen halen bij het verlaten van het huis, om de kans op brand te verkleinen. Een variant van OCD is smetvrees. Iemand die aan smetvrees leidt, zal de kans dat hij of zij ziek wordt van het aanraken van trapleuningen of deurknoppen overschatten.

Iemand met OCD zou zich af moeten vragen hoe erg de gevreesde situatie is. Wanneer je je inboedel verzekert, is een brand in huis nog steeds niet fijn maar de schade blijft beperkt. En een griepje door bacteriŽn gaat altijd weer over.

Je kunt niet elke ramp voorkomen

De gevreesde situatie wordt bij OCD niet alleen overschat, maar zal door de dwanghandelingen ook niet te voorkomen zijn. Zelfs de mensen die het schoonst leven, kunnen ernstig ziek worden. En ook bij de mensen die het veiligst leven, kan er brand ontstaan. Wanneer je last hebt van OCD, zou je jezelf rationeel moeten afvragen of de dwanghandelingen echt bijdragen aan het voorkomen van de gevreesde situatie.

Reacties op dit artikel
Jenny, 2011-09-29
( 0 )

Ik vind het artikel niet ten reche uitgeschreven. Er lijkt en soort mening te zijn gevormd, waarin naar voren komt dat iemand met ocd, door anders denken al geholpen is. Het probleem is juist dat mensen met OCD geen controle hebben over hun gedachten. Dus ook verlies van realiteit, ontstaat!
Dit wil ik dan toch echt even als reactie geven.

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl