X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Mens en gezondheid" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Bloedgroep negatief en zwanger

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+9
  Goed artikel ( +15 )
  Slecht artikel ( -6 )
RSS van nagelsan nagelsan Auteur op infoyo sinds
23 September 2008


Bekijk het profiel van nagelsan
Datum: 05-11-2008
Auteur: Nagelsan
Hoewel het niet zo veel voorkomt, zijn er mensen met een negatieve bloedgroep.Dit is natuurlijk geen probleem, maar wat gebeurt er als een aanstaande moeder een negatieve bloedgroep heeft en de aanstaande vader een positieve bloedgroep?Hoe zit het dan met het kindje, is deze dan positief of negatief van bloedgroep en hoe moet het verder?

Bloedgroep negatief

Een negatieve bloedgroep komt niet zo veel meer voor omdat de positieve bloedgroep sterker is en een nakomeling daarom meestal de positieve bloedgroep meekrijgt. Toch zijn er natuurlijk wel mensen met een negatieve bloedgroep.

Neem nu mijn geval. Ikzelf heb ook een negatieve bloedgroep, t.w. A negatief. Mijn vader heeft ook een negatieve bloedgroep en mijn moeder een positieve. Omdat het positieve meestal overheerst, zijn ze er van uitgegaan dat het kindje (ik dus) ook een positieve bloedgroep zou hebben. Maar goed dat ik nooit bloed nodig heb gehad, want pas toen ik zwanger was, ontdekten we dat ik een negatieve bloedgroep heb. Het is dus niet zo, dat positief automatisch overheerst.

Mijn man heeft een positieve bloedgroep en ik dus een negatieve, precies het omgekeerde dan bij mijn ouders het geval is. Omdat het mannelijke chromosoon toch ietwat sterker, gecombineerd met het feit dat in ons geval de man de positieve bloedgroep heeft, gingen ze er ook van uit dat ons kindje een positieve bloedgroep zou hebben.

Zwanger en dan?

Wat gebeurt er dan precies? In principe is er natuurlijk niets aan de hand, je lichaam stoot het kind niet af, maar het groeit gewoon zoals bij iedere andere zwangerschap. Toch is het wel een probleem. Tijdens de zwangerschap komt het regelmatig voor dat het bloed van de moeder en het ongeboren kind met elkaar in aanraking komen. Dit is logisch, je zit aan elkaar vast.

Indien beide de positieve bloedgroep hebben, dan herkent het bloed van de moeder dit als eigen bloed en zal hier niets tegen doen. Wanneer de twee bloedgroepen echter van elkaar verschillen, gaan er bij het bloed van de moeder allemaal alarmbelletjes rinkelen wanneer dit in aanraking komt met het bled van het kind. Het bloed van de moeder ziet dit als een indringer, net zoals bacterien, en zal proberen dit bloed te bestrijden. Het bloed zal daarom antistoffen aan gaan maken tegen het bloed van het kind, om deze indringer te vernietigen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want dat loopt zeker verkeerd af.

En dan?

Gelukkig heeft de medische wereld er wat op gevonden. Zodra ze ontdekken dat de moeder bloedgroep negatief heeft en het kind waarschijnlijk positief zal zijn, krijgt de moeder een speciale injectie toegedient. Deze zal met 30 weken zwangerschap nogmaals herhaalt worden. Deze injectie zorgt er eigenlijk voor dat het bloed van de moeder het andere bloed niet als indringer beschouwd en dus gewoon met rust laat. Verder verloopt de zwangerschap zoals bij ieder ander en loopt het gewoon (hopenlijk) goed af. Deze injectie is dus zeker belangrijk want zonder kunnen er wel complicaties optreden, die met een injectie voorkomen hadden kunnen worden.

Ben je dus zwanger en heb je bloedgroep negatief? Ga dan zo vroeg mogenlijk naar je huisarts en vertel hem dit. Hij/zij kan je dan alle informatie geven die er over bekend is en zal je doorverwijzen voor de injecties.

Reacties op dit artikel
Carina03, 2008-11-05
( +1 )

Ik had hetzelfde probleem, net als mijn broer en zussen kreeg ik de bloedgroep van mijn moeder mee. Toen ik zelf zwanger was was er niets aan de hand alleen moest bij een tweede zwangerschap het bloed gecontroleerd worden op rhesus maar ook daar ging gelukkig alles gewoon goed. Ik heb 2 gezonde kinderen met mijn bloedgroep, een kleinkind dat ook weer de bloedgroep van mijn dochter heeft en dat ook hl gezond is. Gewoon genieten van je zwangerschap en kindje.
Angelique, 2009-02-20
( +8 )

Ik was 9 weken en 5 dagen zwanger toen kreeg ik een miskraam. Later in het ziekenhuis bleek dus dat ik bloedgroep a negatief heb. Waardoor ik ook de anti d spuit heb gekregen. Het is nu te hopen dat de volgende zwangerschap wel goed zal verlopen.
Angelique, 2009-03-24
( +29 )

Hallo ik ben nu 7 weken zwanger heb gister mn bloed uitslag gekregen en zag dat ik o negatief had.. Hoe weet ik nou zeker of t kindje positief of negatieve bloedgroep heeft.. vader van het kindje heeft ons in de steek gelate dus hem ken ik niet vragen wat hij voor bloedgroep heeft.. ken iemand mij helpen? alvast bedankt!!
Daisy, 2009-03-25
( +6 )

Hey, ik was tot zondag jongstleden zwanger, kreeg een spontane miskraam, geen curretage, was 6 weken en een half zwanger, toen mijn test positief bleek, heb ik een week later bloed laten nemen bij de huisarts, alles was inorde, opeens was er dat bruinverlies, geen paniek zei de gyn, we hebben het hartje zien kloppen en opeens een paar dagen later toch een miskraam hoe komt dit toch..
Te verstaan zegt men, ik ben 38 jaar en ben risicogeval, anderen zeggen je neemt al 15 jaar de pil...mijn zoon is inmiddels 15 jaar en heb nooit eerder nog geprobeerd zwanger te geraken...
Nu ben ik zelf wat gaan opzoeken, ik wist wel dat ik A negatief had van bloedgroep, bij mijn eerste zwangerschap zeiden ze me dat ik geen spuit moest hebben na de bevalling van mijn zoon, dat alles in orde was.
Maar ik denk nu toch wel dat mijn lichaam het vruchtje heeft afgestoten, want wat ik niet wist, heb het in die 11 jaar eigenlijk nooit geweten, mijn man heeft o positief.
Wat is dat nu toch allemaal? Zoveel vragen (en verdriet). en ik blijf ermee zitten tot volgende week donderdag, dan mag ik pas terug naar de gyn.
Nagelsan, 2009-03-26
( +1 )

Hallo allemaal,
Als ik bovenstaande lees besef ik dat ik gewoon heel veel geluk heb gehad, dat alles goed is gegaan.
Ik wil het graag nog een keer proberen en hoop dat ik nogmaals dat geluk mag hebben.
Ik vind het heel vervelend dat het bij jullie allemaal zo is afgelopen.
Hoe je er achter komt wat voor bloedgroep het kindje heeft kan ik niet zeggen.
Misschien dat je huisarts daar wel antwoord op kan geven.
Ik zou in ieder geval met hem/haar gaan praten hierover.
En Daisy, ik wens je veel succes volgende week.
Als je wilt, wil ik wel weten hoe het is afgelopen.
Esje, 2009-03-31
( +7 )

Hallo ik heb in februari 2008 een miskraam gekregen hierbij ontdekte ze ook dat ik bloedgroep A negatief heb.
nu is het zou dat mijn vriend en ik heel graag zwanger willen worden maar tot de dag van vandaag is dit nog steeds niet het geval weten jullie of het gehele bloedgroep verhaal hier mee te maken zou kunnen hebben ikheb wel die injectie gehad en als ik straks weer zwanger ben moet ik dan ook weer zo'n injectie of werkt ie nog steeds als je het een keer hebt gehad.

Ellen, 2009-04-24
( +3 )

Hey allemaal,
Vorig jaar heb ik mijn eerste miskraam gehad na 5 weken zwangerschap, niets aan de hand zeiden de dokters tegen me, bij 90 % van alle vrouwen verliezen hun eerste kind, de meeste weten hier zelfs nooit van dat ze zwanger zijn.
Nu een jaar later ben ik terug zwanger, terug ongeveer 5 weken en begin deze week terug hetzelfde. Net zoals Daisy beschrijft, terug dat bruinverlies en ongeveer 12 uur nadien heel veel bloedverlies na de echo wist ik dat ik het terug kwijt was.

Ik heb anders nog geen kinderen en mijn man ik ik verlangen er echt wel naar.
Ikzelf ben 0 negatief en mijn man is 0 positief, ik heb een schat van een huisarts, maar die mensen hebben een uitgebreide algemene kennis, maar zijn niet gespecialiseerd, dus hij kon me niet zeker zeggen of het met onze bloedgroepen kon te maken hebben.
Hij twijfelt zelf en vroeg me er uitgebreidt met de gyneacoloog over te praten.

Er is me wel van verwittigd geweest dat de dokter zo snel mogelijk moest achterhalen welke bloedgroep het kindje aanmaakte, maar daar heb ik nooit de kans voor, ik ben het voordien iedere keer terug kwijt. Mijn afspraak bij de gyneacoloog ligt nog vast en die behoudt ik nu echt wel, want ik wil hier het fijne van weten.

Ik wens nu even te stoppen met terug te proberen, emotioneel is het momenteel een beetje te zwaar mocht het terug fout lopen.

Er zijn vrouwen op de wereld die drinken, roken of drugs nemen heel hun zwangerschap lag en die zonder problemen een kind op de wereld zetten.
Daisy jou leeftijd, vind ik onzin, mijn tante was zwanger van een perfecte zwangerschap en kindje op haar 40ste.

Ik heb het gevoel dat ik met mijn O negatief het vruchtje afstoot en daar hou ik jullie van op de hoogte, nu donderdag ga ik dit uitgebreid vragen en wil zekerheid voor de volgende keer.
Wat de wetenschap allemaal kan vandaag, kan ik niet geloven dat ze hier geen oorzaken voor weten?

Ellen
Caatje, 2009-05-06
( 0 )

Aan iedereen, houd moed, het kan wel hoor, gezonde kinderen krijgen als je zelf negatief bent en je partner positief! Ikzelf ben 38 jaar en heb twee kinderen van 16 en 13 jaar. Ook ik heb bloedgroep A-negatief, net als mijn vader, broertje en zusje. Mijn moeder heeft A-positief. Het negatieve overheerst dus in dit geval. Mijn ex-man had O-positief en ik moest na elke zwangerschap direct dezelfde dag van de bevalling een spuit in mijn been om te voorkomen dat ik anti-stoffen aan zou gaan maken tegen positief bloed. Op dit moment ben ik zwanger van mijn derde kindje (tweede leg!) en mijn vriend heeft ook O-positief bloed. Ik weet nu dus al dat ik sowieso die spuit weer zal krijgen, geen pretje maar wel heel erg nodig! Ik hoop dat alles goed blijft gaan in deze zwangerschap!
Groetjes, Caatje
Aslish79, 2009-05-16
( 0 )

Veel sterkte allemaal
Peetje, 2009-05-26
( -2 )

Dag allemaal,

Ook ik heb a negatief, en mijn man positief.
8 jaar geleden een miskraam gehad met 15 weken... een jaar later gelukkig weer zwanger en mijn zoontje is nu 6 jaar.
Inderdaad met negatief bloed een spuit gehad met 30 weken en op de dag van de bevalling.
Nu jaren later ben ik weer zwanger, nu 27 weken en moet weer de spuit halen.
Het is namelijk ook zo dat het nog eens anders in elkaar zit als je een meisje of een jongetje krijgt.
Als je namelijk een meisje krijgt kan zij ook weer drager zijn van a negatief.
en ze plant zich ook in e toekomst voort.
Bij mijn zoontje is navelstrangbloed afgenomen om te kijken naar de bloedgroep.
Maar er is verder niks aan de hand als je rhesus bloed hebt of wat dan ook.
dat heeft geen gvolgen voor zwangerschappen, tenzij er bloed tijdens de bevalling van jou bij het kindje komt vandaar die spuit met 30 weken.!!

Groetjes
Saapke, 2009-07-24
( +1 )

Dag allemaal,

Ik heb bloedgroep B negatief, mijn man heeft O positief, we hebben 3 gezonde dochters.
Je eerste kinjde is meestal ook negatief ( je hebt dan geen antistoffen aangemaakt)
Ze controleren dit door bloed uit de navelstreng te halen en te kijken wat voor bloedgroep de baby heeft. Positief dan hoef je geen spuit.
Let wel op dat je eerste bevalling niet je eerste kindje hoeft te zijn (miskraam)
Tijdens je zwangerschap is het wel goed om dan je bloed te laten testen op antistoffen.
Na een tweede bevalling halen ze weer bloed uit de navelstreng, heeft dat kindje positief bloed dan krijgt de moeder een spuit voor de eventuele volgende zwangerschap om geen antistoffen aan te maken. Bij mij is gelukkig alles goed gegaan.
Gelukkig is de wetenschap hier niet stil blijven staan. Volgens mij is het sinds 1968, dat ze hiertoe is staat zijn.
Linda, 2009-08-20
( 0 )

Wow sterke meiden
Angelique, 2009-09-04
( 0 )

Hallo
ik en me vriend zouden dood graag een kindje hebben maar me vriend is gevasectomeerd
hij was toen al vier jaar on vrucht baar we hebben elkaar leren kennen en na vier jaar hebben we het ongedaan gemaakt zo dat hij terug vrucht baar is maar nu nog zonder resultaten
kan het aan onze bloebgroep liggen ik heb o positief mijn ventje o negatief
we zijn al meer dan twee jaar bezig nog zonder resultaten
kan er mij hier iemand een antwoord op geven aub
mvg
Alex, 2009-09-06
( -1 )

Hallo,

mijn vriend en ik hebben er eens bij stil gestaan dat we twee verschillende bloedgroepen hebben. Hij heeft b negatief en ik o positief. Hierboven lees ik allemaal problemen met vrouwen en een negatieve bloedgroep. Maar heeft dit bij een man hetzelfde effect ?
Alex
Claudia, 2009-10-25
( 0 )

Dag mensen ...ik ben er dus achter gekomen dat ik A negatief ben... ik ben nu 3 en een halve maand zwanger ... en moet dus met 30 weken de prik ... ik maak me best wel zorgen nu ik al jullie verhalen hoor .. miskramen wist niet eens dat dat er iets mee te maken had .. ik had er nog nooit van gehoord antistoffen maken tegen je babyss bloed ...maar dames Kop OP en gewoon proberen te Genieten
Steven, 2009-12-29
( +1 )

Inleiding
Erytroblastose is een aandoening waarbij de rode bloedcellen van een foetus of een pasgeboren baby worden afgebroken door antistoffen van de moeder. Bij foetussen heet de aandoening erythroblastosis foetalis, bij pasgeborenen spreekt men van erythroblastosis neonatum.


Verschijnselen
Door de sterke daling van het aantal rode bloedcellen ontstaat bloedarmoede bij de baby. De milt en lever zijn sterk vergroot. Verder kunnen er bloeduitstortingen in de huid (petechien en purpura) optreden, evenals geelzucht ten gevolge van de verhoogde hoeveelheid afvalstoffen (bilirubine) die vrijkomt bij de afbraak van de rode bloedcellen. Gewoonlijk treedt geelzucht binnen 24 uur na de geboorte op; de baby komt er niet mee ter wereld, want voor dat tijdstip heeft de moederkoek (placenta) deze afvalstoffen afgevoerd. Er kunnen ook stuipen voorkomen als gevolg van een te laag bloedglucosegehalte (hypoglykemie).
Door de ernstige bloedarmoede kan ademnood ontstaan en kan zich vocht in de weefsels ophopen (oedeem, hydrops foetalis). Dit kan tot hartfalen leiden, vaak met de dood als gevolg, hetzij in de baarmoeder, hetzij kort na de geboorte.


Bloed en rode bloedcellen
Bloed, de rode vloeistof die door de bloedvaten (aders en slagaders) stroomt, heeft twee bestanddelen: bloedcellen en vloeistof (plasma).
De cellen zijn in drie soorten te verdelen:
Rode bloedlichaampjes (erytrocyten), witte bloedlichaampjes (leukocyten) en kleine celfragmenten (bloedplaatjes of trombocyten). Erytrocyten geven het bloed zijn rode kleur. Zij vervoeren zuurstof van de longen naar de overige weefsels en kooldioxide terug naar de longen.
Leukocyten bestaan op hun beurt uit verschillende typen cellen die onder meer dienen voor de afweer tegen infecties.
Trombocyten ten slotte spelen een cruciale rol omdat ze bij een open wond samenklonteren en zo een bloeding tot staan brengen. De stof die in de rode bloedcellen voor het zuurstoftransport zorgt, heet hemoglobine. Deze bijzonder complexe moleculen bestaan uit vier eiwitketens, twee van het zogeheten alfa-type en twee van het beta-type.


Antigenen en rhesusfactor
Aan het oppervlak van alle rode bloedcellen bevinden zich antigenen, stoffen die immuunreacties opwekken. De rode bloedcellen worden door het eigen afweersysteem niet aangetast aangezien dat systeem de antigenen op de rode bloedcellen als lichaamseigen herkent. Wanneer nu iemand bloed van een ander krijgt, zoals bij een bloedtransfusie, kan het immuunsysteem de lichaamsvreemde rode bloedcellen aanvallen.
Antigenen kunnen in verschillende categorien worden ingedeeld. De twee belangrijkste categorien zijn:
het ABO-antigeensysteem (al naar gelang het type ABO-antigeen heeft iemand bloedgroep A, B, AB of O);
het Rh-antigeensysteem, beter bekend als de rhesusfactor en zo genoemd naar de aapjes waarbij deze factor het eerst werd ontdekt. De rhesusfactor bestaat uit verschillende typen antigenen, zoals C, c, D, E en e, waarvan D het belangrijkste is. Als er D-antigeen op iemands rode bloedcellen zit, is zijn of haar bloed rhesuspositief. Is dat niet het geval, dan is het bloed rhesusnegatief.


Onverenigbare rhesusfactoren
Rhesusfactoren zijn in bepaalde situaties onverenigbaar (incompatibel). Bij zwangerschappen speelt deze incompatibiliteit een uiterst belangrijke rol.
Is een rhesusnegatieve vrouw zwanger van een rhesuspositieve baby, dan kan het bloed van de baby zich tijdens de bevalling met dat van de moeder vermengen en zo indirect een volgende zwangerschap in gevaar brengen.
Aanvankelijk hoeft een dergelijke vermenging geen symptomen te veroorzaken. Het immuunsysteem van de vrouw, dat niet gewend was aan het D-antigeen, gaat echter reageren. Het gaat antistoffen maken gericht tegen de vreemde stof uit het bloed van de baby.
Wordt de vrouw daarna weer zwanger, dan komen de antistoffen die haar immuunsysteem heeft aangemaakt, via de moederkoek in het bloed van de ongeboren baby terecht.
In het bloed van de rhesuspositieve foetus worden de rode bloedcellen van de baby dan door de antistoffen van de moeder vernietigd, wat de oorzaak is van erythroblastosis foetalis.
Erytroblastose kan ook ontstaan na een eerdere bloedtransfusie in het geval een rhesusnegatieve vrouw bloed van een rhesuspositieve donor heeft gekregen.


Verenigbare rhesusfactoren
Een rhesuspositieve vrouw kan zonder nadelige gevolgen zwanger zijn van een rhesusnegatieve baby of bij een transfusie bloed krijgen van een rhesusnegatieve donor.


Diagnose vóór de geboorte
Al voor de geboorte van de baby wordt rekening gehouden met de mogelijkheid van onverenigbaarheid van rhesusfactoren. Bij alle zwangere vrouwen wordt onderzoek gedaan naar de rhesusfactor. Als de vrouw rhesusnegatief is, wordt ook de vader onderzocht.
Bij rhesusnegatieve vrouwen die eerder zwanger zijn geweest, een miskraam hebben gehad, een zwangerschap hebben laten onderbreken of bloedtransfusie(s) hebben gekregen, bestaat de mogelijkheid dat hun immuunsysteem op het ontvangen D-antigeen heeft gereageerd.
In dergelijke gevallen wordt een indirecte Coombs-test gedaan om na te gaan of het bloed antistoffen (tegen het D-antigeen) bevat en zo ja, in welke hoeveelheid. Valt de test positief uit, dan moet de hoeveelheid antistoffen worden gecontroleerd tussen week 12 en week 18, tussen week 28 en week 32 en in week 36 van de zwangerschap. De aanwezigheid van een meetbare hoeveelheid antistoffen ('titer') in het begin van de zwangerschap, een snelle toename daarvan of een titer van 1:64 of meer, wijzen op problemen bij de foetus.
In zo'n situatie wordt via een vruchtwaterpunctie (amniocentese) bij de baby in de moederbuik bloed afgenomen en onderzocht. Soms moet zo'n vruchtwaterpunctie verscheidene keren worden herhaald.
Voorts is echoscopie van belang om te volgen of het kind zich goed ontwikkelt.


Diagnose na de geboorte
Om de diagnose erythroblastosis neonatum te stellen moeten onmiddellijk na de geboorte de rhesusfactor en het hemoglobinegehalte in het bloed van de baby worden bepaald. Verder wordt er een directe Coombs-test gedaan om na te gaan of zich antistoffen van de moeder bevinden op de rode bloedcellen van de baby. Als dat het geval blijkt te zijn, wordt ook het bilirubinegehalte in het bloed gecontroleerd.


Geelzucht
Bijna alle baby's zien geel na de geboorte. De rode bloedcellen van de baby hebben een korte levensduur en worden snel afgebroken. Dat veroorzaakt een stijging van de afbraakstof bilirubine die niet door de lever kan worden verwerkt. De baby wordt dan geel. Meestal is dit snel weer onder controle te brengen, een beetje extra zonlicht of een UV-lamp op het wiegje doen wonderen.
Deze normale geling houdt geen verband met erytroblastose, dat een veel ernstiger probleem is.


Behandeling
In ernstige situaties moet bij de ongeboren vrucht een transfusie van rhesusnegatieve rode bloedcellen plaatsvinden.
Een pasgeborene kan door een middel van een wisseltransfusie (waarbij al het bloed van een bepaald type door bloed van een ander type wordt vervangen) vers rhesusnegatief bloed van het O-type krijgen. Het kan nodig zijn een dergelijke transfusie verscheidene malen te herhalen. Vervolgens moet de baby onder zorgvuldig medisch toezicht blijven om na te gaan of zich geen tekenen voordoen van bloedarmoede, suikertekort (hypoglykemie), ademnood of hartfalen.


Preventie
Bij rhesusnegatieve vrouwen die zwanger zijn van een rhesuspositieve baby, maar niet blootgesteld zijn geweest aan het D-antigeen (de indirecte Coombs-test valt dan negatief uit), kan de aanmaak van de betreffende antistoffen worden voorkomen. Zulke vrouwen krijgen tussen week 28 en week 32 en nogmaals bij de bevalling een injectie met anti-D-globuline. Deze injectie vernietigt alle eventuele D-antigenen op de rode bloedcellen van de baby, antigenen die anders in het bloed van de moeder terecht zouden kunnen komen bij de bevalling. Na zo'n injectie vormen zich bij de moeder geen antistoffen tegen het D-antigeen.
Heeft een rhesusnegatieve vrouw echter eenmaal antistoffen aangemaakt, dan kan niets worden gedaan om de hoeveelheid daarvan in haar bloed omlaag te brengen. Zorgvuldige begeleiding tijdens de zwangerschap en snelle behandeling van de pasgeborene zijn dan de enige mogelijkheden.

Gr,
Steven
Joni, 2010-01-04
( +17 )

Mijn vriendin was 4 maand zwanger en zou bij 30 weken ook een injectie krijgen omdat ze negatieve bloedgroep heeft, maar ze heeft nooit gelijk een injectie gehad.
had dat wel gemoeten ?

gr joni
Oma, 2010-03-19
( 0 )

Hallo,
Mijn dochter heeft ook bloedgroep negatief en haar man positief.nu hebben zij inmiddels 2 kinderen en wilde graag een derde kindje.Maar nu heeft ze vanmorgen haar 4e miskraam gehad de tweede miskraam was van een tweeling.Wij hebben daar veel verdriet van.En nu ben ik bang dat dat komt door haar bloedgroep.Mijn dochter kreeg na de geboorte van haar eerste kind een spuit. Maar na de bevalling van haar dochtertje hebben ze heel waarschijnlijk de spuit vergeten doordat er veel complicatie's waren en moeder en dochter meteen aan een infuus moesten.
Na de 2e miskraam van de tweeling was ze 13 weken,toen heeft ze wel een spuit gehad.Maar iemand die in de verpleging zit vertelde mij dat dat geen zin meer had.
Maar als dat zo is waarom zeggen ze dat dan niet tegen mijn dochter en laten ze haar zo lijden.Want na iedere miskraam wordt het verdriet erger.
Tessa, 2010-05-06
( +12 )

Hallo,
ik heb net alle verhalen even gelezen, en heb nog een paar vragen.
sinds vandaag weet ik dat ik bloedgroep a negatief heb.
alleen ben ik nu al 15 week zwanger. ik las over de anti d spuit. deze krijg ik ook, maar pas in week 30 van mijn zwangerschap. ik heb het idee uit jullie verhalen te lezen dat deze spuit al veel eerder gegeven moet worden. klopt dit???
ik vind het allemaal nog een beetje eng, ik weet eigenlijk niet zo goed wat me te wachten staat.
groetjes tessa
Blij, 2010-05-08
( 0 )

Ruim een jaar geleden heb ik die vraag op Goeievraag gesteld, maar werd uitgejouwd dat ik zelf mijn huiswerk moest maken. Wat goed dat ik nu deze informatie tegenkom.
Zelf heb ik bloedgroep B-, maar mijn moeder heeft waarschijnlijk A+ gehad. Mijn oudere zussen hebben A+. Mijn moeder heeft meerdere miskramen gehad en allemaal voor 1968.
Ik snapte er niets van, maar nu wel dat als je dit weet en het zelf bespreekbaar maakt met de huisarts dat deze dan gericht kan doorverwijzen.
Blij, 2010-05-08
( 0 )

Ruim een jaar geleden heb ik die vraag op Goeievraag gesteld, maar werd uitgejouwd dat ik zelf mijn huiswerk moest maken. Wat goed dat ik nu deze informatie tegenkom.
Zelf heb ik bloedgroep B-, maar mijn moeder heeft waarschijnlijk A+ gehad. Mijn oudere zussen hebben A+. Mijn moeder heeft meerdere miskramen gehad en allemaal voor 1968.
Ik snapte er niets van, maar nu wel dat als je dit weet en het zelf bespreekbaar maakt met de huisarts dat deze dan gericht kan doorverwijzen.
Iza, 2010-05-31
( -3 )

Hoi,

Net als Tessa zitten wij ook met dezelfde vraag. Vandaag kregen we te horen dat ik A negatief heb en ben momenteel in mijn 15de week. Ook ik maak me dus zorgen als ik alles zo lees en vraag me ernstig af waarom pas na 30 weken een injectie gegeven wordt??
Kan iemand een antwoord geven op deze vraag??
Carla, 2010-08-08
( +3 )

Ik heb o negatief,mijn moeder o positief en mijn vader b positief,en mijn broers en zus hebben allemaal b of o positief, hoe kan dat.? mijn dochter heeft mijn bloedgroep.
Akasha, 2010-09-03
( +2 )

Carla, De O+ van je moeder betekent genetisch dat ze OO+- is. de B+ van je vader betekent OB+-. Zowel B als + overheersen (zijn dominant). Dat wil zeggen dat je, als je 1 B'tje of 1 +je hebt, je bloedgroep B hebt en rhesuspositief bent. Vandaar dat die bijhangende O bij je vader of die minnetjes niet relevant zijn voor bv. het toedienen van bloed. Die zijn echter wel belangrijk bij het maken van kindjes Jij (en je zussen/broers) krijgen namelijk van elke ouder 1 willekeurig lettertje (dus sowieso O van je moeder en 50% kans op B of O van je vader) en 1 willekeurig plusje of minnetje (50% kans op + van je moeder en eveneens 50% kans op + van je vader).
Wanneer jij de O van je moeder kreeg, en de O van je vader.. heb je zelf O. Jij kreeg ook het minnetje van je vader én van je moeder.. wat jou rhesusnegatief maakt (In het totaal ben jij : OO--, de vader van jouw dochter heeft minstens ook 1 O en minstens ook 1 min, maar kan perfect A positief op zijn donorkaart hebben staan). Elk kind van jouw ouders had in dit geval 50% kans op bloedgroep O of B, 75% kans om rhesuspositief te zijn en 25% kans om rhesusnegatief te zijn.

Is moeilijker uit te leggen zonder tekeningetjes, maar dit vind je vast online!
Michelle, 2010-09-29
( +1 )

Na het lezen van al die verhalen heb ik nog een vraagje. Misschien heeft er iemand ervaring mee. Ik heb o-negatief en mijn man o-positief. Dit was vanaf het begin van mijn zwangerschap bekend.
Met 30 weken zou ik dan ook een anti-D spuit krijgen. Deze heb ik nooit gehad, omdat ik met 29 weken al vruchtwater ben verloren en de weeen al op gang waren gekomen. Dus van de verloskundige naar het ziekenhuis en waarschijnlijk is het dus niet goed overgedragen, want heb hem nooit gehad.
Met 33 weken dacht mijn kleine spruit: ik wil eruit en het was een snelle bevalling, maar natuurlijk veel te vroeg. Door alle hectiek is dus weer vergeten een anti-D spuit te geven.. Ik heb hierover contact gehad met de huisarts en hij kon er niets van terug vinden. Dat is dan duidelijk.
Nu vraag ik me af of er via een bloedonderzoek als je niet zwanger bent al kan blijken of je antistoffen in je lichaam hebt. Ik ben nl. 2 maand geleden zwanger geweest en na 5,5 week was er een miskraam. Mijn eigen gevoel zegt dat het daardoor komt, maar de huisarts zegt dat je pas een miskraam krijgt als het bloed van het kind aangemaakt wordt samen met de organen.
Of moet je gewoon de gehele zwangerschap streng onder controle blijven en zijn anti-D alleen maar te vinden tijdens de zwangerschap?????
Carla, 2010-10-16
( 0 )

Akasha,bedangt voor je email.de vader van mijn dochter heeft o positief,op 30 oktober is er opendag van de bloedbank in groningen en ga ik er na toe,en probeer ik uit te leggen van wie die negatiefe aanleg mijn ouders heb,ook ga ik mijn neven en nichten vragen of ze soms ook negatief zijn.
Emma, 2011-02-03
( +3 )

Hoi allemaal,

Ik heb al 2 kerngezonde kinderen gehad, maar toch bij de 3de zwangerschap kreeg ik na 6 weken een miskraam . Ik vind het echt vreselijk! Ik heb zelf a positief en mijn man heeft a negatief. Bij de eerste en de tweede zwangerschap is alles goed gegaan, maar na mijn miskraam kreeg ik te horen dat ik nu opeens a negatief door in mijn bloed heb zitten! Ik dacht eigenlijk zelf dat dat niet kon, maar ja ik weet niet hoe het kan!!

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!

Liefs Emma
Sense, 2011-04-11
( +4 )

Positief overheerst wat betreft de allelen.
Het gen voor de rhesusfactor heeft twee vormen/allelen. Deze vormen worden aangeduid met een D en d. Iemand die rhesuspositief is:

- heeft een D van de ene ouder en een D van de andere ouder geërfd
- heeft een D van de ene ouder en een d van de andere ouder geërfd

Iemand die rhesusnegatief is, heeft van beide ouders een d geërfd. Dit staat ook in de tabel:

D + D = rhesuspositief
D + d = rhesuspositief
d + d = rhesusnegatief
Een ouder geeft maar een van de twee kopieën van het gen voor de rhesusfactor door aan het kind. In het schema hieronder zie je een voorbeeld van de verschillende mogelijkheden voor een ouder die rhesuspositief en een ouder die rhesusnegatief is.


D d

d d D kind: rhesuspositief d d kind: rhesusnegatief
d D d kind: rhesuspositief d d kind: rhesusnegatief
C.g.m.baks-van marle, 2012-02-08
( -1 )

Hallo,
Ik heb bloedgroep O neg.

cdE/-(r")als gever rh.positief,als ontvanger rh.neg.
Ik heb een bloedgroepenkaart van het Centr.Laboratorium v.d. bloedtransfusiedienst
N.R.K.Amsterdam.Die kaart moet ik altijd bij me dragen.Ik heb al vaak vragen gesteld
over mijn bloedgroep,niemand kan het uitleggen.Hopelijk nu wel.
Oma, 2012-03-21
( 0 )

Ik heb een dochter die pas vorig jaar wist dat ze O negatief.
Tijdens de zwanger schap heeft de vroedvrouw niks gezegd,
bij 27wkn is ze bevallen van 2 meisjes die om en bij 13 uren
maar hebben geleefd.Na de bevalling heeft ze een injectie gehad.
Nu is ze weer in verwachting van een 1 ling tot nu toe is alles okee,
moet ze weer een injectie voor de bevalling,ze is uitgerekendvoor 2juli
en was 8 juni 2011 bevallen ? Vader is o+ zij o-
Nickname, 2012-04-14
( +1 )

Ik heb gehoord van een tante van mij dat als de ene persoon een negatieve bloedsoort heeft een kindje wil maken met de andere persoon (man of vrouw) die positief bloed heeft dat er een kans is dat het kindje later een "mongooltje" zou worden. Nu ik heb hier nog niet echt iets over gevonden. Zou iemand mij hier een duidelijk antwoord op kunnen geven? Alvast bedankt.

Met vriendelijke groeten Nickname.
Rosana , 2012-06-21
( 0 )

Hallo allemaal!

Ik wilde even een paar dingen kwijt m.b.t. dit artikel. Er klopt nl nauwelijks iets van.
Het is overduidelijk dat men niet genoeg onderzoek heeft gedaan naar dit onderwerp.

Ten eerste is het niet zo dat rhesus negatief NIET MEER ZO VEEL voorkomt. Hiermee impliceer je dat het vroeger vaker voorkwam dan nu. Dit is niet het geval. Een rhesus negatief bloedgroep komt sowieso minder vaak voor dan een positieve.

Ten tweede is het zo dat men, ofwel medici, er niet automatisch van uitgaat dat iemand automatisch een bepaald bloedgroep heeft. Vroeger wist men niet beter, maar tegenwoordig wel.

Om deze reden wordt er altijd bloed geprikt bij alles waar bloed en bloedtransfusie bij komt kijken. Mocht men namelijk een verkeerde bloedgroep toegediend krijgen, kan het zijn dat het bloed gaat klonteren. Dit kan dodelijk zijn.
Het is dus waarschijnlijker dat men zelf aanneemt dat hij een bepaalde bloedgroep heeft i.p.v. de medici.

Vervolgens is het niet zo dat de mannelijke chromosoom automatisch sterker is. Een chromosoom bestaat uit twee allellen. Je hebt dominante en recessieve (onderdanige) allellen. Deze bepalen hoe men fysiek in elkaar zit.
Tevens is het zo dat een chromosoom kan bestaan uit een dominante en recessieve allel. Als dat het geval is, bepaalt het dominante allel hoe men fysiek in elkaar zal zitten.

Vrouwen kunnen dominante allellen hebben en mannen kunnen dominante allellen hebben. Net zoals dat mannen en vrouwen ook recessieve allellen kunnen hebben. Dit heeft dus niets te maken met het geslacht een persoon.

Bovendien wordt er in dit artikel gebruik gemaakt van een hardnekkige mythe. Het is namelijk zo dat de bloedvaten van moeder en kind ABSOLUUT niet met elkaar in verband staan. Er kan niet zomaar bloed worden uitgewisseld en dit is maar goed ook.
Als dit het geval zou zijn, zou dit dodelijk kunnen zijn voor moeder en kind als de rhesusfactor en-of de bloedgroep van elkaar verschillen.

De rhesusfactor kan overigens wel in kleine mate worden uitgewisseld tijdens de zwangerschap. Daarom wordt het bloed onderzocht en krijgt men bij voorbaat al een injectie met stoffen die de antistoffen onschadelijk maken. Vervolgens krijgt men er nog 1 na de bevalling.

Ik hoop hierbij dat de misverstanden uit de wereld zijn.

==========================================================================

Om nog even antwoord te geven op Nickname´s vraag over het Down Syndroom:
Het Down Syndroom heeft niets te maken met bloedgroepen. Dit heeft te maken met de chromosomen van het menselijke lichaam.
Een persoon zonder het Down Syndroom heeft 23 chromosomen met 2 allellen. Bij iemand met deze syndroom is er in chromosoom 21 3 allellen aanwezig.
Dit veroorzaakt het Down Syndroom.

Groetjes,

Rosana
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl